BofA очаква недостиг на батерии за електромобили през 2025 г.

67% от автомобилите през 2040 г. ще са електрически според оптимистичната прогноза на американската банка

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

За нарастваща заплаха от дефицит в предлагането на батерии за електромобили още през 2025 г. предупреждава Bank of America (BofA). Актуализираният модел на търсене и предлагане предполага, че пазарът вероятно ще достигне ситуация, при която батериите ще са разпродадени между 2025 и 2026 г., като в глобален мащаб ще се използва над 85% от капацитета на производство, се казва в проучването на американската банка, цитирано от Yahoo Finance.

Електромобилите завладяват пазара

BofA очаква недостигът на батерии в глобален мащаб да се увеличи още в периода между 2026 и 2030 г. поради стъпването на електрическите автомобили на всички пазари в съответствие с перспективата за все по-голямо разрастване на бизнеса. BofA Global Research повиши очакванията си за глобално разпространение за всички видове електромобили, включително тези на батерия и хибридни превозни средства, до 23%, 40% и 67% от пазара съответно през 2025, 2030 и 2040 г.

BofA отчита като ключови фактори за разрастването на пазара на електромобили високата вероятност за по-строги регулации на емисиите от CO2 за конвенционалните автомобили до 2030 г., увеличените цели за производство на електромобили на батерии през последните 6 месеца, както и повишената прогноза за разпространението им на американския пазар.

"Предвиждаме, че производственият капацитет на заводите за батерии в световен мащаб до 2030 г. ще нарасне до около 121% въз основа на настоящия деклариран капацитет, което означава, че през следващите 2-3 години вероятно ще започне нов цикъл от значителни капиталови разходи", се казва още в доклада.

Регулации и стимули

BofA отчита, че потенциалните ключови фактори за бъдещето на електромобилите в САЩ се крият в регулациите и стимулите. В оптимистичния случай се предвижда разпространение на електромобилите на американския пазар от около 25% и 50% съответно през 2025 и 2030 г., като базовият сценарий за същите години е 7% и 20%.

Оптимистичната прогноза предполага около 450 млрд. долара държавна подкрепа, или субсидия от 10 хил. долара за брой на всеки 45 млн. продадени електромобили. Това на свой ред подсказва, че ефективността на батериите за електромобили биха достигнали 83% до 2024 г., вероятно изтегляйки неизбежния недостиг на батерии с година по-рано в сравнение с базовия сценарий.

Спадът в търсенето на петрол и газ по време пандемията съвпадна със значителен ръст на възобновяемите източници, като слънчевата и вятърната енергия са се увеличили с 19% и 10% през 2020 г. Това би могло да стане катализатор за разпространението на електромобилите, понеже много компании по света се стремят към високи стандарти по отношение на околната среда, социалната отговорност и доброто управление в своите бизнес модели и биха включили електромобили в бизнес операциите си.

Все още няма коментари
Нов коментар