Български отбор спечели дататон с участници от пет континента

Четири от шестте отбора финалисти в Datathon 2020 са от България

Data Science Society    ©  Data Science Society
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българският отбор Team BV спечели тазгодишното издание на Datathon 2020. Състезанието по създаване на решения, свързани с данни, което се прави от българската организация Data Science Society, събра над 750 участници от пет континента при първото си изцяло онлайн издание, като работата на екипите се излъчваше на живо на сайта на организацията, както и в YouTube.

За разлика от традиционните хакатони дататоните имат за цел да бъде изработено решение върху определена база данни. В случая на тазгодишното издание отборите можеха да си изберат между четири проблема: прогнозиране на промените в обществения транспорт заради климатичните промени, алгоритъм за препоръка на статии, алгоритъм за оптимизация на доставки в ритейла, както и създаването на бот в игра. Печелившият отбор изработи свой продукт, наречен NewsCo: решение за препоръка на статии от новинарски сайтове, като за целта използва база данни от изданията на медийната група "Нет Инфо", която е спонсор на събитието.

Реални данни в реално време

"Целта на дататона е да предоставим на участниците реална ситуация с реални данни, върху които те да работят и до края на състезанието да създадат модел, решаващ проблема, като основният фокус е върху работата със самите данни", казва пред "Капитал" Яна Нейкова, част от Data Science Society и един от организаторите на състезанието.

В състезанието взеха участие отбори от България, Австрия, Германия, САЩ, Индия, Австралия, Нигерия и други. На финала броят на екипите беше сведен до шест, от които четири са български представители. Победителите станаха ясни в сряда вечерта. Общият награден фонд на дататона възлиза на 30 хил. долара и идва от спонсорите на събитието "Империя онлайн", Kaufland IT Hub, EY, 365 DataScience и "Нет Инфо".

Финалистите бяха оценявани от 10 експерти в областта на работата с данни, а основните критерии са: структурираност на статията, която обяснява проблема; качество на кода; идея и иновативност; финално видео с обяснение и разяснение на проблема; задълбоченост и разбиране.

"Събитието се проведе в нашата платформа - Data.Chat. Онлайн организацията ни изправи пред някои нови "пречки", но с вътрешно разпределение помежду ни успяхме да покрием фронта и да организираме събитието, така че в крайна сметка да се случи", казва още Нейкова.

Все още няма коментари
Нов коментар