🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първа точка - опитомяване

Искра Фидосова - председател на правната комисия в парламента
Искра Фидосова - председател на правната комисия в парламента
Искра Фидосова - председател на правната комисия в парламента    ©  Капитал
Искра Фидосова - председател на правната комисия в парламента    ©  Капитал
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Първа точка в дневния ред на парламента за утре са промените в Закона за съдебната власт. Най-невралгичната точка в тях са промените, които уреждат начина по който ще се конституира следващият Висш съдебен съвет. Промените действително засилват прозрачността на избора (като записват като за идиоти стъпки, които би следвало да са част от базовия демократичен рефлекс), но съвсем уместно бяха определени като козметични и от магистратската общност и от неправителствения сектор. 

Въпреки многократните (пет на брой) призиви на Европейската комисия нито правителството, нито парламента не намериха за необходимо да въведат това, за което и редовите магистрати настояват - пряк избор на членовете от магистратската квота. А това не е никак трудно начинание - примерът е Румъния.

Още повече - от нищото между първо и второ четене се появиха две свързани предложения:

-настоящите членове на съвета да бъдат повишени без конкурс в по-горна инстанция от тази, която са заемали преди да бъдат назначени (или както казва съдия Нели Куцкова от Съюза на съдиите - "Хората, които за пет години ни направиха за резил, ще бъдат повишени автоматично) и

-изборът на главен прокурор да започне половин година по-рано (т.е. процедурата да бъде открита, а защо не е проведена от този състав на съвета).

Встрани от реакциите на вицепрезидента и министъра на правосъдието, че подобно решение e странно, вчера 11 неправителствени организации се обърнаха към парламента с отворено писмо за да изразят притеснението си: "създава се усещането за подготвяне на почвата настоящият, доказал зависимостта си, ВСС да играе някаква роля в назначаването на следващия главен прокурор – дали като го номинира или, след още някаква изненадваща маневра, и като го избере" (цялото писмо.)

Темата на следващия брой на Капитал ще разкаже защо случващото се в съдебната система и съдебната реформа е силно притеснително и ще проследи внимателно стъпките по които управляващите опитомяват Темида и чиято връхна точка (по всичко изглежда) ще бъде изборът на следващия главен прокурор.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gospodin avatar :-|
    Г-н D
    • - 1
    • + 2

    Съдейки по мандата на г-н Борис Велчев, длъжността главен прокурор е доста бутафорна. Това ми усещане ще се превърне в убеденост, ако г-жа вицепрезидентътПопова прелети от президентството в главна прокуратура, както се говори.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал