Дигитални модели

Кои са новите дигитални иновации от тази седмица

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

//автоматизация

Лаборатория от роботи

Автоматизацията в лабораториите е една от най-трудните задачи пред сектора на автоматизации, защото технологията все още не е достигнала етапа от развитието си, в който няма нужда от човешка намеса. Стартъпът Automata изглежда близо до намирането на отговорите на тези проблеми, като новоподсигуреното финансиране от 40 млн. долара ще бъде вложено именно в тази посока. За да отговори на нуждите на бранша, Automata представи новия си продукт - Automata Labs - вид модулен контейнер, създаден за непрекъсната работа на машини вътре в него и даващ възможност за предаване на резултатите към следващата стъпка. Това сериозно намалява нуждата от човешка намеса, но запазва решаващата функция на учените. "Все повече и повече от лабораториите, които приемат нашия хардуер, идват при нас за тези цифрови решения, за да ги конфигурираме или разгръщаме или да свържем екосистемата ни към тяхната система за данни", заяви пред TechCrunch изпълнителният директор на компанията Мостафа ел Сайед. Парите ще бъдат използвани както за набиране на нови кадри, така и за развиването на продукта и навлизане на нови пазари.
//работни места

Преместването на служители става по-лесно

Преместването на работници от един в друг град е задача, която е скъпа и в същия момент сложна. Компании, които предлагат подобни услуги, обикновено работят само с мениджърското ниво на предприятията, но стартъпът PerchPeek вярва, че ще промени това. Той си подсигури първоначално финансиране от 8 млн. паунда, като то беше ръководено от Stage 2 Capital и AlbionVC. PerchPeek има приложение, което помага с промяната на локацията на даден работник, независимо дали той сменя само града или и компанията. Според стартъпа приложението му би спестило 70% от разходите по релокация на работодателите, а освен това разполага и с експерти, които са достъпни чрез незабавни съобщения, които да помагат на служителите с имотите и т.н. "Като обединяваме всички процеси в една платформа на достъпни цени, ние помагаме както на преместващия се служител, така и на техния работодател да осигури ползи за служителите с висока стойност", заявиха пред TechCrunch Пол Бенет, д-р Ейс Винаяк и Оливър Маркъм, съоснователи на PerchPeek.
//транспорт

Електрическите колела като новия начин за доставки

Доставките на храна и продукти изискват голям ресурс от хора, които да ги транспортират до крайния клиент. С все повечето хора, които се притесняват за въглеродния си отпечатък, възможността тези доставки да бъдат извършвани чрез електрически колела изглежда все по-привлекателна. Именно това е и бизнесът на стартъпа Zoomo, който набра 20 млн. долара при затварянето на финансирането си от рунд Б. Компанията предлага колелата си на доставчици, които плащат седмична такса. Общата инвестиция, която Zoomo до момента е събрала, надхвърля 100 млн. долара, а новопостъпилият капитал ще бъде инвестиран по същия начин както и досегашният - в наемане на повече членове на екипа, инвестиране в допълнителни превозни средства, както и разработване на приложение за крайните потребители. Услугите на Zoomo се предлагат в 16 града из Северна Америка, Европа и Азия, като Испания, Германия и Франция са последните пазари, на които компанията е навлязла.