Amazon представи домашен робот Astro

Според компанията до 10 години ще има поне по един робот във всеки дом

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Американският гигант в онлайн продажбите Amazon представи автономен робот, който е предназначен за домашно използване. Той се казва Astro, висок e около 50 см, а от него се подава камера, която прави възможно провеждането на видеоразговори. Той също така може да бъде изпращан в различни точки от дома, като използва вградените си камери, за да го картографира и да се ориентира в него. На екрана на устройството са изобразени две очи, за да го направят по-приветлив, а самият робот прилича на малкия брат на Wall-E от детския филм на Pixar, който носи същото име.

Първите бройки от Astro ще бъдат продадени още тази година на избрана група от листата на чакащите. Роботът се задвижва от изкуствен интелект, като именно това е било най-трудната част при създаването му. "Трябваше да използваме AI по толкова много нови начини, включително дълбоко невронно обучение за картографиране на точки за закрепване в целия дом и изграждане на нови динамични алгоритми за локализиране и картографиране, които непрекъснато се опресняват", казва технологичният директор на компанията Дейв Лимп на церемонията по представяне на робота.

Поверителността на данните

За пореден път при представяне на нов продукт на Amazon възникват въпроси относно поверителността на данните, събирани от новата машина. В този случай този въпрос е още по-належащ, след като роботът обикаля и заснема дома на купувачите си. От американската компания отговарят на тези притеснения, като за целта са екипирали робота с новия чип на компанията - AZ1. Той премахва нуждата гласовите команди, подадени към устройството, да бъдат пращани за анализиране в сървър, като това вече ще се случва директно на машината. В робота са заложени и няколко механизма, чиято цел е именно премахване на опасения за поверителността и сигурността. Той може да бъде настроен да не минава през определени части от дома, а е възможно и ограничаване на движенията му.

Според специалисти в бранша на хората ще им е трудно да приемат новия робот у дома. Според Матю Гуарилия от групата за цифрови граждански права Electronic Frontier Foundation Astro е iPad на колела, който няма да има голям успех. "Ако някой винаги е искал iPad на колела, който да се търкаля из къщата му, то това устройство може да представлява интерес за него. Но мисля, че потребителите наистина са наясно с рисковете за поверителността, повече сега, отколкото преди няколко години", казва той. Според Бен Ууд от анализаторската компания CCS Insight Atro е върховният тест за избора на клиентите. "Както при другите продукти на Amazon, няма съмнение, че роботът Astro ще се превърне в основна точка от дебата за поверителността. Но в крайна сметка потребителите трябва да решат дали искат този тип технологии в домовете си, или не. Този продукт ще бъде най-големият тест за удобство срещу поверителност досега."

Amazon представи и "виртуален пазач на сигурността", който ще е достъпен срещу 99 долара месечно. Виртуалният пазач представлява работник на Amazon, наблюдаващ случващото се в дома, за да може да извести живущите при наличие на необичайна ситуация като крадец например. И Astro, и виртуалният пазач се интегрират в системата за умно управление на дома на Amazon - Ring. Последното ново попълнение в списъка на компанията е 16-инчов екран, който се поставя в кухнята и може да бъде използван като контролен център за системата Ring.

Все още няма коментари
Нов коментар