Мобилното приложение на ОББ вече позволява да се следят сметки в други банки

Новата функционалност дава възможност да се виждат наличностите и последните транзакции в топ пет институциите на пазара

Главният изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов заяви, че предстои още много работа по въвеждане на над 100 иновации, разработени и ползвани в групата на KBC
Главният изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов заяви, че предстои още много работа по въвеждане на над 100 иновации, разработени и ползвани в групата на KBC
Главният изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов заяви, че предстои още много работа по въвеждане на над 100 иновации, разработени и ползвани в групата на KBC    ©  ОББ
Главният изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов заяви, че предстои още много работа по въвеждане на над 100 иновации, разработени и ползвани в групата на KBC    ©  ОББ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Обединена българска банка (ОББ) представи нова функционалност за своите клиенти, ползващи мобилното ѝ приложение - мултибанкиране. Това е възможност от едно място освен сметките в банката да се следят и тези в нейни конкуренти. С това ОББ става първата банка в България предлагаща такава услуга, и третата в групата на KBC, която вече я предлага в Белгия и Ирландия. Преди време такава услуга (Bankhub) обяви и Експресбанк, която вече е част от ДСК и не е ясно в каква посока ще се развива приложението.

Новата функционалност на ОББ става възможна заради европейската Директива за платежните услуги (PSD2), която даде възможност на клиентите на финансови институции да предоставят достъп до данните от сметките си и на конкуренти, включително и на небанкови дружества.

Първата петица

Засега клиентите на третата по активи ОББ ще могат да следят през нейното приложение сметките си в другите четири най-големи банки в страната - Уникредит Булбанк, Банка ДСК, ПИБ и Пощенска банка. Освен текущите салда ще могат да се виждат и всички транзакции в рамките на последните 90 дни. Изискванията, за да могат да се добавят сметки, е да имат IBAN номер, както и онлайн банкиране от съответната банка, като за регистрирането им се ползват същото потребителското име и паролата, с които се влиза в нейната система.

Приложението "ОББ Мобайл" дава само пасивен достъп, като през него не могат да се нареждат плащания и да се правят други операции. По думите на главния изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов обаче това е само първата стъпка в модернизацията и предоставянето на нови дигитални услуги, разработени в белгийската централа на групата. "Мога да кажа с гордост, че списъкът с иновации надхвърля 100, така че имаме още много работа", обясни той, като заяви, че това ще е приоритет, след като в последните две години фокусът беше приключване на интеграцията на Сибанк и ОББ.

Кристоф де Мил, който също е изпълнителен директор на ОББ, като в ресора му са иновациите, поясни, че предстоят още стъпки в тази посока, като се гледа и отвъд банковите услуги.

От предлагането до използването

При разработването на услугата ОББ стъпват на собствено потребителско изследване в България. Според цитираните данни от него 53% от хората в страната имат сметки в повече от една банка, а от тях над 70% биха използвали функционалност, даваща им възможност да следят сметките си от едно място.

Визията на ОББ е, че водещото по принцип при мобилното изживяване и конкретно при финансовите приложения е потребителите все повече да искат да получават услугите си на едно място. Другите основни линии за банките да задържат клиентите си в своите приложения и да ги направят реално използваеми са персонализация и бързина.

"Има нова болест - умора от приложения. Те са просто твърде много и 40% от потребителите заявяват, че не свалят нови", обяснява Кристоф де Мил. Според него към момента финансовите приложения са третите най-използваните на смартфоните след социалните мрежи и прогнозите за времето, но банките ще трябва да положат усилия да ги задържат на това място.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал