🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Около 900 вътрешни бензиностанции вече ще могат да се регистрират

Поредните промени в секторния закон за горивата засягат добивни и транспортни компании, които зареждат сами машините си

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Поредни промени в секторния закон за горивата ще дадат възможност на стотици обекти, изпаднали от правния мир, най-накрая да се регистрират. По изчисления на Българската петролна и газова асоциация става въпрос за около 900 обекта, които са от типа ведомствени - на транспортни компании например, които на практика са се оказали в законова безтегловност от януари миналата година и е трябвало да бъдат затворени.

До това се стигна след няколко годишни законодателни упражнения по Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, който вече няма нищо общо с първоначалния си вариант. Той претърпя поредната си корекция миналата седмица, като се очаква обнародването му в Държавен вестник.

Без да минават по ЗУТ

Корекциите са внесени от депутата Юлиан Ангелов от групата на патриотите. От закона е отпаднало изискването бензиностанцията да отговаря на изискванията за въвеждане в експлоатация или за търпим строеж по смисъла на Закона за устройство на територията.

Новият текст добавя изключение за "вътрешните обекти, обслужващи строеж първа, втора и трета категория или находище за добив на подземни богатства, и/или обект за преработка на подземни богатства по смисъла на Закона за подземните богатства или обслужващи дейността на превозвач по смисъла на Закона за автомобилните превози, който притежава лиценз за извършване на превоз на пътници или товари на територията на Република България, или лиценз за извършване на международен превоз на пътници или товари - лиценз на Общността".

Все още няма коментари
Нов коментар