bTV: Софийският университет дължи близо 14 млн. лв. данъци

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция е показала, че Софийският университет има близо 14 милиона лева неизплатени данъци за периода 2007-2012 година, съобщи bTV в сряда. Според информацията висшето учебно заведение не плаща на държавата, но удържа данъци от заплатите на преподавателите. Проверката е установила и нередности с обществените поръчки. 

От университета по-късно през деня отговориха, че всички констатации от цитирания доклад са оспорени от СУ пред съответните компетентни органи.

Когато милионите не достигат

Субсидията за СУ е 47 млн. лева за тази година. Отделно той има и собствени приходи, които според последния финансов отчет за 2013 г. са около 36 млн. лв. Основната част от тях идват от отдаване на имоти под наем.
В същото време университетът дължи около 10 млн. лв.  данъци, трупани в продължение на няколко години, а с лихвите от 2007 до 2012 г. сумата достига почти 14 млн. лв, твърди bTV. Телевизията не уточнява към кои институции са дължими парите, но още през 2011 г. "Капитал" писа, че най-големите дългове са към Столичната община от задълженията за събирането на смет. ОТ СУ изпратиха до медиите съобщение, в което твърдят, че информацията за дължимите данъци не е вярна, но не уточняват какъв е верният им размер.

От Министерство на финансите и НАП са отказали коментар.

Липсващи пари?

Според bTV инспекцията е установила още, че липсват 3 млн. лв., които в края на 2014 г. са били отпуснати от МС за оборудване на нова лаборатория за студентите от Медицинския факултет. Подписан е договор с фирма от Австрия, който задължава университета да плати парите за апаратурата. Те обаче не са преведени, показва проверката на финансовите инспектори. Парите ги няма и в сметките на университета, твърди bTV. От СУ обаче казват, че са там.

Според образователния министър Тодор Танев средствата са отишли за заплати, но доказателства за това в доклада на инспекторите няма. "Било е преценено, че университетът не може да остане без заплати в дори един месец, тъй като тука заплатите са едни от най-ниските, както в БАН", каза министърът. От университета не засягат този въпрос в съобщението си.

Още

Според bTV в доклада на финансовата инспекция е описано и как за 2013 г. година университетът е платил 630 000 лв. на фирма за ваучери за храна за служителите без обществена поръчка. Образователният министър Тодор Танев определи липсата на обществена поръчка като незаконно действие, но каза, че не знае кой го е допуснал.
Извън това СУ е платил почти 320 000 лв. за стационарни телефони през 2013 г. на една фирма, която също е определена без конкурс. На въпрос дали е възможно да има изтичане на средства, Танев каза, че такова не е доказано.

От университета пък твърдят, че всички констатации от доклада са оспорени и половината от актовете са отменени в тяхна полза. "Несъстоятелни са твърденията за непроведена обществена поръчка за ваучери за храна. В Класификатора за обществени поръчки не съществува код за този тип доставка. По-важното обаче е, че договорът е всъщност на стойност една стотинка и е само за отпечатването на ваучерите, а останалата сума чрез ваучерите е разпределена на преподавателите и служителите", пишат от СУ.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал