ОИСР приканва правителствата да увеличат разходите

Световната икономика ще нарасне с едва 3% през 2016 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

фОрганизацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) излезе с предупреждение към правителствата, че трябва да действат незабавно и да повишат разходите си, за да предотвратят икономически срив. Организацията посочва, че световната икономика е изпаднала в капана на ниския растеж и глобалният БВП ще нараства за втора поредна година с най-ниския темп от финансовата криза насам.

Според обновената прогноза на ОИСР световната икономика ще нарасне само с 3% през тази година. Основен фактор за това е предпазливостта на бизнеса и потребителите, които ограничават инвестициите и разходите си. Този резултат ще е същият като миналата година, когато световната икономика нарасна с най-бавния темп от 2009 г. ОИСР очаква през 2017 г. растежът да се ускори, но само до 3.3%.

Недостатъчен растеж

"Растеж на такива нива лишава младите от възможности за работа, а за възрастните означава, че няма да получат пенсиите и здравните услуги, които очакват", заявява главният икономист на ОИСР Катрин Ман, цитирана от Reuters. "Нарушаваме обещанията си както към младите, така и към старите. Затова политиците трябва да действат незабавно, за да излезем от капана на ниския растеж", заявява Ман.

ОИСР изчислява, че икономиките на членките й растат с половината от потенциала си. При това положение ще отнеме 70 години жизненият стандарт да бъде удвоен. Това е двойно по-бавен темп, отколкото преди две десетилетия. Ман предупреждава, че не трябва да се разчита централните банки сами да се справят с ускоряването на растежа. ОИСР изтъква, че балансът между ползите и риска от рекордно разхлабените парични политики започва да натежава в полза на риска.

"Поради това правителствата не трябва да се колебаят да насочат пари към подпомагащи растежа сфери като образованието и инфраструктурата. Повишените разходи могат да се финансират лесно чрез изключително ниските лихви в много държави", заявява Ман. "Обстановката на ниски лихви, създавана от централните банки, отваря фискално пространство за правителствата и според нас те трябва да се възползват", добавя тя.

Влошаване в САЩ

Прогнозите на ОИСР за глобалния растеж не са променени спрямо предишния доклад през февруари. Организацията обаче посочва, че перспективите пред икономиката на САЩ са се влошили. Прогнозата за растежа на най-голямата световна икономика за 2016 г. е понижена от 2 на 1.8 процента, един от факторите за което е спадът на инвестициите в петролния и минния сектор.

ОИСР също така потвърди оценките си, че Великобритания ще е изправена пред рязък спад на растежа, ако на предстоящия референдум бъде решено страната да излезе от Европейския съюз. Заради политическата несигурност, създадена от референдума, ОИСР понижава прогнозата си за растежа на британската икономика през тази година от 2.1 до 1.7 процента. Тази оценка обаче се основава на предположението, че в крайна сметка британците ще предпочетат да останат в съюза. В противен случай растежът на страната ще спадне с поне още половин процент. Същевременно прогнозата за еврозоната е повишена от 1.4 до 1.6% заради подобрените перспективи пред германската и френската икономика.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-P
    xyha


    "Растеж на такива нива лишава младите от възможности за работа, а за възрастните означава, че няма да получат пенсиите и здравните услуги, които очакват",

    Верно ! При нас си е така по принцип .

    Нередност?
Нов коментар