🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бездомните кучета остават в София и за следващия мандат

Няма никаква вероятност кучетата от улиците да изчезнат догодина, както е записано в плана на общината, гласуван през 2008 г. Кризата и лошата координация между институциите прехвърлят проблема към следващия кметски мандат

Служител на "Екоравновесие" прибира бездомно куче от улицата в София
Служител на "Екоравновесие" прибира бездомно куче от улицата в София
Служител на "Екоравновесие" прибира бездомно куче от улицата в София    ©  Николай Дойчинов
Служител на "Екоравновесие" прибира бездомно куче от улицата в София    ©  Николай Дойчинов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Десет хиляди бездомни кучета се разхождат по улиците на София, съобщи пред комисията за опазването на околната среда в общината директорът на фирма "Екоравновесие" Петър Димитров. Популацията им по размери е колкото населението на Якоруда или Бобов дол заедно със селата, и повече от жителите на Приморско или Белоградчик, например За по-малко от една година - от април 2009 г. досега броят им е нарастнал с 1500 или колкото са родените бебета в Пловдив за 2008 г.

Обяснението за нарастването въпреки кастрацията е ...кризата, заради която кучетата от строежите били оставени по софийските улици и булеварди. Недоброто почистване на града пък създавало подходяща хранителна среда за оцеляването им.   

По думите на Радостина Захариева от "Екоравновесие", "ако не започне незабавно строителство на 4-5 общински приюта, кучетата няма как да напуснат улиците". Реакцията на общинските съветници в комисията се изчерпи с възклицания.

В момента в столицата има един приют в район Лозенец, който побира 150 кучета и един в район Слатина за 80. От средата на март трябва да заработи подобна сграда и в Горни Богров за 450 кучета. "Ще я напълним за две седмици и до там", прогнозира Димитров. Служителите на общинското предприятие напомниха, че те имат ангажимент само към уличните псета, но не и към домашните. Според тях проблемът няма да се реши, ако няма строг контрол и регистрация на животните, отглеждани по домовете, които рано или късно биват изхвърляни на улицата. "Близо 80% от бездомните животни са вече кастрирани, но всеки ден получаваме сигнали за оставени домашни екземпляри или малки кученца в кашон", обясни директорът.

Той поиска съдействие от общината за по-добро взамиодействие с Националната ветеринарно медицинска служба (НВМС), която създаде електронен регистър за отглежданите животни. В него могат да фигурират и кучета, които обаче трябва да са маркирани с чип, но не могат да се впишат и данните за платените годишни такси към общините. В София за едно куче се плаща 24 лв. годишно, за 2009 г. постъпленията по това перо са малко над 9 000 лв. или за 375 кучета. Според Захариева при изработването на регистъра от НВМС не поискали да включат подобна графа в него, тъй като тя няма отношение към работата им. Общинските данъчни служби пък нямали възможност да записват в техните регистри чиповете на кучетата, защото "работели под DOS и имали само девет цифри". Взаимната обвързаност на информацията би имала дисциплиниращ ефект върху собствениците на животни, защото ще може да се проследява съдбата на техния любимец, особено в случаите когато престане да им бъде такъв. Ще се пресече и възможността да се заобиколи наредбата като се плати за едно куче, а през годината то да бъде заменено с друго, после с още едно и т.н.   

"По закон всички собственици на домашни кучета трябва да поставят чип или татуировка на животното", твърди Захариева. Маркировката е задължителна от 2006 г. Тя струва между 60 лв. и 200 лв. В повечето случаи с разпоредбата се съобразявали само собствениците, които пътували с любимците в чужбина, защото не могат да минат през границата без подобен чип. В същото време общинското предприятие, което кастрира и обезпаразитява уличните кучета без пари също не слага чип, тъй като е много скъп. Маркирането става с татуировка на едното ухо и отрязване на част от другото.  

Според програма, гласувана от Столичния общински съвет през 2008 г. до 2011 г. бездомните кучета трябваше да напуснат улиците на града. От думите на служителите в "Екоравновесие" излиза, че това ще остане задача за следващия кмет, който трябва да бъде избран догодина. Решаването на проблема с бездомните кучета е един от приоритетите във всяка кампания на кандидатите за градоначалници.   

@@file:859733@@

48 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borislavkandov avatar :-|
    Борислав Кандов
    • - 9
    • + 14

    Лично мнение:
    Приютите добре, но когато "софеанци" започнат вместо да дават по 400-500 лева за изискани породи, да си взимат изоставени кучета би се получило много по-добре.

    Нередност?
  • 2
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 6
    • + 57

    Единствения начин за премахване на проблема с уличните кучета се използва от много отдавна във всички западни общества - всяко животно без придружител се хваща, преседява 2 седмици в кучкарника през който период може да бъде взето от собственика си ако е загубено или от произволен желаещ ако няма собственик. Останалите животни след този период се умъртвяват безболезнено.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Елена Старидолска
    • - 15
    • + 4

    Всъщност спестих си повода за среща на "Екоравновесия" с комисията, защото мислех, че ще отклони вниманието от темата в сълзлива посока, но наистина историята е малко гадничка. В ж.к. "Белите брези" в София в една детска градина имало кучка с малки кученца. Предприятието по сигнал на гражданите ги прибрало, според наредба не може да има кучета в детски градини. Кастрирали майката, кучетата още сучели. Нея върнали в съседство на градината, а тях 10 дни държали в приют и после приспали. Обяснението - след кастрацията майката нямаше да може да ги храни, те щяха да умрат край блоковете. И още - толкова малки те не могат да се кастрират, а и няма къде да ги държим, а и никой не ги пожела...
    Телефони за сигнали за прибиране на кучета 931 41 60, 931 41 64

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-@
    dana
    • - 1
    • + 31

    Пълно безобразие е да се разтакава толкова години този проблем. Ужасно искам това да се реши веднъж завинаги – в статията ясно пише какви са начините, зависи от това колко ни е грижа нас (и не става въпрос само за София, същото е в големите градове в цялата страна).
    Ще ви споделя само една история: в рамките на 6 години сестра ми е хапана 2 пъти от улични кучета в София – веднъж като студентка в Студентски град, когато отнася огромен белег на бедрото, но за случката разбираме само най-близките. Вторият път е миналата година пред блока й в квартал Гоце Делчев, а заедно с нея е 11-месечното й бебе, спящо в количка. Напада я огромно по думите й куче. Няма да разказвам подробности. Резултатът е видим и днес - белези по ръцете, краката и корема й. Бебето не е засегнато.
    Шокът не е само моментен. Той продължава при всяко излизане на разходка в градинката, в парка, на детската площадка. Сканиране на зоната за кучета и вцепеняване при появата и на най-дребния пес. В количката са скрити гумен чук, кучегон и лютив спрей. И страхът кое оръжие ще е най-полезно и ще успее ли да го извади навреме. Отровата също е в арсенала.
    След втория случай сестра ми все пак говори с Екоравновесие, които изглеждат безсилни, както се вижда и по-горе. И накрая реши за себе си, че природозащитниците са виновни.
    Аз не знам кой е крив и кой е прав. Само знам, че е идиотско да свеждаме проблема до въпроса Кучетата ли са по-важни или децата?

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Cartman
    • - 2
    • + 15

    А кога ще спре извозването на помяри от центъра към кварталите? В моя квартал всяка седмица се появяват по 2-3 нови възрастни кучета. Към момента са минимум 12 и ходят на глутница. Решението на проблема е в коментар No.2.

    @Кандов
    Ами и ти почни да ядеш от кофите. Виж колко хубава храна се изхвърля ежедневно. Срамота е да прахосваш ресурси и да си купуваш от магазина при положение, че децата в Сомалия гладуват.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    Пехо
    • - 1
    • + 20

    За мен далеч по-голям проблем са "батенцата" с анцузи които си разхождат огромните кучета без наморник. Същите тези комплексирани хора си обучават кучетата да нападат и да се озлобяват за да "пазят". Проблемите с уличните кучета могат да се разрешат лесно стига да има желание. Проблемите с тези пишман мутри не може да се реши. Хора които пускат кучето си което тежи 50 килограма да се разхожда свободно в паркове, междублокови пространства и детски градини няма никога да разберат в какво е проблема.

    Нередност?
  • 8
    fen avatar :-|
    fen
    • + 9

    хаха, не мога да повярвам на щастливото съвпадение.
    Днес пред блока ми се беше събрала глутница от 5-7 кучета, които очевидно бяха агресивни и нападаха други кучета и хора. Обадих се на 112 и оттам казаха, че са предали сигнала ми на Екоравновесие. След това за всеки случай писах и на е-майла им, който взех от сайта. Понеже ме нямаше през деня и не знам дали въобще са дошли или направили нещо...

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    айсайдер
    • - 2
    • + 12

    Проблемът ще се реши лесно след поредица от съдебни искове-към Държава и Община..за преживян страх и нервно потресение,без дори и да има ухапване,в нормален съд могат да се вземат мин 10 0000 евра обезщетение.А при укапхване за приминените мъки и страдание сумата ще е в пъти по голяма.Ако бългърските съдилища абдикират-международните!След като 30% от бюджетите започнат да се плащат за обезщетения по делата,някой ще си размърда дебелия задник!

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    Те, това е положението:
    • + 5

    Погледнете - http://netlady.snimka.bg/animals/lyulinska-quot-prev-zhodna-quot.435280 ако, и това е нормално! Ако тия от Екоравновесие ми плащат по 5лв. за снимка - ще забогатея.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал