🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвеститори заведоха поредно дело срещу Tezos

Скандалите в проекта, събрал рекордните 232 млн. долара чрез ICO финансиране, продължават да се увеличават

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Групово дело бе заведено срещу създателите на Tezos, проектът, събрал най-голямо финансиране чрез монетно предлагане (ICO) досега, пише CoinDesk. Проектът, който в основата си представлява подобрена блокчейн мрежа, събра 232 млн. долара през юли и постави рекорд за най-голямо ICO до момента. Този рекорд все още не е подобрен. Груповото дело създава трета страна във вече съществуващ съдебен спор – този между основателите на Tezos Катлийн и Артър Брайтман и директора на Tezos Foundation Йохан Гивърс. Tezos Foundation бе създадена, за да подпомага проекта, подобно на Bitcoin Foundation. Семейство Брайтмън обаче обвиниха Гивърс за източване на пари от проекта, докато Гивърс ги обвини в опит да вземат контрола над фондацията.

Скандалът стана обществено достояние през октомври. Парите, събрани от ICO кампанията, също са част от диспута между двете страни, а токените, които трябва да се изплатят на инвеститорите, все още не са пуснати в обращение. Така най-големият и най-успешен блокчейн проект в света, що се отнася до ICO финансиране, поставя въпросителни относно бъдещето му.

Според груповото дело, заведено от правната фирма Taylor-Copeland Law от страна на един от инвеститорите, Андрю Бейкър, компанията е нарушила американския закон чрез продажбата на токени, в смисъла, че е продавала нерегистрирани ценни книжа, провела е подвеждаща рекламна кампания и е обвинена и в нелоялна конкуренция.

Бивш проект на Disney събра 13.7 млн. долара чрез ICO

Dragonchain, блокчейн проект, който бе създаден в Disney през 2014 г., но бе отделен от компанията през 2016 г., успя да събере 13.7 млн. долара чрез ICO. Според сайта на проекта общо са били събрани 30 521 монети Ethereum и 622.47 bitcoin по време на продажбата на токени, която е била в две фази. Подобно на Tezos това е пореден проект, който е базиран върху Ethereum, но целта му е да създаде подобрена блокчейн платформа. Освен Tezos и Dragonchain съществуват още няколко подобни проекта в тази насока, включително и Aeternity, в която има силно българско присъствие.

Dragonchain, която вече няма общо с Disney, сега се разработва като проект с отворен код. Събирането на финансиране беше отворено за целия свят и според сайта не се изисква никаква идентификация, за да може някой да инвестира в компанията. "Нашата цел беше да видим дали има пазар за Dragonchain и да съберем достатъчно пари, за да начертаем пътя на проекта", коментира Джо Роутс, изпълнителен директор на проекта.

Все още няма коментари
Нов коментар