За пореден път Сметната палата отказа да завери финансовия отчет на СУ

Проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет
Проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет
Проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет    ©  Анелия Николова
Проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За трети път през последните пет години Сметната палата отказва да завери финансовия отчет на Софийския университет "Свети Климент Охридски" с мотив, че той не дава вярна представа за финансовото състояние и имущество на най-големия университет в страната към 31 декември 2016 г.

Сред отклоненията, които Сметната палата сочи, са липсата на адекватни контролни процедури, които да предотвратят и разкриват извършването на финансови и счетоводни нарушения, неспазването на реда за отчитане на операциите в системата за бюджетни разплащания СЕБРА и това, че не се извършва отчитане по отделни стопански области, в резултат на което получените средства по европейски програми са осчетоводени в група "Бюджет" например. Има сериозни разминавания между отделните данни в отчета, драстично нарушаване на ограниченията за разплащане в брой и т.н. Друга забележка на Сметната палата е, че университетът се представя незадоволително в изпълнението на предишни препоръки за подобряване на финансовото управление на публичните средства на ректора на СУ.

СУ разполага с шест месеца, за да изпълни препоръките на Сметната палата.

Още по темата четете тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vxa15365434 avatar :-|
    Ликующий

    Какво нахалство! Сметната палата да се изгори - немедленно!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал