E.компенсации

Производителите на зеленчуци ще получат пари за загубите си от паниката около смъртоносната бактерия

Предвидени са 21о млн. евро за земеделците от ЕС
Предвидени са 21о млн. евро за земеделците от ЕС
Предвидени са 21о млн. евро за земеделците от ЕС    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Предвидени са 21о млн. евро за земеделците от ЕС    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Всичко започна с голям компромат срещу биокраставиците и той хвърли огромна сянка върху биопродуктите като цяло. Нелепо, но факт."

Така Борислав Сандов, технически секретар на Българска асоциация "Биопродукти", коментира ефекта от разразилата се истерия след заразата с бактерията ешерихия коли. Както е известно, първоначалните обвинения бяха, че причинителят се крие в испански биокраставици. По-късно краставиците бяха категорично оневинени, но духът от бутилката вече бе на свобода. Стреснати и изплашени, европейските потребители се отказаха от консумацията на всякакви зеленчуци. Стъписване имаше и на българския пазар. В резултат на това всички зеленчукопроизводители претърпяха огромни загуби, а реномето на органичните продукти бе поставено под съмнение.

Най-големият самостоятелен производител на биокраставици в Европа е българската фирма "Гимел". Тя е и най-засегната от твърденията за "опасния" зеленчук. От компанията коментираха, че не са имали нито една поръчка между 27 май и 20 юни, след като на потребителите в Германия (най-големият пазар за фирмата) бе препоръчано да избягват консумацията на краставици, домати и салати. "За тези почти четири седмици загубихме около 1 млн. лв. заради отказ на търговските вериги да приемат продукцията ни и заради унищожение на вече доставени количества", уточни Зорница Бойчева от "Гимел". И обясни, че били принудени да унищожат и 37 декара с насаждения, защото изчислили, че разходите за поливане и бране на реколта, която не се реализира, са по-големи от ефекта на унищожението. Загубите продължават да се трупат, защото дори след амнистията за краставиците пазарът е в застой и цената, на която "Гимел" продава, е по-ниска от обичайната. "Затова тези дни унищожихме нови 60 декара с продукция", обясни Зорница Бойчева.

Компенсациите

Добрата новина за "Гимел" и за всички пострадали от паниката производители е, че ще бъдат компенсирани. Лошата е, че процедурата все още не е напълно изчистена, а доказването изисква доста документи.

Решението за компенсациите бе взето на извънредно заседание на министрите по земеделие от ЕС в Люксембург. Общият бюджет, предвиден за всички 27 страни - членки на ЕС, е 210 млн. евро. Първоначално Европейската комисия предложила 150 млн. евро, което покрива само 30% от средната цена на зеленчука. Отпаднало и условието да бъдат компенсирани само земеделски стопани, членуващи в организации на производители. Сегашното решение дава шанс на всички, защото в България има само една организация на земеделски производители, която обединява 0.3% от стопаните, за разлика от Германия и Франция например, където членството е 100-процентово.

Финансирането ще покрие щетите на зеленчукопроизводителите от нереализираната на пазара продукция в периода от 26 май до 30 юни 2011. Става въпрос за изтеглени и ненабрани количества или за унищожена продукция с домати, салати, краставици, сладък пипер и тиквички за прясна консумация. Няма да се покриват бракувани или продадени на по-ниски цени зеленчуци.

Компенсацията ще покрие 50% от средната цена за килограм, постигната през юни 2008 - 2010 г. Изчислено е, че стопаните ще получат по 47 стотинки за килограм краставици, по 66 ст./кг домати, 78 ст./кг марули, 89 ст./кг пипер и 60 ст./кг тиквички. Производителите ще получат 100% от референтните цени за продукция, изтеглена от магазинната мрежа с документ, и 90%, ако зеленчуците са останали на полето. Кандидатите ще трябва да сключат договори с организация на производители или с Разплащателната агенция.

"Сумата напълно задоволява производителите на краставици, защото те настояваха за компенсация от 40 стотинки", заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, визирайки конвенционалните производители. От асоциация "Биопроизводители" обаче заявиха, че обезщетенията са ниски предвид по-високата себестойност на органичните продукти. "Цената, на която продавахме биокраставиците, бе едно евро за килограм. Това означава, че ние ще получим компенсация от около 25% от цената, която бихме получили при нормални обстоятелства", изчислява Зорница Бойчева.

Редът

Общинските служби по земеделие вече приемат т.нар. заявления за намерение за участие в схемата за компенсации. Така се набира информация, която България периодично представя на Европейската комисия. Кандидатите за подпомагане трябва да са регистрирани като земеделски производители и да докажат, че търпят финансови щети. Те трябва да докажат също, че са били на пазара и че не са инцидентни играчи.

Заявките за плащане ще се приемат до 11 юли 2011 г. в областните дирекции на фонд "Земеделие" – Разплащателна агенция. Очаква се обнародване на специална наредба за реда и изискваните документи. "Идеята за компенсации не е лоша, но проблемът с доказателствата може да се окаже по-сериозен", прогнозира Петър Петров, управител на "Булко" - единствената в страната организация на производители на зеленчуци. Според Петров по принцип възможните счетоводни документи са акт за бракувана или акт за унищожена продукция. "Бракуваните количества обаче не подлежат на компенсации, а унищожаването на засадени площи трябва да бъде извършено пред представители на общинските служби по земеделие", уточни Зорница Бойчева.

Разплащателната агенция ще превежда финансовата помощ след извършване на необходимите проверки. Целта е да се пресекат евентуални измами и да не се опита "някой да се качи на това влакче, без да е производител, в резултат на което да се окаже изведнъж, че произвеждаме краставици като за рекордите на Гинес", обясни Мирослав Найденов.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gost22 avatar :-P
    gost22

    :) "Посадете" си фотоволтаици и си "хашладисайте" ВЕИ в имотите. За какво ви е да се занимавате със земеделие, какво им е на вносните зеленчуци, и количество има и цена държат, и хранят сума ти прекупвачи и каналджии, дето се "отчитат" на митничари и "обръчи от фирми". Че то както е тръгнало, скоро нормална пазарна икономика ще поискате...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал