Фондовете за стартиращи компании са на финала

Eleven набира последни проекти за финансиране до октомври. И LAUNCHub търси нови кандидат-предприемачи до края на годината

От 2012 г. досега Eleven е вложил в общо 107 български и чуждестранни екипи сумата от 8.9 млн. евро, а LAUNCHub е инвестирал 6.7 млн. евро в 58 стартиращи компании
От 2012 г. досега Eleven е вложил в общо 107 български и чуждестранни екипи сумата от 8.9 млн. евро, а LAUNCHub е инвестирал 6.7 млн. евро в 58 стартиращи компании
От 2012 г. досега Eleven е вложил в общо 107 български и чуждестранни екипи сумата от 8.9 млн. евро, а LAUNCHub е инвестирал 6.7 млн. евро в 58 стартиращи компании    ©  Капитал
От 2012 г. досега Eleven е вложил в общо 107 български и чуждестранни екипи сумата от 8.9 млн. евро, а LAUNCHub е инвестирал 6.7 млн. евро в 58 стартиращи компании    ©  Капитал
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Почти сигурно е, че пари за млади компании ще има и догодина, но е възможна пауза от няколко месеца.

Двата български фонда за инвестиции в стартиращи компании са на финала на подбора на проектите, които ще финансират. Първо, защото капиталът им от 21 млн. евро вече е почти ивестиран и, второ, защото средствата задължително трябва да се изчерпат до края на годината. Предприемачите с идеи ще могат да кандидатстват за финансиране в последния рунд на фонда Eleven до началото на октомври. До края на годината и вторият инвеститор в стартиращи компании LAUNCHub ще трябва да вложи капитала си. Така още около 30 компании ще могат да получат средства по програмата JEREMIE, по която част от еврофондовете бяха насочени за стартиране на бизнес. Вече над 150 проекта са финансирани от двата фонда.

Това обаче не е краят. Защото Европейският инвестиционен фонд, който сега управлява средствата по програмата, вече обяви, че ще насочи вероятно догодина още ресурс към двата фонда. Отделно LAUNCHub е в процес на набиране на капитал за нов фонд от около 15 млн. евро, който се очаква да започне инвестициите си догодина, каза Любен Белов, управляващ партньор. Все пак може да има някакъв луфт в началото на следващата година и да няма капитали за стартиращи компании, но паузата едва ли ще е дълга.

Последни обаждания

Eleven започна да събира проекти за десети пореден път от 1 септември, като желаещите да кандидатстват могат да подават заявленията си онлайн до 4 октомври.

Това е последният апликационен прозорец, който фондът отваря до края на тази година. Традиционно и този път финансиране ще получат 10-15 екипа.

В LAUNCHub пък сега тече набиране на проекти до 15 септември, става ясно от сайта. Любен Белов обясни, че при тях проекти могат да постъпват във всеки един момент през идните месеци преди края на годината.

Условията, които двата фонда за рискови инвестиции предлагат, са сходни - финансиране на компанията с таван до 200 хил. евро, но имат интерес в различни категории бизнес - докато LAUNCHub насочват поглед към проекти в дигиталната област, които вече са направили първи стъпки на пазара, Eleven подпомагат идеи в начален стадий независимо от сектора. Кандидатстването, както обикновено, е открито и за компании извън България.

Първата стъпка при кандидатстването и при двата фонда е попълването на онлайн апликационни форми, намиращи се на сайтовете на Eleven и LAUNCHub.

След предварително отсяване на проектите с потенциал LAUNCHub организира тридневния си форум Long Wееkend, където се представят и защитават идеите и бизнес стратегиите на стартиращите компании. В рамките на събитието предприемачите работят със специалисти и ментори, които им дават съвети за по-нататъшно развитие. Последният етап от подбора завършва, когато съдружниците преценяват кои компании да са следващите им инвестиции с максимален размер до 200 хил. евро.   

