🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прати ми лаптоп, от Аризона

Онлайн-пазаруването извън ЕС може и да изглежда изгоднo, но крие допълнителни разходи

Сградата на митницата на софийската улица "Веслец" (до гарата) е основен хъб за освобождаване на стоки, закупени онлайн от страни извън ЕС.
Сградата на митницата на софийската улица "Веслец" (до гарата) е основен хъб за освобождаване на стоки, закупени онлайн от страни извън ЕС.
Сградата на митницата на софийската улица "Веслец" (до гарата) е основен хъб за освобождаване на стоки, закупени онлайн от страни извън ЕС.
Сградата на митницата на софийската улица "Веслец" (до гарата) е основен хъб за освобождаване на стоки, закупени онлайн от страни извън ЕС.
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Happy Black Friday, Честит първи сняг, скоро и Весела Коледа. Данните за ръста на онлайн пазаруването в България са оскъдни, но е емпиричен факт, че все повече хора, правят покупки за все по-голяма стойност онлайн. Промоциите са глобални и във фейсбук могат да ви застигнат примамливи оферти от презокеански е-магазини.

Първа точка на внимание! Продавачът ЕС ли е или извън ЕС? Защото това може да доведе до 30% разлика в крайната цена, особено за сделки над определена стойност. Не че сайтовете мамят. За стоки, закупени извън ЕС се дължат мито, акциз (ако е акцизна стока) и ДДС. България е част от ЕС и от единния пазар, в който действа обща митническа политика, затова и купени стоки от държава членка не се облагат.

Но не така стоят нещата за покупки от САЩ, Австралия, Китай, откъдето и другаде по света да се е появила хубава сделка. Понякога "географията" на електронния търговец е очевидна от разширението на сайта .uk,. de, прочие Европа. Но може в британския eBay да се появи добра цена в британски лири, а да се окаже, че продуктът пътува от САЩ със съответните такси и оскъпяване на доставката.

Покрай Black Friday на български фейсбук потребители се показваше сайт с killer оферти за италианския бранд Salvatore Ferragamo, но от е-търговец от САЩ (търговската география и дистрибуционните права на глобалните брандове са голяма тема, ще я оставим за друг път).

И така – по-добре е да се правят онлайн покупки от ЕС, но понякога, въпреки всички мита и данъци сделките пак са изгодни (вижте примерите). Какво да знаем.

Пътят на стоката

След като стоката е закупена и е за лична употреба, тя поема своя път към получателя. Може да бъде доставена или с куриер, или с пощенска служба, според това с какви партньори работи търговецът. Ако продуктът е на по-ниска стойност, може директно да дойде до дома ви.

В повечето случаи обаче е без значение кой я доставя - тя ще пристигне при доставчика (куриер/пощите) и ще остане там, докато приключи митническото оформяне. Ако такова се налага, получателят ще бъде уведомен от доставчика и той трябва да му обясни какво се очаква да предприеме. От тук вариантите са няколко - получателят да упълномощи доставчика или друг да освободи стоката, а може и да го направи сам, като попълни и подаде онлайн митническата декларация.

Над какви суми се дължи мито и ДДС

Ако доставката е до 30 лв. купувачът не дължи мито и ДДС. Между 30 лв. и левовата равностойност на 150 евро се дължи 20% ДДС, а над тази стойност стоката се облага и с мито/акциз, ако не е освободена. Важно е да се знае, че първо поред се начислява мито или акциз, накрая е ДДС. Тоест 20% ДДС върху вече нарасналата стойност с мито и акциз.

Обикновено при митническото оформяне доставчикът трябва е посочил кода на стоката и стойността й, според която се определя и митото. Стойността се доказва с документи – фактура или разпечатка на мейла, с който е потвърдена цената на покупката. Митническият служител може да не се съгласи и да оспори стойността, или да определи друг код, важно е да се знае, че митническите служители могат да изискват допълнителни документи, например разпечатка от системата за разплащане, с която е платена стоката - PayPal или друга. Добре е пратката да е придружена от фактура дори когато е за физическо лице и получателят да получи копие на фактурата и по електронна поща, коментираха за "Капитал" от Агенция "Митници".

Как се начислява

Митото е различно за отделните видове стоки и се определя по единни ставки в ЕС. За размера му има значение и държавата, от която идва стоката, тъй като ЕС има споразумения с някои държави, които намаляват митата при внос от там. Има и такива продукти, които са освободени, техниката например - телефони, компютри и т.н. Ако цена им е над 150 евро, за тях се дължи само ДДС. Въпреки че е с 0% ставка стоката също трябва да се декларира, посочват от агенция "Митници".

Митниците имат споразумение с "Български пощи" които правят доставка на пратки до 1000 евро. Получателят може да упълномощи пощите, които да освободят стоката от митницата, като платят дължимите мита, акцизи и ДДС, след което получателят взима и заплаща стоката от пощенската станция или на куриер, доставил директно до входната врата. За целта се попълва декларация от купувача, за която е твърде вероятно да се иска допълнителна такса.

От митниците препоръчват получателят да следи движението на стоката и ако има забавяне, да се свърже с доставчика си - поща или куриер, а не с митницата, тъй като доставчикът представя пред митницата различни номера и пратката трудно може да се издири по клиентския номер за проследяване.

Някои онлайн търговци в САЩ предлагат цена с включени всички такси, при която клиентът плаща пълната сума и не се занимава с нищо, а директно получава стоката с куриер. При такива случаи е добре да се следи точно какво е начислено от продавача и всеки да си прави сметката. Има случаи, когато примерно Amazon добавя такси за ДДС и мито (нарича ги депозит), но българските митници не знаят и повтарят упражнението. Това можете да се оспорва пред Amazon и в повечето случаи молбата ще бъде уважена и компенсирана с ваучер от търговеца. Но като цяло упражнението е "дявол на магаре".

Внимателно с гаранцията

Трябва да е ясно, че много стоки, купени от САЩ, имат само американска гаранция. Тези, които се продават с международна гаранция, пък са само за 1 година, докато в Европейския съюз тя задължително е двегодишна. Това също може да окаже влияние при избора.

Има китайски сайтове, които при молба на купувача пишат стойност на доставената стока под 30 лв., за да не се плаща нищо допълнително. Но и това е риск, защото само тази сума, а не реалната, ще бъде изплатена, ако пратката бъде загубена. Повечето стоки, поръчвани от китайски търговци, така или иначе не са скъпи - най-често става въпрос за външни батерии, памет и по-евтини смартфони.

В България има и много сайтове посредници, които доставят от страни извън Европейския съюз. Обикновено при тях таксите са около 30% върху стойността на покупката (тук влизат и плащането на мита, ДДС и т.н.) плюс 10 долара на килограм. Те освобождават стоките от митниците и купувачите не се занимават с хамалогия. Примерно лаптоп за 1000 долара от САЩ накрая ще струва около 1320 долара. Понякога може да е изгодно.

В крайна сметка е избор на всеки потребител откъде да поръчва. Прави впечатление, че цените, извън промоционални кампании и намаления тип Black Friday, Cyber Monday и прочие, са приблизително едни и същи във всички държави. От САЩ има смисъл да се купуват основно определени модели лаптопи, друга техника и дрехи с отстъпки при кампанийни периоди като Black Friday. С поскъпването на долара през последните седмици това става все по-неизгодно.

Какво да следим и знаем, когато пазаруваме онлайн извън ЕС:

- Върху посочената цена ще се плати мито и ДДС в България, ако стойността на стоката е над определена сума

- Следете пътя на стоката

- Колко струват доставката и допълнителните такси

- Има ли международна гаранция

- Сравнете цените с онлайн търговци в Европа и България и отчетете валутната разлика. Висш пилотаж е да се изчисли разликата от банкови такси при преводи в различни валути – с две думи, отговорът на drop-down менюто в каква валута да стане билингът, също струва пари и зависи от условията на банковата карта, която се ползва.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hm avatar :-|
    хм
    • + 6

    Съвет от врял и кипял в безумието "столична митница" и РПСМС - ако не ви се губят часове (или дни) за безумните бюрократични процедури, платете си съответната такса и с наложен платеж ще си получите освободената от митница пратка директно на адреса.

    О, чудо - вече може да пратите пълномощно за пратката по имейл, вместо по факс.

    Разликата между българската митническа (а и не само!) администрация и западната е, че тук в митницата се ходи с предварително подготвена митническа декларация (за която се грижат десетките фирми на митничарските жени отвън), а в западната митница се изготвя от съответните държавни служители. В общи линии както разликата между компоти и компютри.

    Много сайтове предлагат и възможността за фактура със занижена стойност - не си заслужава риска да ви задържат пратката. Може да са си митническа бюрокрация, но не са чак такива идиоти, не се лъжете.

    Нередност?
  • 2
    intergalactic avatar :-|
    intergalactic

    Silver Monday?!? Cyber Monday?!?

    Нередност?
  • 3
    zmuz avatar :-|
    zmuz
    • - 3
    • + 2

    По темата макар и странично - онези които живеят в САЩ, Австралия и т. н. - извън ЕС - внимавайте какво точно носите в България с цел лека печалба. Търсенето в България е много специфично, просто защото дадена джаджа се предлага по-евтино не означава, че ще се продаде. На два пъти през последните 5 г. носих най-нови модели "Сони" фотоапарати и се опитах да ги продам на същата цена като в САЩ, т. е. с около 30-40 процента по-евтино отколкото се предлагаха в България. За две седмици и обяви в интернет и в "24 часа" и "Труд" имаше две смешни предложения. Върнах си апаратите в САЩ и ги продадох на иБей и забравих за възможни "далавери" в родината.

    Нередност?
  • 4
    kokoto2 avatar :-|
    kokoto2
    • + 8

    Защо автора на статията пропуска да спомене и данък "митничарска съпруга" - така наречената митническа декларация. Обикновенно е в рамките на 20-25 лева, което при стока с цена от 100 лева си е един завиден % надценка.

    Нередност?
  • 5
    cuam4o avatar :-|
    Ангел
    • + 1

    [quote#1:"хм"]Съвет от врял и кипял в безумието "столична митница" и РПСМС - ако не ви се губят часове (или дни) за безумните бюрократични процедури, платете си съответната такса и с наложен платеж ще си получите освободената от митница пратка директно на адреса. [/quote]

    Проблема е, че Митниците не признават фактурата за китайските стоки (и с право, китайците си пишат каквото си искат) и така или иначе се налага да им носиш скрийншоти, банкови извлечения и т.н.

    Нередност?
Нов коментар