🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нигерийският спам и преводът на Google

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Предлагаме ви го в пълния му блясък:

"От Dr.Pell Гордън

Номер на мобилен: +447045764448

Аз съм Dr.Pell Гордън От Harlsden, северозападната част на Лондон, тук в Англия. Аз работя за Natwest банка Corporation Лондон. Пиша ти от моя офис, който ще бъде от огромна полза и за двете ни. В моя отдел, в качеството си на помощник мениджър (Велика Лондон Регионална служба), аз открих изоставена сумата от £ 15 милиона Големите британски лири (петнадесет милиона Големите британски лири) в сметката, която принадлежи към един от нашите чуждестранни клиенти Късна Mr.Thompson Морисън американски гражданин, който за съжаление загубили живота си в самолетна катастрофа на Аляска Airlines полет 261, който забил 31 януари 2000 г., включително и на жена си и само дъщеря.

Изборът на контакт с теб е aroused от географски характер на мястото, където живеете, особено благодарение на чувствителност на transaction.and поверителността тук. Сега нашата банка е чакам някой от роднините да дойда-нагоре за вземането, но никой не е направил that.I лично до момента е неуспешна в намирането на роднините за 2 години сега, искам вашето съгласие да представи Вас като близките роднини / Уил бенефициер за починалия, така че приходите от тази сметка на стойност 15 милиона лири може да се обърне към вас.

Това ще бъдат изразходвани или споделя в тези проценти, 60% за мен и 40% за вас. Имам осигурени всички необходими правни документи, които могат да бъдат използвани за резервно копие на това твърдение ще се падат. Всичко, което е необходимо е да се попълнят имената ви до документите и узаконявам него в съда тук, за да докаже като законните бенефициента. Всичко, което изисква сега е вашият честен сътрудничество, поверителност и доверие да се даде възможност да видим тази сделка чрез. Гарантирам ви, че това ще бъде изпълнено в рамките на правен режим, който ще ви предпази от всяко нарушение на закона.

Моля, дай ми следните: Тъй като имаме 7 дни да тече през него. Това е много СПЕШНО моля.

1. Пълно Име

2. Вашият Директен мобилен номер 3. Вашият Адрес за контакти 4. Дата на раждане

5. Занимание

Като отиде през методическо търсене, реших да се свържем с вас с надеждата, че ще намерите това предложение интересно. Моля за Вашето потвърждение на това съобщение и се посочва интереса ви, ще ви предостави повече информация. Се стремим да ми кажете вашето решение в най-кратки срокове.

Можете да се свържете с мен на моя частна поща: [email protected]

С уважение,

Dr.Pell Гордън

Номер на мобилен: +447045764448"

Аз поне на моменти имах чувството, че чета изгубени страници от "Пътеводител на галактическия стопаджия"... Е, поне се отчита някаква дейност в автоматичния превод, което може би ще го направи малко по-добър.

Тук пък можете да видите сайта на неформалната организация 419 Eater, която тормози изпращачите на подобни писма.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    k

    превода е доста причличен, преди 5-6 г. падаше голям смях с тия онлайн преводи

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-?
    пресен емигрант

    Имам позната, която неколкократно им е налапвала... въдиците на тез скамъри нйедни - а уж е даскалица по Информатика и Информационни технологии! И всеки път й казвам - "ти това трябва да го преподаваш на учениците, че такава опасност съществува, и да ги предупреждаваш... А то какво - ти самата не разпознаваш скама!!!"

    Аз такива мейли ги разпознавам още като видя полето Subject/Предмет на съобщението - нерядко СЕ ПИШЕ САМО С ГЛАВНИ БУКВИ (макар и не винаги) I TO NA LATINICA.

    А и друго - тоя Dr.Pell Гордън (примеrno :) откъде-накъде ми има адреса на мейла??!!!! Като никога не съм му го давал, нито го познавам (не пия и не се напивам, за да ми се губят часове от поредния купон, не се дрогирам, и т.н.).

    Вярно е, че понякога се регистрирам в разни сайтове, за да гледам Уеб телевизия (и после се оказва, че "услугата е достъпна само на територията на България") - та тия понякога дават адреса ми на спамъри...

    Ако вече сте се излъгали да отворите и прочетете скам съобщението, друг специфичен почерк на измамниците бие на очи: е не може служител на уважаваща се фирма да ми пише от адрес в Hotmail или Yahoo! Mail, маамустара!!!

    Може би най-трудни за разгадаване са родните измамници. И то защото Вие сте ги потърсили, не те вас. Попаднали сте на сайта им менте за намиране на работа в чужбина, rabotavEU.com да кажем. Получавате в отговор мейл, инструктиращ Ви да се регистрирате в почтииии същия сайт, нооо с 1-2 букви разлика - нещо като rabotaeu.net - а, да, щях да забравя: пишещият има е-мейл адрес има трети, коренно различен домейн - [email protected].

    Е, някои хора просто не се усещат и това е! На всичкото отгоре въпросният сайт не предоставя информация за номера на Лиценза от Агенция по Заетостта (изискван по закон за посредническа дейност!!!), нито име на юридическото лице, което развива такава дейност. Когато моята позната отправи официално запитване за тези данни към горния адрес, отсрещната страна прекрати всякаква кореспонденция.

    Сезирах Икономическа полиция в Пловдив, разбира се (успях да засека по header-а на е-мейла от кой IP адрес е изпратен - 213.91.242.179 - Reverse DNS системата казва, че е от пловдивката ADSL мрежа на БТК). После трябваше да давам няколко пъти обяснения по е-мейл на полицая, да пращам сведенията си писмено по пощата, а моята позната даде сведения в полицейското управление в нейния град. И още, и още... Но съм очарован - родната полиция работи усърдно за разобличаване на измамнниците вече половин година без да се отказва (е, след сигнал на граждани, де :).

    Спирам, че почнах като нигериец да омешвам кирилица с latinica, хайде със здраве :)

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Dimitar Dimitrov
    • + 1

    Всеки ден получавам на служебната си поща по едно писмо от тоя пич.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Paragon

    @Пресен емигрант - "е не може служител на уважаваща се фирма да ми пише от адрес в Hotmail или Yahoo! Mail, маамустара!!! "
    Ако, не да си Боже, гръмне абв-то, сигурно 90% от милите родни "уважавани" фирми ще останат офлайн. Така че това може и да е критерий някъде, но не изток от Рая - нйе:)
    Да не говорим, че онзи ден един познат се прибра от път с един 20гр "златен" пръстен в замяна на "малко" парички на "закъсало на пътя" семейство. Аз си мислех, че тази измама е в каменната ера, ама "Гледай какво става!"

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    k

    пишат от не служебен защото е "опасно" да пишат от служебния да не ги хванат, по-автентично е някак, това не е нищо, гледах докумнетален филм за един дето 20 г са го доили тия, струвало му около половин милион, целия бизнес си продал и т.н.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    *1912*

    Аз лично имам слабост към вдовиците на руските олигарси, тез от нигерия станаха малко скучни вече :о))
    Но това е добро:
    който забил 31 януари 2000 г., включително и на жена си и само дъщеря.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-P
    Спас Бунака

    Аз пък си дадох номера на банковата сметка и доктор Пел ми каза че работата е уредена - до 2-3 дни парите ще дойдат.
    Вече съм си поръчал джип и манекенка, пък вие ша ми дишате прахоляка по кръстовищата, хейтъри!

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    Nikolay

    аз им отговарям с ругатня на български написана на латиница и никога повече не ми пишат :)

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    а де

    Проблемът в е-преводачката ли е или в самия английски, който е език без правила.
    Може би един превод от френски на немски да е далеч по-точен.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    Зарибен

    Ето какво получаваш ако се направиш на луд и пишеш писмо дори и ако никога не си получавал спам-а:

    Уважаеми Генко,

    Първо искам да знаеш, че аз оценявам вашата бърза реакция на моето предложение и приемане е да подпомогне ме изпълни тази операция, аз appologise за това, че не реагира на вашата поща рано трябваше да качите вашите данни в банки компютърна база данни, за да сте сигурни, че Когато изпращате в официалното заявление на банката няма да подозира всички thing.But Преди да си тръгна напред и ще получите повече подробности, бих искал да се представя добре, така ще знаем кой сте, занимаващи се с и за вас да има доверие в me.I съм британски гражданин, работещи с Natwest банка тук в Лондон. Аз работя като асистент-мениджър-голяма Лондон регионални офиса. Аз съм омъжена за г-жа Гордън Юлиан британски гражданин и ние имаме двама сина и дъщеря.


    Основната причина, заради която трябваше да отидат в тази сделка е така, защото не е морално оправдание за Natwest банка, за да се възползват и да наследиш фонда за себе си. Всичко, което трябва най-много, е за сътрудничество и разбирателство за нас, за да постигне успех, толкова дълго, колкото Ви уверя ми за вашата пълна ангажираност към успеха на тази сделка и е изпълнило условията на тази сделка, като поддържа всяка информация, която ще ви осигури топ секретни докато не са сключили и successfuly прехвърлени thi наследство в банковата ви сметка в България без теб betraying ми в края на всичко.


    Взех дълго време да се развие внимателно условията, при които тази сделка ще се извършват без никакви проблеми, каквато. Освен това, тъй като асистент-мениджър-голяма Лондон регионални офиса, аз имам в моята притежава цялата необходима информация и инструменти, които ще направите резервно копие на това твърдение.


