271 млн. лв. е дългът към други държави за лечение на българи в чужбина

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Към 31 януари 2018 година задълженията по исковете на другите държави членки, постъпили в НЗОК, за възстановяване на разходи по реда на правилата за координация на системите за социална сигурност са на стойност 271 200 хиляди лева. Същевременно средствата в Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. за здравноосигурителни плащания за медицинска помощ по реда на правилата за координация на системите за социална сигурност са в размер на 73 000 хил. лв., се казва в съобщение на НЗОК до медиите от днес.

Предвид ръста на сумите по постъпващите от другите държави искове, възникнали при прилагане на регламентите вследствие на присъединяването на Република България към Европейския съюз, задълженията на България по регламентите значително надвишават финансовите възможности на НЗОК, формирани от здравноосигурителни вноски, се казва в съобщението. Задълженията са най-големи към германските здравни фондове (виж прикачения файл), тъй като това е държавата в ЕС с най-високотехнологично здравеопазване и там се насочват за лечение пациенти, които не могат да бъдат оперирани в България.

Прикачен файл

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bai_toz avatar :-|
    Без коз

    Няма проблрм колко е дълът. Суджука ще ни зарадва с еднин заем "щото е изгодна лихвата" и даже ще останат за странични разходи.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал