🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Производството в еврозоната се забавя

В Китай икономическите стимули почват да дават ефект

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Производствения сектор в еврозоната не е постигнал очакваното ускорение през миналия месец, тъй като кризата в Украйна е натежала на настроеният в сектора, показват данните от индекса на мениджърските поръчки (PMI). Показателят показва и ускорено свиване на бизнес активността в промишления сектор във втората по големина икономика в региона Франция. Заедно с продължаващия спад на инфлацията, тези данни поставят Европейската централна банка пред трудни решения. През юли производственият PMI индекс е бил на ниво от 51.8 пункта – същото като предишния месец и под първоначалните оценки за повишение до 51.9. Показателят все пак остава над 50 пункта, които разделят свиването от растежа. Подиндексът на продукцията, който се включва в съставния PMI, е спаднал до 52.7 пункта.

Забавяне на активността

Докато активността в най-голямата европейска икономика Германия се увеличава, във Франция индексът достига седеммесечно дъно. Растежът на производството се забавя в Испания и Италия, а в Гърция секторът се връща към спад.

"Ситуацията в еврозоната очевидно се е влошила в сравнение с обещаващите сигнали за икономическо възстановяване от началото на годината. Влошаването на окончателните данни спрямо първоначалните отчитания вероятно отразява нарастващите опасения около кризата в Украйна", коментира Крис Уилянсън, главен икономист на съставителя на индекса Markit.

Подчертавайки риска от дефлация, подиндексът на производствените цени е спаднал до 50.1 пункта, едва задържайки се в зоната на растеж. През юли инфлацията в еврозоната е достигнала едва 0.4% въпреки скорошното облекчаване на паричната политика на ЕЦБ, което включва дори негативни лихви по депозитите. Толкова ниски ниски нива не са отчитани от пика на финансовата криза. "ЕЦБ би желала да види резултат от решенията си от юни, но явно ще трябва повече време, преди ефектът да се усети в реалната икономика", отбелязва Уилямсън.

Възстановяване в Китай

За разлика от еврозоната, фабриките в Китай отбелязват най-силния си ръст от поне година и половина благодарение на голямото увелечие на новите поръчки и стабилното вътрешно търсене. Изготвяният от правителството PMI индекс се е покачил до 27-месечен връх от 51.7 пункта през юли, надминавайки прогнозите. Отделният PMI индекс, подготвян от HSBC и Markit, също се е покачил до 51.7 пункта, което е най-доброто му представяне от 18 месеца.

Анализаторите виждат в данните сигнал, че втората най-голяма икономика в света възстановява темпа си на растеж благодарение на мерките за стимулиране, предприети от правителството. "След като последното разхлабване на паричната политика явно дава ефект, китайските политици могат да спрат да се притесняват за растежа и да се съсредоточат върху реформите", коментира пред Reuters Джулиян Причард, икономист в Capital Economics.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kam27 avatar :-?
    kam
    • + 3

    А така защо не се изненадвам ?И по весело ще става .

    Нередност?
  • 2
    plamenhristov5 avatar :-?
    plamenhristov5
    • + 3

    Това вещае повторение на кризата - вероятно още преди следващата година.

    Нередност?
  • 3
    sheldoncooper avatar :-|
    sheldoncooper
    • + 2

    Защо всички новини от еврозоната и ЕС винаги започват с това че нещо лошо се е случило и всички са изненадани? Никой не го е очаквал.
    Ако се види как хората извън европа коментират това което става тук ще видите че липсва каквато и да било изненада. Супер некадърна централна банка и закономерно страдаща икономика.

    Статиите за европейската икономика писани от европеици са като статии за неясна природна стихия на която никой не може да влияе.
    Мъдрите старци от ЕЦБ и ЕК само наблюдавт от страни продължаващото затъване и само ни обясняват колко ги изненадва всяка стъпка надолу. Като веднага след това добавят че сигурно ще стане и по-зле, но те не мислят да правят нищо.

    Като не си вършат работата да напечатат пари и да спрът да задушават икономиката, поне някоя молитва или ритуално жертвоприношение да направят...
    Направо не ми го побира ума, как може целия континент да е сляп за това което става.

    Нередност?
Нов коментар