    Имам си за контакт информация от Българската международна бизнес информация тук, в Лондон, поради необходимостта от включване на чужденец с офшорна банкова сметка извън Великобритания реших да предприеме риска и включват вас с надеждата, че ще представи на добра воля и Аз вярвам в теб, защото от спешността на тази сделка и сегашната рецесия, тъй като не биха искали тези алчни банкови директори да се възползват от това наследство.


    Истината на въпроса е, че тази банка е от дълго време вече чакат за орган със съответната информация и документация, свързана с края на клиента Mr.Thompson Морисън да дойде и да направи тази претенция и размера на имуществото, стойността на депозитна сметка, ще бъдат свободни и изплащат на това лице или група от физически лица.


    Аз лично направени големи усилия за да намерите всички живеещи роднина на починалия в Съединените щати и с помощта на сигурността Кооперациите са се опитали да открият жив роднина без никакви положителни result.Now тази сметка е на път да се конфискува и депозити прехвърлени на Нейно Величество на Queens съкровище, както Непотърсени.


    Разбирам, че вие и аз сме общо непознати и никога не са удовлетворени от живота, но аз не мисля, че може да устои против двете нашите общи цели и обективни, ако работим ръка за ръка като отбор. Както сте информирани, че имат достъп до зони с ограничен достъп и classifed информация за тази сметка и неговото късно със собственика, за да направят успешни иск. Но мога да не изглежда да е свързана с това наследство иск по никакъв начин, защото на моята позиция тук в банката, както и факта, че аз съм все още служител на тази финансова институция, която е защо избера чуждестранен партньор, който да изпълнява тази сделка с мене.


    Искам да признаят този факт и ви уверявам, че няма нищо за тази сделка, която да изложи на всяко нарушение на закона, защото той ще се реализира в рамките на ambits на закона и всичко ще бъде направено legitimately.Natwest Банката ще Ви предостави всеки законен покриващи сертификат, които ще се посочва, че това наследство фонд е получена законно, след като ти и аз изпълнява тази сделка, според начина, по който съм planned.As стига да предоставят на банката всички тях ще се изисква проверка за тяхното упражняване, съществува нищо, което може да предотврати банков трансфер от наследството средствата във вашия номинирани банкова сметка в България.


    Така защитния си тук и във вашата страна, е напълно гарантирана. Що се отнася до банките любопитство за вашите отношения с покойния клиент Mr.Thompson Морисън, просто предоставяне на пълна информация за клиента, банката ще бъде убеден, че сте роднини на г-н Томпсън Морисън. Нещо повече, аз съм тук, за да ви предостави всякаква информация, те търсенето. Аз искам да ми вярвате. Работил съм в правен отдел, че трябва да ме разберете, когато ви казвам, че сте защитени и че имам всичко необходимо, за да наследи този фонд.


    Аз изисква вашата лична информация, за да даде възможност на мен качите вашата лична информация в банки компютърна база данни, която да се защитите от упражнения за проверка на чуждестранните преводи отдел, както и за мен, за да може да предостави на адвокат, че ще иска legitimize всички документи в името си и благосклонност точни данни, така че ние няма да имат какво да се тревожи за това, кога ти направят официално заявление. Моля те, ще бъда аз ти изпращат молба писмо / форма, която вие трябва да попълните внимателно и го подпише, преди да го изпратите на банката чрез банки, факс или електронна поща за контакт, че аз ще ви предостави.


    Моля, няма нужда да се притеснявате за нищо, защото толкова дълго, колкото тази сделка в тайна и поверителна ще имат успешна сделка, аз ще работят от вътре в банка, за да ви дам първи клас информация за това как да се процедира.
    Аз ще се присъединя към теб веднага потвърждавате ми се, че сте получили средства в сметката си за споделяне и допълнителни инвестиции prosepect. Аз също ще се нуждаем от Вашата помощ при инвестиране част от моя дял в доходен бизнес за рисков във вашата страна, бих искал да отида в недвижими имоти или производство, но аз ще вярвам във вашите съвети за това.


    Трябва да ви уверя, че ние ще сключи тази сделка в банката през следващите седем работни дни и този фонд ще успешно се прехвърля към номинирани банкова сметка, която предоставя на банката веднъж да започнете, като се свържат с банката.


    Запазете тази сделка върха в тайна, тъй като успехът на тази сделка зависи от него. Преди да напусне офиса днес аз ще искат да получат информация от вас, които ще използвате, за да качите вашите данни в системите, така че моля дайте ми, че веднага след като прочетете тази поща ми позволи да направя това.

    Аз не съм алчен, 50% са за теб, докато 50% ще бъде моя. Надявам се, че сме достигнали изпълним договора и условията, които се движат напред? Веднага след като получим Вашата информация, аз ще ви осигури прилагането форма така че да можете да я попълните и се свържете с банката днес

    С уважение,

    Д-р миш Гордън.
    +447045764448

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал