🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Училище за писатели

Творческа академия "Заешка дупка" предлага курсове за млади писатели в седем различни направления

Академията "Заешка дупка" на Ирена Иванова отново ще се концентрира върху проза и поезия
Академията "Заешка дупка" на Ирена Иванова отново ще се концентрира върху проза и поезия
Академията "Заешка дупка" на Ирена Иванова отново ще се концентрира върху проза и поезия    ©  Велко Ангелов
Академията "Заешка дупка" на Ирена Иванова отново ще се концентрира върху проза и поезия    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Ирена Иванова и нейната академия за творческо писане е в четвъртата си година, като за този период през нея са минали над 300 курсисти.
  • Обученията са в седем различни направления, а преподавателският екип се състои от познати имена от българската литературна сцена.
  • Широкият спектър на курсовете свива приходите, затова фокусът ще се върне към писането.

Четвърта година академията "Заешка дупка" събира млади писатели да обменят опит и да почерпят вдъхновение от български творци в различни сфери от литературата, киното и рекламата. Начинанието е организирано от актрисата, режисьор и писател Ирена Иванова, позната в литературните среди с псевдонима си Рене Карабаш. Името, което е дала на своето училище за таланти, е... "Заешка дупка", тъй като по асоциации от "Алиса в Страната на чудесата" подобно място би трябвало да е светът, в който попадаш, когато се спускаш в дълбините на въображението.

Първи опит

Идеята за академията се ражда през 2016 г., като през първата година е под различно име - "Валери Петров", и е с различна концепция и екип. "Искахме да помагаме на пишещи хора да издават произведенията си – така започна всичко", разказва Иванова. Тогава освен нея сред организаторите са и журналистът и сценарист Димитър Стоянович, режисьорът Лъчезар Аврамов и поетът Илиян Любомиров. Проектът е подкрепен от НДК, както и от различни издателства, литературни асоциации и продуцентски къщи, а курсове стартират в четири направления – проза, поезия, кино и телевизионен сценарий.

След първото издание на академията обаче трима от организаторите се отказват от проекта и Иванова продължава развитието му самостоятелно. Тогава се случва и ребрандирането – "Валери Петров" се превръща в "Заешка дупка", а дейността на академията започва да се случва през дружеството "Експериментика 89".

Ново начало

Главната идея на академията се запазва и дори е доразвита от Иванова – добавени са нови направления и модули към обучението. Курсовете в академията са с продължителност три месеца и тази година ще се проведат между 23 септември и 8 декември. Програмата включва общо двадесет теоретични и практически занятия, провеждани два пъти седмично в извънработно време, три семинара за развиване на творческия потенциал през астрологични и медитативни практики за писане, четене и представяне на текстове пред публика, публични четения и участие в други творчески формати, както и съдействие при публикуване на текстове на младите писатели в литературни медии и печатни издания.

"Заешка дупка" обучава курсисти в седем направления – проза, поезия, киносценарий, драматургия, детска книжка, рекламно писане и актьорско майсторство. Таксата за всеки от тях е 647 лева, като изключение прави единствено курсът за обучение на киноактьори, който е на цена от 1500 лева. Преподавателският екип се състои от познати имена от българската литературна сцена като Дарин Тенев, Здравка Евтимова, Леонид Йовчев, Велизар Бинев и други. Курсистите са обучават в групи от 10-12 души, като заради интереса често стартира повече от една група в едно направление. Дотук са имали 300 клиенти.

След завършването на есенното издание на академията курсистите имат възможност при желание да се запишат на т.нар. месец на реализацията, в който се работи с личен редактор върху конкретен ръкопис, който ще бъде предлаган на водещи издателски къщи за публикуване.

За малките

През 2019 г. за втора поредна година "Заешка дупка" провежда и специално издание за млади писатели, което е отворено за всички деца на възраст между 8 и 15 години, които искат да се докоснат до света на литературата. Цената на курса е 497 лева, а лектори в програмата са Мартин Колев, Диана Петрова, както и поетите Петър Чухов и самата Ирена Иванова. Освен заложените писателски занятия веднъж седмично, курсистите на "Заешка дупка" junior получават достъп и до т.нар. неделни събития, сред които се открояват творчески уъркшопи, кинопрожекция на специален детски филм, писателска разходка, среща с известен детски писател, литературно четене и мастилен двубой за млади писатели.

Между онлайн и офлайн

Академията освен офлайн предлага и онлайн курсове за тези, които не могат физически да посещават занятията. Те се предлагат в направленията проза и поезия и са напълно идентични с присъствените курсове на академията. Всяка седмица на онлайн курсиста се изпращат по два аудиозаписа - една теоретична и една практическа лекция. До края на обучението той получава общо 20 аудиолекции, които може да слуша по всяко време, дори след приключването на курса. Практическата част се осъществява чрез имейл кореспонденция с писателите Емануил А. Видински и Ина Вълчанова, които проверяват изпратените текстовете, писани по задачите от края на всяка аудиолекция.

Да намериш парите

Пред академията стои въпросът с финансирането. Отчетът на компанията показва приходи от 28 хил. лв. за миналата година и 49 хил. за предходната, както и нетна печалба от съответно 6 и 19 хил. лв. Причината за свиването в оборота се корени в промяната на концепцията на академията. "С пускането на курсове в нови направления очаквах приходите да се увеличат, но всъщност се случи обратното. Академията стана широкоспектърна и малко по малко започна да губи първоначалната си цел, а на това публиките, които таргетираме, не реагираха добре", казва Иванова. За тази година тя също предвижда лек спад, затова и следващото издание на училището за писатели ще се бъде в различен формат, ще е по-бутиково.

Академията е и бизнес, но и кауза за обучение на млади творци. "Освен да развием таланта на хората, се стремим и да им дадем сцена, на която да се изявяват", казва Иванова. Основателката на академията подкрепя курсистите, като се свързва с литературни издания, издателства и медии. Този подход действа, тъй като много от текстовете на завършилите са публикувани в големите български литературни издания. "Опитваме се да подпомогнем реализацията на курсистите", добавя Иванова. Към днешна дата академията успява да се самоиздържа, като приходите идват най-вече от таксите на курсистите.

За четирите години на своето съществуване училището за таланти е било подкрепяно и от различни брандове и организации. Тази година академията си партнира с книжарници "Сиела", където всеки, който си купи българска книга, получава ваучер за отстъпка за курсовете в "Заешка дупка".

Това, което предстои за академията, е, накратко казано, "връщане към корените". Иванова планира да върне училището за таланти към първоначалния му облик – концентрирано предимно върху прозата и поезията. Това означава, че най-вероятно актьорските курсове, както и тези в направления "Рекламно писане", "Детска книжка" и "Драматургия" ще заживеят нов живот извън академията. Тенденцията, която най-вероятно ще продължи и в бъдеще, е нещата да се случват все повече дигитално. "Правим малки стъпки към преминаването към изцяло онлайн академия", споделя Иванова.

Двигателят

Ирена Иванова (Рене Карабаш) е писател, режисьор, актриса. През 2015 г. излиза нейният сборник с поезия "Хълбоци и пеперуди", а през 2018 г. е последван от романа "Остайница". Като актриса тя дебютира с главната роля в драмата "Безбог" на Ралица Петрова – първата изява на Ирена в киното й носи няколко награди за най-добра актриса, включително на фестивалите в Локарно и Сараево.
Q&A

Как се рекламирате?


Използваме стандартните онлайн канали за комуникация – Facebook, Instagram, социалните медии като цяло. Разчитаме предимно на дигиталното си присъствие и на моята популярност като творец. Растем предимно органично, като се стараем да насочваме ресурсите си към подобряването на продукта, който предлагаме, за да може академията да се рекламира сама на принципа "от уста на уста".

Имате ли конкуренция?

Има множество курсове по творческо писане както в университетите, така и на различни книжарници и организации, но по-скоро спорадично. Там обаче форматът и целта са различни – тук преподавателският екип се състои от доказали се на българската литературна сцена имена. Академията представлява цялостна програма, която не се ограничава единствено до писането, а набляга и върху други аспекти от развитието на таланта на един писател.
Все още няма коментари
Нов коментар