При Eleven принципът е подобен - след първата селекция и форума Startup Day всички екипи с проекти, в които Eleven инвестира, преминават през 3-месечна интензивна менторска програма. Първата инвестиция, която фондът предлага на младите предприемачи, е с размер 25 хил. евро срещу 8% от компанията, обясняват от Eleven. В случай че идеята се развие и прерасне в реален бизнес, стартъпът има шанс да получи финансиране на още няколко допълнителни порции с размер до 175 хил. евро. През периода се организират и множество срещи с опитни предприемачи от страната и чужбина, обучения и ползване на споделеното работно пространство на Eleven. Компаниите от десетия сезон на акселератора ще започнат програмата си през януари 2016 г.

"Отново търсим най-талантливите екипи в региона, амбицирани да създават страхотни продукти, които стъпват върху технологиите и иновациите при решаването на наболели потребителски или бизнес проблеми. Нямаме ограничение по отношение на индустриите, в които инвестираме", обясни съоснователят на Eleven Даниел Томов. От фонда обявиха, че всяка седмица през месец септември ще се срещат с потенциални кандидати за инвестиция и ще отговарят на въпроси, свързани с процеса на кандидатстване и възможностите, които предлагат.

Дотук

От стартирането на Eleven през 2012 г. до момента фондът е вложил в общо 107 български и чуждестранни екипи сумата от 8.9 млн. евро (при капитал 12 млн. евро), с което е и един от трите най-активни инвеститора в сектора в Европа, отбелязват от екипа. Въпреки че в концепцията на фонда е заложено инвестицията да е достъпна за проекти от всички сектори, все пак има и очертани тенденции. "Виждаме най-голям прогрес при стартъпите в сферата на софтуер като услуга и хардуер", обобщава Томов. От фонда сочат като свои силни инвестиции точно компании за софтуерни решения за други бизнеси или иновативни технологии: Farmhopping, MelissaClimate, Taxime, Playground Energy, LegalTrek, GymRealm и други.

LAUNCHub от своя страна е инвестирал 6.7 млн. евро (при капитал 9 млн. евро) в 58 стартиращи компании от 10 страни, между които България, Румъния, Македония, Хърватия, Австрия, Швейцария и други, пише на официалната страница на фонда. В портфолиото на фонда се намират основно компании в дигиталната област.

План за бъдещето

Средствата, с които се подпомагат проектите, идват по програмата за насърчаване на малки и средни предприятия JEREMIE, управлявана от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). През август стана ясно, че ЕИФ ще продължи да координира програмата до 2025 г., а двата фонда Еleven и LauchHub ще бъдат първите рефинансирани.

"Още не сме подписали официално договор с ЕИФ, но ще продължим да оперираме", поясни Теодора Мирчева от Eleven. Белов е категоричен, че догодина ще имат нов фонд с първоначален капитал от 15 млн. евро, набран от институционални и частни инвеститори, а към тях може да се присъедини и ЕИФ.

Така че оптимизмът е налице и дори и да има забавяне, пари за млади компании ще има и догодина. След първите три години ще дойде и времето за оценки колко проекта и кои са успешни, трябва ли нещо да се промени... Фактът е, че еврофондове са разпилявани за доста по-спорни проекти, а този поне отглежда поколение от предприемачи, вярващи в смисъла да търсиш и пробваш бизнес.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    1i avatar :-|
    Баличея
    • - 1
    • + 12

    Такава статия щеше да е добре да бъде публикувана и при стартирането на работа на фондовете, не чак когато приключват работа. Така повече хора ще получат шанс да присъстват. Дори да не се получи финансиране, участието на тези форуми е изключително полезно - създават се връзки, говори се директно със специалисти.

    Нередност?
  • 2
    vari avatar :-|
    vari
    • + 1

    Изобщо не е първата статия по темата... А който се интересува, познава програмите в детайли.

    Нередност?
Нов коментар