🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Еконт" вдига цените на куриерските услуги от 1 юни

Такса "Пътни условия", в която влизат горивото и тол таксите, се увеличава от 14 на 20% от основната цена

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

От 1 юни "Еконт" ще повиши цените на куриерските си услуги. Това ще се случи през такса "Пътни условия", в която влизат горивото, тол таксите и други такси, свързани със състоянието на пътната мрежа. Tя се увеличава от 14 на 20% от основната цена за различните услуги. Това на практика означава например допълнителни 30 ст. за колетните пратки между офисите на фирмата и 38 ст. допълнително за документални пратки от адрес до адрес.

Новината, че клиентите на компанията са получили писма с тази информация, беше съобщена от economic.bg, като това беше потвърдено и от служители на компанията пред "Капитал". Обяснението за корекцията са по-високите цени на горивата и включването на второкласните пътища в тол мрежата от 1 юли.

Куриерската компания е създадена от настоящия министър на транспорта Николай Събев, който напусна мениджърския пост, след като влезе в правителството, но остава мажоритарен собственик.

Как се променя цената

Такса "Пътни условия" се обявява всеки месец на сайта на компанията, като към момента тя е все още 14%. Например ако вземем най-популярната услуга - колетна пратка между офиси на Еконт (или Еконтомат) до 1 кг., която е с основна цена с ДДС е 5 лв., с 14% такса за гориво и пътни условия цената става 5.70 лв. С новата цена от 20% за пътни разходи цената от утре би трябвало да стане 6 лв.

При другата популярна услуга документална пратка от врата до врата основната цена е 6.30 с ДДС. С 14% такса сега цената е 7.18 лв. С увеличението тя би следвало да стане 7.56 лв.

Къде е конкуренцията

През 2020 г. абсолютната стойност на куриерския пазар в страната е 558 млн. лв. Докладът на Комисията за регулиране на съобщенията определя пазара на неуниверсалната пощенска услуга като слабо конкурентен и с високо ниво на концентрация. Данните показват, че с най-голям пазарен дял на база всички пощенски услуги е "Еконт експрес" с 39.7% от общите приходи. Следва я "Спиди" с 27%, "Български пощи" - 7.5%, и 26.3% за всички останали.

Засега няма информация дали конкурента "Спиди" ще предприеме корекции на цените си. И към настоящите им нива компанията специално при доставките между офисите си държи по-ниски цени. Така например за пращането на пратка между офис в София до офис във Варна цената е 3.86, като от тях 3.42 лв. е цената с ДДС, 40 ст. е таксата гориво, а 4 ст. тол таксата. (Доставките от адрес до адрес попадат в графата на премиум услугите и са на по-високи цени).

Новите пътни реалности

От началото на войната в Украйна цената на горивата тръгна силно нагоре. Още от 1 юли тази година ще има и актуализация на размера на тол таксите за пътни превозни средства над 3.5 тона и тол таксуване за пътищата втори клас, които. И в момента те са включени в обхвата на тол системата, но се таксуват с нула стотинки и това стана причина за последните протести на пътните превозвачи. Всъщност преди въвеждането на тол системата всички плащаха винетки, което означава, че от две години насам превозвачите реално ползват голям бонус.

От 1 юли автомобилите между 3.5 и 12 тона ще плащат между 4 и 7 стотинки за километър по второкласни пътища. За преминаването по първокласни пътища ще плащат между 6 и 9 стотинки, а за автомагистрала - между 10 и 13 стотинки. Автомобилите над 12 тона според екокатегорията си ще плащат между 19 и 23 стотинки за второкласен път, между 22 и 25 стотинки за преминаване по първокласен път и между 26 и 30 стотинки за магистрала.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bigman_1 avatar :-|
    BGman

    Има си хас да не ги вдигнат...

    Нередност?
Нов коментар