Фермери вече могат да получат еврофинансиране за директни доставки храни

Максималният размер на помощта е до 50% от приемливите разходи за инвестицията

Битката на малките фермери да предлагат по-големи количества, с които да излязат директно на пазара, продължава вече няколко години
Битката на малките фермери да предлагат по-големи количества, с които да излязат директно на пазара, продължава вече няколко години
Битката на малките фермери да предлагат по-големи количества, с които да излязат директно на пазара, продължава вече няколко години    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Битката на малките фермери да предлагат по-големи количества, с които да излязат директно на пазара, продължава вече няколко години    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Малките животновъди, които осигуряват директни доставки на храни, вече могат да кандидатстват за еврофинансиране за изграждане на търговски обекти и закупуване на оборудване за продажби в тях. Във вторник от Министерството на земеделието и храните обявиха, че започва приемът на документи по схемата.

За какво са парите

До края на 2020 г. по нея ще се финансира изграждането на обекти за търговия на дребно, за купуване на основно търговско оборудване, мобилни хладилни витрини и млекомати за сурово мляко, както и за директни доставки на сурови продукти. Помощта за целия период на схемата е 6 млн. лв., които се предоставят под формата на капиталова субсидия за покриване на разходите за инвестицията. Максималният размер на помощта е до 50% от приемливите разходи за проекта.

Заявления за кандидатстване ще се приемат до един месец преди изтичане на срока за прилагане на схемата в областните дирекции на фонд "Земеделие". Срокът за разглеждане на заявленията и определяне дали кандидатите отговарят на условията за подпомагане по схемата е 30 дни, като след изтичането им стопаните с одобрени проекти сключват договор с фонда.

Моделът на финансиране

Инвестициите по схемата за директни доставки се осъществяват със собствени средства или с кредит от фонда. Срокът за изпълнението им е 9 месеца от сключването на договора, ако не включват строителни дейности. Ако проектът има и строителство, срокът се удвоява до 18 месеца. Когато инвестицията първоначално е реализирана със собствени средства, финансовата помощ се превежда по банковата сметка на бенефициента. Ако е направена чрез кредит от фонда, със сумата на помощта се намалява неиздълженият остатък по кредита на получателя.

При условие че земеделските стопани предпочетат да финансират директните си доставки с кредит от фонд "Земеделие" или чрез рефинансиране през търговска банка, те ще разполагат с 48 месеца за погасяването му. Кредитите се отпускат при годишна лихва от 5% при пряко кредитиране от фонда и 7% при рефинансиране чрез търговска банка.

Обезпечаването на кредитите, отпускани от фонда, може да става чрез залог върху вещи, държавни ценни книжа и др., а при рефинансиране през търговска банка – с активи, приемливи по вид и стойност от обслужващата банка, обясняват от министерството. Максималният размер на кредитите е до 100% от приемливите разходи според вида на директните доставки. Това означава, че ако те са 1000 лв., по схемата за директни доставки се финансират 50%, или 500 лв., а кредитът покрива до 100% от тези 500 лв., необходими за инвестицията.

Стари проблеми

Битката на малките фермери да предлагат по-големи количества, с които да излязат директно на пазара, продължава вече няколко години. До 2010 г. беше забранено на малките производители да реализират директно продукцията си на крайни потребители. След като земеделското министерство поиска и получи разрешение от Брюксел за промяна на тези условия, директните продажби бяха разрешени под силно ограничена форма. Още тогава фермери коментираха, че разрешените количества са твърде ниски и на практика правят нерентабилно отглеждането на животни на дребно.

Все още няма коментари
Нов коментар