Китай намалява вноса на палмово масло

Налагането на строги стандарти за качество доведе до рязък спад на доставките от Малайзия и Индонезия

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Вносът на палмово масло в Китай, най-големият консуматор на готварски масла в света, се очаква да спадне през този месец, след като правителството наложи по-строги проверки на доставките. Това може да доведе до повишаване на запасите в световен мащаб, пише Bloomberg. Според експертна анкета на агенцията вносът през януари може да спадне до 300 хил. тона – по-малко от половината количество, внесено през декември.

Запасите на палмово масло в Малайзия, вторият най-голям производител, достигнаха рекордни нива през декември, а същевременно само за първите 10 дни на 2013 г. износът е спаднал с 25%. Китайските регулатори засилиха надзора над вноса на готварски масла от 1 януари, за да подобрят безопасността на храните.

Стандарти за качество

"Властите съобщиха на компаниите и държавите вносителки, че стриктно ще налагат стандартите за качество, което доведе до спад на доставките наполовина спрямо обичайното  ниво", коментира Леон Ксиа, анализатор в Shanghai JC Intelligence. Според него китайските търговци са се опитали да внесат максимално количество преди влизането в сила на промените. През ноември 2012 г. вносът е достигнал 654 232 тона, което е най-голямото количество от декември 2011 г. Вносът през последния месец на миналата година се оценява на 703 600 тона, а за януари прогнозите допускат спад до 221 800 тона.

Фючърсите на палмовото масло спаднаха с 25% през миналата година, след като запасите в Малайзия и най-големия производител Индонезия започнаха да се увеличават. Основната причина за това е забавянето на икономическия ръст в Китай и Европа, което се отрази негативно на търсенето. Според анализа на Rabobank International несигурността около търсенето в Китай ще продължи да натежава над цените и през тази година.

Ръст на индийския пазар

В началото на седмицата обаче цените скочиха с 1.4% на борсата в Куала Лумпур, след като правителството на Малайзия обяви, че няма да налага данък за износа на суровината през февруари, за да подпомогне сектора. В същото време спадът на цените е довел до увеличение на вноса в друг основен пазар за палмовото масло – Индия. През декември вносът е скочил с 35% до 901 092 тона в сравнение с 669 912 тона за същия месец на 2011 г. Според някои анализатори вносът може да нарасне със 750 хил. тона спрямо миналогодишните 7.57 млн. тона.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 1
    • + 4

    Стигнахме етапа да се гледа качеството.

    Нередност?
  • 2
    mariamarinova avatar :-|
    mariamarinova
    • + 2

    нормално, то е вредно

    Нередност?
Нов коментар