Как пенсионният фонд на Норвегия инвестира активите си

От най-малкия държавен пенсионен фонд през 1996 г. институцията се превърна в най-големия за 15 години

Как скандинавската страна, чиято икономика е свързана предимно с петрола, се превърна в епитет за устойчиво инвестиране
Как скандинавската страна, чиято икономика е свързана предимно с петрола, се превърна в епитет за устойчиво инвестиране
Как скандинавската страна, чиято икономика е свързана предимно с петрола, се превърна в епитет за устойчиво инвестиране    ©  reu
Как скандинавската страна, чиято икономика е свързана предимно с петрола, се превърна в епитет за устойчиво инвестиране    ©  reu
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инвеститорите и анализаторите започнаха да обръщат повече внимание на климатичните промени и глобалното затопляне. Инвестирането в компании с по-малък отпечатък върху природата е сравнително нов феномен за повечето участници на пазара, но един от пионерите в "зеленото инвестиране" е Норвегия.

През 1996 г. националният пенсионен фонд на страната, която в момента снабдява 2% от глобалното потребление на петрол, бе най-малкият държавен фонд в света. През 2011 г. вече бе най-големият. До 2017 г. активите му надхвърлиха 1 трлн. долара. В момента фондът притежава дялове в над 9 хил. компании от над 73 страни.

Инвестициите на Норвегия

След като преди три седмици "Борусия" (Дортмунд) победи ПСЖ с два гола на норвежкия нападател Ерлинг Хааланд, германските медии се пошегуваха с факта, че головете на "детето чудо", както наричат Хааланд, увеличават стойността на норвежкия пенсионен фонд. Той притежава 0.85% от отбора от Дортмунд, но германският спортен клуб е просто част от инвестициите на скандинавската страна, която притежава над 1% от компании като Apple, Samsung, Intel, Toyota, Alibaba, Sony и над 2% от компании като Nestle, Adidas, Bayer, Simens, BP, HSBC, Shell и много други.

Скандинавската философия

Това, което различава държавния фонд на Норвегия от останалите, е, че използва дяловете на компаниите, в които инвестира, за да оказва влияние на ръководството. Фондът изисква от компаниите да поддържат висок морален етикет спрямо околната среда и правата на човека. Скандинавската страна не инвестира в бизнеси, които директно или индиректно участват в убийства, тормоз, лишаване от свободи и други основни права на човека.

Инвестициите в оръжейните компании са ограничени само до производството на определен тип оръжия, като атомните оръжия например са забранени. Това са част от причините, поради които той е считан за социално най-отговорния държавен фонд в света и е посочван от множество медии и анализатори за пример на устойчиво инвестиране.

Цената на петрола и Норвегия

След историческия спад на цената на петрола миналия понеделник индексът на борсата в Осло също се понижи с над 20%. Имайки предвид, че икономиката на скандинавската страна е свързана главно с износа на петрол, може да се очакват известни проблеми около войната между Русия и Саудитска Арабия през следващите месеци, но на фона на добре диверсифицирания пенсионен фонд на страната, който разполага с над 1 трлн. долара активи, от които на човек от населението се падат по над 200 хил. долара, едва ли скоро гражданите на Норвегия ще останат без капитал.