🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Битката за .org домейна

Частната компания Ethos Capital иска да купи интернет актива за 1.1 млрд. долара, но среща отпор

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Група от известни интернет пионери възнамерява да блокира продажбата на интернет домейна .org. Според тях покупката на адреса от новосъздадена компания ще има негативни последствия за милиони неправителствени организации, които разчитат на него.

Преди два месеца частната фирма Ethos Capital обяви намеренията си да купи "недвижимия интернет имот" за над 1.1 млрд. долара. В опит да спрат сделката ръководители на популярни интернет страници са споделили пред Reuters, че планират да създадат нова неправителствена организация като алтернативен собственик на .org.

Сделката

Регистрациите за уебсайтове, завършващи на .org, се управляват от неправителствената организация Internet Society (IS), и по-конкретно от дъщерната Public Interest Registry (PIR) от началото на 2003 г. През ноември IS неочаквано обяви, че продава акциите на създадената преди година инвеститорска компания Ethos Capital. Фирмата се управлява от една от бившите ключови фигури на нестопанското дружество ICANN – "Интернет корпорация за присвоени имена и адреси".

Ако сделката се осъществи и Ethos Capital придобие PIR, новосъздадената компания ще има право да управлява .org домейните, както и да събира такси от над 10.5 млн. сайта на стойност 10 - 20 долара годишно. Приходите обаче могат да нараснат драстично заради големите корпорации, които купуват по няколко домейна с цел да запазят името си и да се защитят срещу кибератаки.

Множество НПО-та вече са се обявили против сделката. Те се притесняват, че Ethos ще увеличи таксите за регистрация и подновяване, ще намали разходите за инфраструктура и защита, ще прави сделки и споразумения за продажба на чувствителна информация или ще наложи цензура.

Ethos обаче опроверга твърденията и сподели, че ще запази управляващия екип, ще продължи да се консултира с неправителствени организации, както и че ще предлага повече услуги.

Как ще се реши проблемът?

Популярни интернет страници и НПО-та са решили да се противопоставят на сделката. За целта те предлагат алтернатива на Ethos Capital – нова неправителствена кооперативна организация, регистрирана в Калифорния.

"В интернет трябва да има място, което да защитава публичния интерес, където образователни и хуманитарни сайтове и организации като Wikipedia могат да бъдат в широка полза на обществото", споделя изпълнителният директор на фондация Wikimedia Катрин Мар, която се спряга за директор на новото нетрадиционно дружество. Енциклопедията със свободно съдържание Wikipedia е най-посещавана от всички 10 милиона регистрирани .org адреси в световен мащаб.

Мар и съдружниците й споделят, че целта на новия кооператив не е да предложи конкурентна цена за продажбата на .org. Вместо това се надяват, че новото дружество ще може да управлява домейна сигурно и стабилно, както и да попречи превръщането му в средство за налагане на цензура.

Какво следва?

Адвокатската група Electronic Frontier Foundation (EFF), която вече организира протест срещу продажбата на .org домейна и в който имаше много участници, също подкрепя новото начинание. "Неподходящо е кооперативът да се превърне в търговско начинание", коментира изпълнителният директор на EFF Синди Кон.

Новата група е уведомила членове на американския Конгрес и се надява да накара Internet Society да прекрати продажбата. Но най-добрият й ход е да спре сделката с помощта на ICANN – единственият, който може да наложи вето върху смяната на собственост заради притеснения по сигурността, надеждността или стабилността на .org домейна.

ICANN има 30 дни, считано от 30 декември, да одобри сделката с Ethos, да я откаже или да поиска допълнителна информация, споделя вицепрезидентът й Сайръс Намази. И допълва, че интернет корпорацията не е изисквала публично представяне на сделката, но ще се консултира с борда на директорите, преди да вземе окончателно решение.

Все още няма коментари
Нов коментар