Продажбите в търговията растат през януари

Производството на електроника, велосипеди, стоки от метали и мебели расте с двуцифрен темп, показват индикаторите на НСИ

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Обемът на продажбите в търговията на дребно нараства с 1.8% през януари спрямо предходния месец, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). На годишна база секторът все още леко изостава от миналогодишните си нива, но постепенно се приближава до тях - през януари продажбите са с 3.9% под нивото от същия месец на 2020 г. За сравнение, през декември разликата на годишна база беше 11%.

В промишлеността производството расте с 0.8% спрямо декември. Фактор за слабия темп е спадът на добива на метални руди. Добра новина обаче е значителният ръст видим в експортно ориентирани сектори като електроника, велосипеди, метални стоки.

Бавно възстановяване и малко добри новини

В търговията най-силен е бил януари за търговците на облекло и обувки, които отчитат 37% увеличение на продажбите спрямо декември. Това обаче остава с четвърт под нивото на оборота преди година. В същото време електронната търговия продължава да превишава миналогодишните си нива (с 23% през януари), но на месечна база отчита спад от 15%, показват данните на НСИ.

Мобилността се възстановява бавно - през януари приходите от продажби на горива са с 22% под януари 2020 г., като така годишната разлика се свива с 5 пункта спрямо отчетеното през декември. На месечна база растежът е едва 3.6% след спад от 4.8% през декември.

Промишленото производство нараства през първия месец на годината, но само на месечна база и слабо - с едва 0.8%. Слабият ръст отчасти се дължи на по-малък добив на метални руди (с 25%), което води до общо понижение на производството в добивната индустрия с 13% на месечна база. В преработващата промишленост растежът е с 2.1% и идва от двуцифрено увеличение в производството на метални изделия, електроника, велосипеди и мебели, показва статистиката. Предвид че много експортно ориентирани фирми работят в тези браншове, подобна тенденция може да се очаква и в износа за месеца.

Строителната активност намалява през януари с 1.3% спрямо предходния месец и с 6.4% спрямо същия период на миналата година. Спадът идва почти изцяло от строителството на жилищни сгради, докато инфраструктурното строителство е с 0.5% над миналогодишното си ниво и с 0.7% под отчетеното през декември. Индексът се изчислява на база отработените за месеца човекочасове в извадката от фирми, които НСИ следи.