🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Практически съвети за кандидатите по програмата за конкурентоспособност

Най-голям успех ще имат фирми, които са на печалба за последните 3 финансови години и са правили инвестиции в този период

От тази година се въвежда единен онлайн формуляр за кандидатстване по всички оперативни програми.
От тази година се въвежда единен онлайн формуляр за кандидатстване по всички оперативни програми.
От тази година се въвежда единен онлайн формуляр за кандидатстване по всички оперативни програми.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
От тази година се въвежда единен онлайн формуляр за кандидатстване по всички оперативни програми.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новостите за фирмите:

Електронното кандидатстване

Принципите на оценка на проекта и неговото класиране

Приоритизиране чрез допълнителни точки

Първата процедура по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" - "Подобряване на производствения капацитет в МСП", и позната отпреди като схема за технологична модернизация е в период на обществено обсъждане, преди да се обяви прием за проекти. През това време е възможно управляващият орган да нанесе промени, преди официално да започне процедурата, но като цяло компаниите могат да започнат да се подготвят, като се запознаят с основните новости в нея.

Кои са новите моменти в процедурата

Основните нови подходи, с които фирмите ще трябва да се запознаят, са: електронното кандидатстване с проекти, принципите на оценка на проекта и неговото класиране, и приоритизирането чрез допълнителни точки. За всеки от тези нови измерения е важно кандидатите да разбират в какво да внимават при подготовката.

Електронно кандидатстване

За пръв път ще се въведе електронно кандидатстване в онлайн системата ИСУН. От тази година се въвежда единен онлайн формуляр за кандидатстване по всички оперативни програми, като предвид спецификата на всяка програма ще има и отделен раздел за нея. Улеснението за фирмите е, че основната информация ще остане записана в системата и оттук нататък няма да има нужда да се въвежда, освен когато е необходима актуализация. В системата ИСУН всеки кандидат ще има свой профил, като ще може да следи движението на проектите си през различни етапи на оценка и изпълнение. Важно е да се има предвид, че формулярът за кандидатстване може да се обработва само онлайн в системата – може да бъде свален на компютъра, изпратен на мейла, но с разширение .isun, което не позволява обработката му извън средата на системата. Така че самото попълване ще става в интернет среда и кандидатите трябва да имат предвид интернет връзката си на компютъра.

Ръководството на компанията трябва да има предвид, че се изисква квалифициран електронен подпис (КЕП) за всеки от представляващите. Обикновено във фирмите се поддържа един електронен подпис. Но при кандидатстването има подаване на редица декларации от представляващите фирмата, в които те декларират обстоятелства от лично качество. Затова ще трябва всеки от тях да разполага с КЕП.

Все още се обсъжда вариантът за допускане на подаване на официалните документи на хартиено копие, което ще реши на този етап описаните трудности.

Какво е важно за оформянето на бизнес плана

Другият документ, който се попълва и подава в онлайн системата, е бизнес планът. Той отразява ефекта от проекта за прогнозен период до 2019 г. Това няма да е документ, който се попълва в онлайн в системата ИСУН, а файл, който можем да се свали и след като се попълни, отново да се качи на сайта. Този бизнес план е важен, защото финансовите показатели в него участват за пръв път в оценката на проекта и са решаващи за одобряването му. В бизнес плана са заложени показателите: вътрешна норма на възвращаемост, нарастване на производителността, приходи от износ, повишаване на ефективността от производствени разходи. За всички тези показатели фирмите трябва да посочат прогнози за резултати в рамките на 3 години след изпълнението на проекта. Това, което е важно да се разбира, е, че стойностите, които се залагат, трябва да са разумни, тъй като, ако две от тях не са изпълнени 75% в период 3 години след изпълнение на проекта, кандидатите ще получат финансова корекция и ще трябва да върнат от 5% до 25% от субсидията. Как практически ще се измери изпълнението - при кандидатстване ще се изисква декларация от кандидата, с която да позволи на управляващия орган да черпи информация от НСИ за финансовите му отчети; така всяка година ще се изчисляват реално постигнатите показатели. Реалният прогнозен период, който влиза в оценката, е 2017 – 2019 г., тъй като през 2015 г. и 2016 г. ще се извършва кандидатстване и изпълнение. Управляващият орган ще изчисли средни стойности за периода на база на въвежданите годишни данни и по тях ще се провери изпълнението на прогнозите.

Какво е новото в оценката на проектите

В настоящата методика за оценка са включени измерими показатели. Оценката комбинира почти наполовина параметри, свързани с капацитета на бенефициентите, и такива, които са прогнози за ефекта от проекта върху дейността на фирмата. Преди оценката се базираше както на капацитет, така и на обосновка за нуждата от инвестицията. Настоящото състояние на фирмата се измерва чрез показатели за финансова и икономическа стабилност, както и наличие на капацитет за инвестиции и управление на инвестиционни проекти. Другият компонент на оценката е в прогнозите за ефекта от изпълнението. И третият компонент са въведените по 5 бонус точки за стимулиране на инвестиции в Северозападния район и за фирми, които не са кандидатствали за грант по програмата досега. Минимумът точки, който трябва да постигне бенефициентът, за да бъде допустим за разглеждане и класиране, е 51. Максималният брой е 85 точки. Един кандидат, който не прави инвестиционен проект в Северозападния район и има изпълнени 3 проекта по програмата, може да достигне "таван" от 75 точки. Затова за кандидатите е важно да обмислят разумно прогнозите си в бизнес плана така, че едновременно да са изпълними, за да не получат финансова корекция през 2020 г., и в същото време да не са песимистични, за да може да получат точки, с които да бъдат допустими в класирането.

Кой кандидат може да получи максимален брой точки

Най-успешните кандидати ще са фирми, които са на печалба за последните 3 финансови години и са правили инвестиции в този период. При анализа на инвестиционната дейност най-голям брой точки получават дружествата, които за последните 3 години са реализирали инвестиция на стойност 80% от настоящата, с която кандидатстват. С по-висока оценка се стимулират експортно ориентираните фирми. Те получават по-голям брой точки както при оценката на капацитет, ако износът заема голям дял от дейността им, а също така и в прогнозната част при заложено увеличение. За висока оценка е важна също ниската задлъжнялост на компанията. Тези, които имат внедрени три или повече международни стандарта и системи за управление, също ще получат по-голям брой точки.

Кога може да бъде отхвърлен проект

Кандидатите трябва да са много внимателни при описанието на техническите характеристики на активите, за които търсят финансиране. В документацията е заложено условие, че "кандидатите следва да посочат подробно описани минимални технически/функционални характеристики на предвидените за закупуване дълготрайни материални и нематериални активи, без да указват марки, модели и други конкретни технически спецификации, които насочват към определени производители, марки и модели". Ако оценителната комисия прецени, че минималните характеристики не са подробно описани, тя може да отпише съответния актив от бюджета, което да доведе до отхвърляне на проекта, ако това е единственият актив по проекта или ако сумата на безвъзмездната помощ падне под изискуемия минимум. Това значи, че бенефициентите трябва да обърнат специално внимание при представянето на инвестиционните активи, за да спазят абсолютно точно субективното изискване на управляващия орган.

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал