Прокуратурата: Има основания кметът на Ботевград да бъде отстранен предсрочно

Дневник    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Георги Георгиев е управител и съдружник в търговското дружество "Керам-97" ООД и не е подавал молба за оттегляне от фирмата нито преди встъпването си в длъжност като кмет, нито след това, се казва в съобщение на прокуратурата.

Законът за местното самоуправление обаче забранява кметовете на общини да извършват търговска дейност, да са управители или да участват в надзорни, управителни и контролни органи, обясняват от обвинението. Нарушаването на закона дава основание за предсрочно прекратяване на правомощията на кмета. 

В началото на юни Окръжна прокуратура - София е сигнализирала Общинската избирателна комисия в Ботевград за нарушението на Георгиев. В края на месеца обаче ОИК - Ботевград е отказала да прекрати мандата на кмета предсрочно. Прокуратурата обжалва това решение пред Административния съд. Предстои делото да се разглежда. 

През юни кметът на Ботевград бе отведен принудително в Софийската градска прокуратура. Държавното обвинение прави проверка срещу него за длъжностни престъпления при провеждане на обществени поръчки и сключени договори за наем. Георгиев е трябвало да бъде разпитан по образувано производство след сигнал от Сметната палата.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал