🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият собственик Broadcom започва съкращения във "VMware България"

Поне 200 служители от над 1700 не са получили оферта за оставане в компанията, а социалните придобивки на оставащите са орязани

VMware е най-голямата софтуерна компания в България
VMware е най-голямата софтуерна компания в България
VMware е най-голямата софтуерна компания в България    ©  Shutterstock
VMware е най-голямата софтуерна компания в България    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Над 200 служители не са получили оферта за оставане в компанията, а социалните придобивки на оставащите са орязани.
  • Целта на Broadcom е да намали значително разходите и да вдигне печалбата на VMware.
  • Очакват се допълнителни вълни на съкращения и отделяне на някои софтуерни продукти, по които се работи в България.

Едва дни след като завърши сделката за придобиването на софтуерния гигант VMware, който има и голям офис в България, американската Broadcom започва съкращения и орязване на разходи. В София поне 200 служители на компанията не са получили оферта за оставане и ще бъдат съкратени, сочат данните от вътрешнофирмена анкета сред служителите, в която са участвали малко над една трета от общия им брой. Допълнително според служители в компанията следват и още няколко вълни на съкращения през следващата година.

Социалните придобивки на останалите служители са били силно орязани. Добрата новина за тях е, че сред повечето оставащи няма да има намаляване на основната заплата и освен това ще получат опции за придобиване на акции в Broadcom.

Диана Стефанова, която управляваше VMware в България в продължение на над 15 години, също е била освободена, показват документи в Търговския регистър, качени на 12 декември. Вместо нея и другите двама представители на VMware, Кийран Бари-Мърфи и Крейг Норис, като управители на българското дружество са вписани Юни Чанг, Юн Конг и Айви Понг, и тримата американски граждани.

Така най-голямата софтуерна компания в България е напът да промени значително облика си и да влезе в режим на свиване, а не на разширение. През последните пет години нейните приходи нараснаха над четири пъти до 343 млн. лв., което я нареди няколко поредни пъти като най-голямата софтуерна фирма в България според класацията К100 на "Капитал". По последни данни към септември дружеството "Виемуеър България" има наети 1777 служители.

По информация на "Капитал" българският офис е избрал свои представители, които да участват в преговорите с Broadcom за обезщетенията на съкратените, като това е стандартна практика при придобиванията на компанията.

В търсене на по-висока печалба

Подходът на Broadcom не е конкретно насочен към България. Купувачът започва преструктуриране на целия бизнес на VMware с цел да го направи по-печеливш. Пред всички служители на компанията изпълнителният директор на Broadcom Хок Тан е казал, че голямата цел е печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) на VMware да достигне 8 млрд. долара. Миналата година тя е била 2.8 млрд. долара.

За момента Broadcom не дава никаква публична информация за плановете си - нито на глобално, нито на местно ниво. Това е в тон с държанието на компанията и преди затварянето на сделката, когато дори високопоставени мениджъри във VMware нямаха идея какво точно ще последва за нея след окончателното прехвърляне на контрол. Предположенията обаче бяха точно такива - за съкращения на хора и оптимизация на разходи, тъй като това е стратегията на Broadcom и при други придобивания.

Broadcom, която произвежда чипове, започна покупката на софтуерната VMware през 2022 г., но завърши сделката на обща стойност 61 млрд. долара едва в края на ноември 2023 г. Причини за забавянето бяха множеството регулаторни одобрения, които се изискваха. Broadcom е един от най-големите производители на полупроводници в света и като такъв нейните сделки се гледат с особено критично око от страна на САЩ, Китай и Европейския съюз (ЕС).

"Капитал" изпрати въпроси на PR екипа на Broadcom за региона на Европа по отношение на плановете на компанията за българския офис на VMware, но към публикуването на тази статия не получи отговори. Изданието се позовава на свои вътрешни източници в българското дружество.

Всички в офиса и сбогом на комбучата

Broadcom вече е променила политиката на VMware на глобално ниво за работата от разстояние, като това важи и за България. Според новите договори на служителите, всички, които се намират на под 50 мили (80 километра) от офис на компанията, трябва да ходят в него и няма да имат възможност да работят от дистанция. Един от източниците на "Капитал" посочи, че част от новите договори изглеждат преведени именно заради използване на мерни единици като мили.

Служителите на VMware са разделени на нива от 1 до 8, като за тези от 1 до 5 няма да има промяна в заплатата. За тези от ниво 6, 7 и 8, които са най-опитните и високопоставени, ще има 20% намаление на заплатата. За сметка на това обаче те ще получат четиригодишен пакет опции за акции в компанията. Служителят ще получава 25% от пакета всяка година, като за хора от ниво 5 и 6 в България става дума за съответно 160 и 500 акции. В САЩ пакетите са двойни, но дори така сумата би била значителна - в момента една акция на Broadcom струва над 1050 долара. Опциите на служители за придобиване на акции във VMware от стари договори ще бъдат превърнати в опции за Broadcom.

Според последните налични данни за 2022 г. разходите за заплати, без възнаграждения в акции, са били 203 млн. лв., които, ако се разделят на броя служители (между 1650 и 1800 през различните месеци), се равняват на средно брутно месечно възнаграждение от 10 хил. лв.

Откъм социални придобивки Broadcom орязва почти всички, съществуващи досега. С новите договори отпадат:

  • Еднократната годишна сума 800 лв. за wellness, която компанията отпускаше на служителите си с цел да си купят каквото поискат, стига да не е оръжие, алкохол и др.;
  • Осемте допълнителни неработни дни за всеки служител, както и неработните дни в края на годината;
  • Работните дни, които можеха да бъдат използвани за благотворителна дейност;
  • Възможността за обучителни програми, платени от компанията;
  • Плащането на домашния интернет на служителите;
  • Картите Multisport.

VMware е една от компаниите с най-солидни програми за социални придобивки, като въведе в България голяма част от непаричните бонуси, които важаха и за американските служители. Broadcom, от друга страна, като компания, която се занимава предимно с хардуер, изповядва различна философия.

С няколко продукта по-малко

Краткосрочните планове на Broadcom са гарнирани и с по-дългосрочни такива, които предвиждат отделянето и продажбата на част от продуктите на VMware. На последната среща с инвеститорите в Broadcom, която се проведе в началото на декември, изпълнителният директор Хок Тан заяви: "Вече се фокусираме върху основния бизнес на VMware в създаването на частни и хибридни облачни решения сред големите компании по света, като продадем неосновните ни активи."

"Стратегията ни в бъдеще ще бъде да позволим на глобалните компании да използват приложения чрез центровете ни за данни и публичните облаци, като се възползваме от софтуера на VMware с висока добавена стойност", е казал още Тан.

В този план не влизат поне две звена - отделът за изчисления за крайни клиенти, както и софтуерът в сферата на киберсигурността Carbon Black. Това отново има значение за българския офис, защото в него има хора, които работят по този конкретен продукт.

Новата стратегия на VMware, отново според Тан, ще бъде да продава целия си пакет от решения за виртуализация на клиенти, а не отделни продукти. Всички продажби ще преминат към абонаментен принцип. Общо Broadcom е заделила 1.3 млрд. долара за преструктурирането на VMware.

През тази година Broadcom почти удвои пазарната си капитализация, като към 12 декември тя достига 438 млрд. долара. Без да се броят хората във VMware, Broadcom има около 20 хил. души работна ръка. За сравнение - глобално във VMware работят близо 40 хил. души.

Големият удар на Майкъл Дел и Silverlake

Без значение от съдбата на VMware, към този момент големите печеливши от сделката безспорно са Майкъл Дел и фондът за частен капитал Silverlake. Dell Technologies, компанията на Майкъл Дел, закупи фирмата EMC и я сля със собствената си през 2016 г. В сделката тогава участваше и Silverlake. Преди това, през 2004 г., EMC бе закупила все още сравнително младата VMware, в която към 2016 г. държеше 81% от акциите.

Показателно за удара на Дел е, че сливането на Dell Technologies и EMC през 2016 г. бе на обща стойност 67 млрд. долара, а продажбата на VMware през 2022 г. на Broadcom бе за 61 млрд. долара. Според различни издания крайната цена, платена от Broadcom в акции и кеш, е по-висока, като Financial Times твърди, че финалната цена е 92 млрд. долара. Причината за вариацията по всяка вероятност се крие в скока в цената на акциите на Broadcom.

Silverlake от своя страна стана собственик на 10% от акциите на VMware, като крайният резултат се равнява на 3 млрд. долара кеш и 5 млрд. долара в акции на Broadcom, както и още 7 млрд. долара, които остават в акции на Dell, при първоначално инвестирани 1.8 млрд. долара.
16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivanpopov avatar :-|
    ivanpopov
    • - 2
    • + 9

    Познавам Диана. Много жалко за компанията, ако не са намерили вариант да я запазят в екипа.

    Нередност?
  • 2
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 6
    • + 12

    И сега тия 35 годишни ипотеки какво ги правим? За 5те инвестиционни апартаменти питам на иначе много умните колеги

    Нередност?
  • 3
    lgrozeva avatar :-|
    Лили
    • - 3
    • + 11

    До коментар [#2] от "Бай Ганьо":

    Същото каквото досега. Ще се преместят от една компания в друга, включително почти всяка глобална в която могат да работят дистанционно.

    За 35 годишните ипотеки стрес нямам.

    Нередност?
  • 4
    dobrevk avatar :-|
    dobrevk
    • - 3
    • + 1

    Спокойно, те програмистите остават, Човешките ресурси и Мериджуйн щастие си заминават :)

    Нередност?
  • 6
    peaspiring avatar :-P
    peaspiring
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#3] от "Лили":

    Вие май още не сте разбрали, че партито свърши. Основната лихва в Щатите е 5, преди беше 0%. Вече няма кой да дава пари за безсмислена работа. Тепърва ще се реже и на други места.

    Нередност?
  • 7
    it_scum avatar :-?
    Жълтопаветник Програмист
    • - 1
    • + 7

    тия дет остават, взели им 800лв ама им дават по 25К$ на година, ако си про - 100К$ (така излизат сметките май)
    При единственото ново условие, да ходиш в офиса - както целия свят ходеше до 2019та.

    За хората които остават без работа вероятно също ще има обезщетения, но много от тях ще ги лапнат веднага по други фирми.

    да не ги мислим много, а?

    Нередност?
Нов коментар