🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мисли ratioнално

На 10 ноември предстои деветото издание на конференцията за популярна наука Ratio

Снежана Янева, Любомир Бабуров и Петко Желязов са част от 20-членния екип на Ratio, който организира събитията на доброволни начала
Снежана Янева, Любомир Бабуров и Петко Желязов са част от 20-членния екип на Ratio, който организира събитията на доброволни начала
Снежана Янева, Любомир Бабуров и Петко Желязов са част от 20-членния екип на Ratio, който организира събитията на доброволни начала    ©  Цветелина Белутова
Снежана Янева, Любомир Бабуров и Петко Желязов са част от 20-членния екип на Ratio, който организира събитията на доброволни начала    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Хората имат една конкретна представа за учени – сухари, които са, накратко казано, смотани. Ние разбиваме тази представа и им представяме учени, които понякога са облечени дори като скейтъри. Чупим стереотипа", казва Петко Желязов, водещ на събитията за популярна наука Ratio. Думите му най-добре описват какво точно прави той и останалата част от екипа на Ratio, който организира едноименните събития: чупенето на стереотипи. Не само по отношение на това как изглеждат учените, но и към кого е насочена науката. "Искаме да накараме хората да възприемат популярната наука като култура", добавя Любомир Бабуров, съосновател на неправителствената организация.

Срещаме се с Желязов, Бабуров и Снежана Янева от Ratio едва дни преди деветото издание на Ratio. Всички са в добро настроение и Бабуров ни показва през телефона си една от причините: вече са продали повече билети, отколкото спрямо всички останали издания досега и тримата са сигурни, че това ще е първата изцяло разпродадена конференция на Ratio. От интервюто до излизането на този текст прогнозата им вече се е сбъднала.

Дългият път дотук

Идеята за събитията Ratio се ражда през 2011 г. в главите на Любомир Бабуров и Василена Вълчанова. "Ходехме по събития за популярна наука по света и си казах, че това е нещо, което работи на други места и нямаме еквивалент в България", казва Бабуров. Според него всички подобни събития преди появяването на Ratio са били насочени по-скоро към подрастващи, които скоро трябва да решат къде и какво ще учат. Идеята на Ratio е да е насочена към всички възрасти и да се възприема като част от културната програма.

Първият опит се случва бързо. Дебютното издание на Ratio е през септември 2012 г. в Младежкия театър в София. "Направихме го с възможно най-малко разходи, всичко беше на ръба по отношение на финансирането. Отидоха около 12 хил. лв. и завършихме на хиляда лева загуба", казва Бабуров и прави сравнение с предстоящото издание, което е с най-високия бюджет досега: малко под 30 хил. лв. Днес екипът наброява около 20 души, като всички работят на доброволни начала извън обичайната си работа, включително и лекторите. Финансирането идва от продажба на билети, подкрепа от компании и до голяма степен символична помощ от Министерството на културата. Тази символична помощ е и символична победа за Бабуров и желанието му популярната наука да се възприема като част от културата.

Още от начало Ratio е замислено във формат две събития годишно – пролет и есен. Заради проблеми с финансирането нещата невинаги вървят по план: през 2015 г. например Ratio няма, а през 2016 г. събитието е само едно. Оттогава насам всичко върви не само във възходяща линия, но и над очакванията на организаторите. Освен двете големи конференции, през 2018 и 2019 г. Ratio организира още няколко десетки малки събития – общо 40 в годината, понякога в партньорства с различни проекти и музеи. "Тази година за пръв път пробвахме дали можем да направим една пълна културна програма с насока популярна наука и успяхме", казва Бабуров.

Космос, мухи и паралелни вселени

За идното издание на Ratio екипът е подготвил разнообразна програма: от лекция на тема "Тайният живот на мухите" от д-р Ерика Макалистър, през дискусия относно бъдещето на космическите пътувания и колонизацията на други планети до разговори за невропластичност, памет и паралелни вселени с д-р Томас Науман и д-р Ален Бюсон. Бабуров с ентусиазъм ни показва и скица на симулатор на гравитация на друга планета, какъвто ще има на събитието.

Международният набор на лектори може би най-добре показва развитието на Ratio през годините. Докато в началото екипът трудно намира правилните хора, сега трудното е в избора сред изявяващите желание. Според Бабуров и Желязов не е достатъчно учените да са добре подготвени, но и да са умели презентатори. Затова и в екипа на Ratio има хора, чиято цел е именно да подготвят лекторите за сцената, а репетициите преди всяко събитие взимат няколко дни.

Интересни учени има не само от чужбина, но и от България. Желязов твърди, че младите хора от академичната общност от страната, с които се срещат, са далеч от представата на хората. "Срещаме се с млади хора учени, които са далеч от "феодалните старчета", които най-често си представяме. Вижда се смяната на поколението и заради нея съм оптимист за бъдещето", казва той.

Събитията на Ratio стават все по-популярни и до голяма степен организаторите вече са се справили с първоначалната си задача да вкарат популярната наука сред културната програма в България. Желязов обаче е умерено оптимистичен и отбелязва, че сред масовото общество и медии в страната доминира псевдонауката. За Бабуров обаче време за песимизъм няма: екипът вече работи по следващите две конференции, които ще се проведат през 2019 г.

Все още няма коментари
Нов коментар