🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Пирин текс" пред затваряне заради стачка

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Те бяха прекратени за втори път, засега без изгледи да бъдат възобновени. "Ако работниците не се върнат на работа и производственият ритъм не се възстанови, ще затворя предприятието", заяви Ролман пред "Капитал". Изпълнителният директор посочи седмица до десетина дни като краен срок за нормализиране на положението. В противен случай без работа ще останат около 2300 души - сериозен брой за регион като Гоце Делчев. Бертрам Ролман съобщи, че няколко стотин работници вече са получили предупреждения за прекратяване на договорите, повечето от които са с изпитателен срок.

От 4 юли т.г. във фабриката стачкуват 1635 души. От началото на протестите до сега загубите на предприятието възлизат на около 300 000 лв.

Поредица от сериозни конфликти между ръководството и стачниците предизвика множество жалби до различни институции и наложи дори намесата на полицията. Въпреки това двете страни все пак седнаха на масата за преговори и се разбраха за продължителността и заплащането на извънредния труд, както и за цената на нощния труд. Те обаче останаха на различни позиции по отношение на увеличаването на заплатите.

Първоначално стачниците поискаха 100 лв. чисто на човек, а изпълнителният директор спря до оферта от 80 лв. бруто - 40 лв. безусловно и още 40 лв. при четирипроцентно повишение на ефективността на съответните производствени звена. "След като трудно успяхме да убедим хората да отстъпят, на днешните преговори намалихме искането си на 80 лв. чисто на човек, но г-н Ролман отказа", съобщи Андрей Андреев, председател на КТ "Подкрепа" в Гоце Делчев. "Те поискаха 80 лв. при 80% от сегашната производителност, което на практика не променя ситуацията. Ако изпълня това искане, крайният резултатът би бил фалит на дружеството и то в най-кратки срокове", коментира директорът.

Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБТК), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ) категорично подкрепиха ръководството на "Пирин текс продакшън". "Ако противоречията не бъдат бързо прекратени и не се стигне до положитилен изход, който да гарантира икономическото оцеляване на дружеството, това несъмнено ще има отрицателни последици върху България като място за чуждестранни инвестиции", посочиха от ГБТК. "Повишаване на трудовите възнаграждения може да има при повишаване на общата фирмена производителност на труда и спазване на трудовата дисциплина в съответното предприятие", пише в специална декларация на КРИБ.

От БАПИОТ предупредиха, че социалното напрежение, създало се през последните седмици в България, застрашава бъдещето на цялата шивашка и текстилна индустрия в страната. Те не изключват отлив на поръчки към българските производители още през септември, когато започва новият сезон в този бранш. "Последствията от това ще бъдат намаляване на обема на работа и принудителни престои, което неминуемо ще доведе до съкращаване на работни места и прекратяване на трудови договори", убедени са в асоциацията. "Присъединяването ни към Европейския съюз не означава автоматично или в къси срокове нарастване на възнагражденията до нивото на европейските заплати. Това е дълъг процес, който неминуемо изисква усилия от страна на работници и работодатели, толерантност и диалог. Алтернативата е унищожаването на сектора „Текстил и облекло”, закриване на работни места и фирми, изнасяне на производствените мощности от България. Тази алтернатива не е в интерес нито на работниците, нито на националната икономика", категорични са в БАПИОТ.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-@
    titiyo

    Напълно подкрепям работниците от шивашката промишленост. Работила съм в тази индустрия за чужда компания и знам при какви условия се работи, както и какви са чистите печалби на фабриките. И да не разправя г-н Ролман как нямало производителност, това е немски завод и съм сигурна,че са си организирали производството максимално добре за да оползотворят трудовата ефективност на работниците. Едва ли представлява проблем увеличението от 50 евро на месец, което са поискали хората при условие,че един костюм на Ролман или Хуго Бос е от 400-500 евро нагоре. Още веднъж изказвам подкрепата си за тези хора.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Анти

    Да развиваш шимашка промишленост означава да се конкурираш с хора борещи се за оцеляването си и работещи за мизерни пари по разни бедни азиатски държави. И винаги да си беден колкото тях. Обречена е такава конкуренция и промишленост.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-(
    ..........
    • - 1

    Заставам зад г-н Ролман, защото при него всичко е прозрачно, точно и ясно. Направил е много за гр. Гоце Делчев, освен 2500 работници на които осигуряв нормален стандарт на живот, с фабриката са обвързани и други браншове, като превозни фирми, банки, търговия, хотелиерство, болница, училища, детска градина и др. Отделно това винаги се отзовава на зов за спонсорство на млади хора, домове за сираци... Ако се обяви фалит град като Гоце Делчев ще се върне 15 години назад, и тогава да ги питаме работниците, кое е по-добре?

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Чук

    Преди 20 години в Гоце Делчев имаше завод за УКВ радиостанции, който даваше работа на 4000 човека. Къде поради некадърност, къде умишлено (и от двете по много) - това предприятие беше душмански бастисано. ... И на негово място изникна шивашкия мастодонт "Пиринтекс" ( даже земята на която е построен е на бившия завод...). А барабар с него в града и региона се нароиха цехчета и гаражчета с по 3-4 машини - и всичко живо започна да учи що е то прав тегел и оверлог.... Бивши радиоинженери трябваше да станат специалисти по поддръжката на шивашки машини. ( за да е по-ясно - това е все едно системен администратор със Сиско сертификат да го сложиш да продава компютри ). Техникумът, който подготвяше специалисти по радио- и електронна техника веднага се "усети" и се появиха специалности като Моден дизайн, Маркетинг и мениджмънт и подобни ... С две думи - от компютри започнахме да произвеждаме компоти !!! А когато затваряш компоти няма как да имаш висока заплата. Колко буркана трябва да затвориш и продадеш, за да си купиш компютър ????

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    ALP

    Да развиваш шимашка промишленост означава да се конкурираш с хора борещи се за оцеляването си и работещи за мизерни пари по разни бедни азиатски държави. И винаги да си беден колкото тях. Обречена е такава конкуренция и промишленост.

    ave anti - USA, France, China i Turkey sa nai golemite proizvoditeli na textile v sveta. Ne vijdam da sa po bedni ot nas. A nie samo pretensii imame.. i nito edin sektor nemame vode6t v svetoven ma6tab.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-@
    Неизвестен

    Цялата стачка е една манипулация от ДПС и БСП за завземане на промишленоста в гр. Гоце Делчев. Стачкуващите хора са манипулирани и сплашвани от поставени лица на тези две партии. Хората в града са изплашени, защото това е най-голямата фирма в града, даваща работа на над 2400 човека и при положение, че фирмата фалира повечето от стачкуващите няма да могат да си намерят работа, защото всички предприятия се отдръпват и в следствие на всичко това ще почне да замира всякакъв вид бизнес. Разбира се това ще е докато не се отвори ново предприятие държано от ДПС-то.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    Чук

    ALP, в Щатите и Франция шивачките са основно емигранти - мексиканци, китайци, алжирци, мароканци... И на фона на останалите - заплатите им са направо мизерни... Друг е въпросът, че жизненият стандарт е в пъти по-висок от нашия та затова ни се струва, че са добре платени.
    Ама тия държави са станали богати не с блузки и бермуди, нито с парите на пияни ирландци-туристи. Богатството им е следствие от висока ДОБАВЕНА стойност - сиреч, повече мисъл и по-малко хамалогия. Говоря за компютри, софтуер, автомобили, електроника, производствено оборудване...
    Много по-лесно е да се научиш да шиеш, отколкото да се научиш да правиш шевни машини !!!

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-@
    Митко

    Не можел да вдигне с 50 евро - дрън,дрън.Наистина конкуренцията от Китай е голяма,но жълтите шият много по-некачествено и съвсем друго.Освен това Евросъюза слага големи бариери на вноса от там.Така че, Ролман още дълго ще може да си продава костюмите за по 500 евро.Е,питам, когато изработваш един продукт за 500 евро(средно по 1500 костюма дневно), защо и заплатата да не ти е по-голяма от тази на азиатците които правят тениски за 5 евро.И какво са ревнали да го защитават разните асоциации на предприемачи и тем подобни.Господа, оптимизирайте производството си и бизнеса си за да печелите,а не да разчитате само на евтиният труд.Ако трябва натиснете и политиците.Иначе хората ако не получават по 500 евро тук,ще намерят място къде да ги получат в Европа - сега е по-лесно.

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-(
    зара

    аз съм сигурна,че може и със сто евро да ги вдигне,но много го натискат от ляво и дясно и най-вече отгоре!Имаше време когато Пирин текс беше еталон на най-престижното предприятие в Гоце Делчев,с най-добрия подбор на работници и най-добро заплащане,но уви вече не е така!

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-(
    mordo

    "Ако противоречията не бъдат бързо прекратени и не се стигне до положитилен изход, който да гарантира икономическото оцеляване на дружеството, това несъмнено ще има отрицателни последици върху България като място за чуждестранни инвестиции", посочиха от ГБТК. Това не ви ли прилича на натиск, макар и елегантен? Демек - ако не мирясат работниците - край на "инвестициите"! Господа, моля ви! Не, г-н Ролман, по-добре мълчете. И наведете засрамено глава. Колко плащате на изработена бройка? Сигурно няма 000,1 % от цената, на която продавате един костюм. Мизерно заплащане, работниците се осигуряват на минимума или изобщо не се осигуряват, смешно заплащане на извънредния труд, нездравословни /предполагам и небезопасни/ условия на труд.... Едва ли ще си позволите такива волности в родината си. Ах, защо не ни е на място държавата?!!!! Проверки от компетентните органи, солени глоби при констатирани нарушения, пък нека си затваря фабриката и да си ходи по живо по здраво.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал