Как новите технологии осигуряват перфектен баланс между работа и развлечения

Потребителите се нуждаят от иновации, адекватни на техния начин на живот и работа, навици, предпочитания и намерения

Как новите технологии осигуряват перфектен баланс между работа и развлечения
Как новите технологии осигуряват перфектен баланс между работа и развлечения
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Откриването на баланса между работа, забавления, спорт и културни развлечения е много стара дискусионна тема. Все по-достъпните мобилни устройства и мрежи осигуряват достъп до социални медии и висококачествено видео съдържание. Хората започнаха да използват телефоните си по различни "спешни" въпроси, без значение от часа на денонощието или деня от седмицата. Изминалата 2020 година засили това усещане за "винаги достъпен", тъй като голяма част от служителите преминаха на режим "работа от вкъщи", учениците са в дистанционна форма на обучение, а виртуалното посещение на концерти, музеи и лекарския кабинет вече стана нормално и масово явление.

"2020 ReimagineHR Employee Survey", HR проучване на Gartner за нагласите на служителите, показва, че работодатели, които насърчават служителите да трупат житейски опит извън работното си ежедневие, са отчели осезаемо по-голям брой (над 20%) служители с по-добро психическо и физическо здраве. И ако осигуряването на работно място извън офиса се превърна в масово през 2020 г., и вероятно ще продължи и занапред, следващата вълна от очаквания на служителите ще бъде гъвкаво съчетание между професионален и личен живот, допълват от Gartner.

Според скорошно проучване на IDC през 2020 г. повече от половината организации и фирми увеличават инвестициите в обучение за изграждане на интелектуален капитал у служителите с цел развиване на иновации. Обученията не се провеждат по начина, по който ги познаваме. Те се адаптират спрямо работния процес, както и когато е необходимо. Осигурени чрез многоканален подход (директно, онлайн, мобилно и т.н.) обученията се основават на бизнес резултатите и се измерват по съответния начин.

Според друго изследване на IDC от август 2020 г.

над 39% от респондентите са започнали да работят от дома си.

Недостатъкът на тази промяна е, че работниците се чувстват изолирани вкъщи, а мнозина споделят, че сътрудничеството и работата в екип са по-трудни. За мнозина границата между работата и личния живот се размива. Проблемът на тези нови "дистанционни служители" е, че те трудно успяват да свикнат с новата работна среда, включително да адаптират или набавят необходимото оборудване.

Характерно за тази "смесена реалност" е, че потребителите по-често "превключват" между различните роли. В даден момент те подготвят презентация или довършват седмичния доклад, а в следващия може да се изявят като "видеооператор", заснемащ готварските умения на детето или зададените по физическо упражнения. Важен аспект е и сигурността както на личните данни, така и на фирмената информация, особено когато за различните дейности се използва едно и също устройство.

В новата реалност потребителите се нуждаят от технологии, които да отговарят адекватно на техния начин на живот и работа, на новите им навици, предпочитания и дори намерения. Именно върху персоналните нужди са фокусирани усилията на южнокорейския производител Samsung.

"Потенциалът на технологиите се ограничава само от обхвата на въображението, а нашето няма граници", коментира визията на компанията президентът на Samsung Electronics Ти Ем Рох. Компанията разработва технологии като например високоскоростна свързаност, включително 5G и WIFI 6, изкуствен интелект, оптимизирани възможности на устройствата във всички дивизии. Тези технологии не се развиват самоцелно, а са внедрени в разнообразните продукти на корпорацията, които се съчетават в една всеобхватна и завършена екосистема, създаваща т.нар. "умен дом". Тя обхваща както умни хладилници и домашни роботи, общуващи с членовете на семейството, така и иновативни телевизори, подходящи и за работа, и за игри, и за интерактивни мултимедийни развлечения. Тези устройства могат да бъдат синхронизирани и да общуват с цялата гама мобилни устройства от серията Samsung Galaxy - смартфони, таблети, фитнес гривни, смарт часовници, слушалки, а през 2021 г. към тях бе добавен и умният аксесоар SmartTag. Всички тези продукти не само улесняват потребителите, но правят тяхното ежедневие по-приятно, предлагайки им индивидуализирани продукти и услуги. "Никога не сме вярвали в т. нар. универсално мобилно изживяване, универсално технологично решение - една и съща технология не може да пасва на всекиго", обобщава Ти Ем Рох.

Иновациите в новите смартфони Samsung Galaxy S21

Новата флагманска серия смартфони Galaxy S21 , която Samsung представи в началото на 2021 г., въплъщава възможностите на инженерите на Samsung за иновации в областта на чиповете, софтуера, потребителското изживяване, фотографията и, не на последно място, дизайна. Смартфоните от серията Galaxy S21, която обхваща Galaxy S21, S21+ и върховия модел S21 Ultra, дават на потребителя гъвкавост и свободата да реализира собствените си идеи и проекти.

Фотографските възможности на Galaxy S21 Ultra са впечатляващи. Основната система от 4 камери на гърба предлага ултраширокоъгълен 12-мегапикселов обектив, широкоъгълна камера със 108-мегапикселов сензор, както и двa телеобективa, като едната леща осигурява 3-кратно приближение, а втората -10-кратно. Чрез функцията за пространствено приближение (т.нар. Space Zoom) тези две камери предоставят общо 100-кратно мащабирано изображение. С основните камери могат да бъдат направени 12-битови HDR снимки с 3 пъти по-широк динамичен обхват, а цветовете са 64 пъти по-богати. С помощта на автофокусирането Dual Pixel (2PD) AF дори и потребителите с по-малко опит могат да правят снимки с отличен фокус.

Автоматичното фокусиране е подобрено и при снимането на видео, като при режима Super Steady се разчита на стабилизиране, базирано на изкуствен интелект, което "изглажда" трептенията, неизбежни при снимане в движение. Същевременно режимът Super Smooth 60fps Video осигурява плавни кадри с висока детайлност (до 4К резолюция). При по-слаба светлина камерата автоматично превключва на по-ниска скорост - 30 кадъра в секунда. Сензорът Bright Night позволява създаването на впечатляващи кадри и при слаба осветеност чрез отличен контрол на времето за експозиция, като 12-мегапикселовата технология Nona-binning намалява значително шума. Функцията Single Take позволява заснемане на различни статични и видео формати само с едно докосване. Този режим сега е оптимизиран с нови настройки, като например Highlight Video и динамичен забавен каданс чрез функцията Dynamic Slow-Mo.

Освен това Samsung Galaxy S21 Ultra предлага заснемане и на видеоклипове с резолюция 8К, които да допълнят домашната колекция от 8K съдържание за 8K телевизорите на Samsung. Вграденият "режисьорски" режим на камерата (Director's View) помага на потребителя да подбере най-добрия кадър, "разказвайки" видео историята от най-добрата гледна точка. Заснемането може да става едновременно и с предната, и със задната камера. В рамките на този режисьорски режим професионалните влогъри могат да разчитат на функцията Vlogger View, чрез която реагират в реално време, променяйки ъгъла на снимане, приближението до снимания обект или разширявайки полето на заснетата сцена. Интересно допълнение предлага комбинацията с новите слушалки на Samsung - Galaxy Buds Pro. С тях потребителите могат да улавят едновременно както околните звуци, така и собствения си глас, като използват опцията за запис с няколко микрофона. Samsung добавя и режим за професионален видео запис Pro Video - смартфонът Galaxy S21 се поставя на статив, а снимащият използва микрофона в слушалките Buds Pro. ,,С Galaxy Buds Pro предлагаме на потребителите уникално аудио изживяване, което превръща дори ежедневните задачи във вълнуващи", обобщава Ти Ем Рох.

Дисплеите AMOLED 2X в смартфоните Samsung Galaxy S21 са от тип "Инфинити-O". В сравнение с миналогодишния флагман Galaxy S20 Ultra, S21 Ultra предлага 25% по-ярка картина и с 50% подобрено съотношение на контраста. Вграденият филтър Eye Comfort Shield намалява умората на очите при продължителна работа, настройвайки излъчваната от екрана синя светлина според показваното съдържание. То се отразява и на динамичната промяна на кадровото опресняване, като в модела Galaxy S21 Ultra се приспособява в доста широк диапазон - от 10Hz до 120Hz (от 48 Hz до 120 Hz за S21/S21+5G). По този начин се удължава животът на батерията, а потребителят може да използва телефона си много по-дълго време. За това допринася и увеличеният капацитет на батерията - 5000 mAh в S21 Ultra, (съответно 4000 mAh и 4800mAh за моделите S21 и S21+5G). Дори да се изтощи, батерията може да бъде заредена много бързо, тъй като Samsung осигурява поддръжка на технологията USB PD 3.0, която отчита всяка промяна в системата в устройството - неговата температура или какво може да доведе до забавяне или намалена скорост на зареждане. Поддържа се и безжично зареждане с Fast Wireless Charging 2.0.

Голяма част на хардуерните подобрения се дължат на създадения в рамките на 5-нанометров производствен процес 8-ядрен чип. Той осигурява повече скорост, предлага по-голяма изчислителна мощ, разчита и на вградените интелигентни функции, включително за оптимизация на приложенията. За бързата им работа с огромни 8K видео файлове допринася и големият обем на оперативната RAM памет - до 16 GB, a вградената памет за данни и приложения достига до впечатляващите 512 GB. Чипът поддържа работа с 5G мрежи.

Потребителят може да разчита и на иновативните безжични технологии - ултрашироколентовата UWВ в моделите S21/S21+ и Wi-Fi 6E във флагмана S21 Ultra. Технологията UWB може да се използва за автоматично отключване на автомобила, ако и той поддържа тази технология. Подобрената версия Wi-Fi 6E работи 4 пъти по-бързо от Wi-Fi 6, тъй като поддържа не само традиционните обхвати 2,4 и 5GHZ, но и честотния диапазон 6 GHz.

Не на последно място Samsung е обновил и стила на своя флагман, така че да го отличи от останалите смартфони. Елементите на дизайна включват корпуса на системата от камери, който елегантно се слива с металната рамка на устройството. Луксозното матово покритие се предлага в два класически цвята - "Загадъчно черно" и "Загадъчно сребърно". За по-дълготрайна употреба потребителят може да разчита на най-твърдото досега стъкло Gorilla на компания Corning - Gorilla® Glass Victus™.

Екосистемата Galaxy на Samsung

Както стана ясно, колкото и да е съвършен един продукт, не може да задоволи всички потребности на съвременния човек. Именно затова Samsung разчита на богатото си портфолио в разнообразни сфери - от умни слушалки и часовници, до телевизори, роботи и фитнес гривни, които се сработват помежду си интуитивно и улесняват изживяването на потребителя.

Слушалките Galaxy Buds Pro например служат не само за слушане на музика и "изолиране" от шумна среда у дома, в офиса или в превозно средство чрез шумопотискащата технология ANC. Те улесняват разговорите чрез трите вградени микрофона и устройството за гласова проекция. Чрез режима Ambient потребителят чува гласовете ясно, а интелигентният алгоритъм увеличава силата на околния звук на четири нива. Функцията Voice Detect моментално превключва от режим на шумопотискане към Ambient звук, когато апаратът засече гласа на потребителя. При задействана функция "Автоматично превключване" Galaxy Buds Pro разпознава, че потребителят получава входящо обаждане и веднага се свързва със смартфона, дори ако в този момент той гледа филм на своя таблет. При затваряне слушалките автоматично връщат потребителя към филмовата атмосфера.

Слушалките Galaxy Buds Pro са малки и често можем да забравим къде сме ги оставили. В такива ситуации помага приложението SmartThings, което посочва къде за последно сме ги използвали, дори да не са включени. Подобна функционалност осигурява новият аксесоар Smart Tag, който може да бъде закачен към различни обекти - от куфари и ключове за автомобил до домашни любимци, които разхождаме, докато снимаме или слушаме музика.

SmartTag поддържа Bluetooth и улеснява намирането на тези неща, ако те са наблизо. Ако те са извън обхвата на Bluetooth технологията (обикновено в рамките на 10 метра), мрежата Galaxy Find Network използва данни от сканиране, за да ги откриете. SmartTag може да управлява и други IoT устройства, например включване на осветлението у дома с натискане на един бутон на телефона.

Собствениците на Galaxy S21 Ultra могат да се възползват вече и от функционалностите на стилуса S Pen, познат от серията Galaxy Note на Samsung. Технологията Wacom им помага при различни задачи - рисуване, водене на бележки, редактиране на снимки, дори подписване на документи. Трябва да се има предвид, че S Pen се продава като допълнителен аксесоар към S21 Ultra.

Серията Galaxy S21, подобно на още 130 продукта на Samsung, разполага и с платформата за сигурност Knox. Тя осигурява високо ниво на защита, управлявайки достъпа до данните и разрешенията за приложения. Тя предоставя и Samsung Knox Vault, която защитава биометричните данни за идентифициране на потребителя. А с по-големия ултразвуков сензор за пръстов отпечатък разпознаването и отключването е точно, бързо и лесно.

Бизнес потребителите ще оценят вградения в смартфоните Galaxy S21 нов инструмент за защита и управлението на нивата на защита на личните данни. От снимките и видеоклиповете лесно се премахват метаданните за местоположението на заснемането. А чрез новата функция за споделяне Private Share притежателите на Galaxy S21 могат да контролират кой получава достъп до съдържанието, което изпращат, и колко дълго ще е достъпно то.

Продуктите на Samsung са разработени и в сътрудничество с редица водещи компании като Google и Microsoft. Притежателите на S21 могат да използват приложението Google Duo на телефона си за висококачествени видео разговори с до 32 участници - независимо от операционна система, която използват другите участници. Приложението Google Duo може да се използва и на умните телевизори на Samsung, както и на таблетите на компанията, като прехвърлянето на текущ разговор между трите устройства става лесно и без прекъсване на връзката.