🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Полша е нарушила правото на ЕС, като е понижила пенсионната възраст на върховните съдии

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Това смята адвокатът на Съда на ЕС, според когото Варшава е нарушила принципа за независимост на съдебната система, съобщава Reuters. През 2018 г. Полша прие закон, постановяващ съдиите от нейния Върховен съд да се пенсионират на 65 години, освен ако не получат разрешение от президента да останат на работа. На практика тази мярка принуди 27 от 72 съдии да излязат в пенсия. Европейската комисия отнесе случая до Съда на ЕС, който разпореди Полша временно да спре прилагането на закона. Генералният адвокат на Съда на ЕС Евгени Танчев заяви в необвързващо мнение, че "съдът би трябвало да постанови, че разпоредбите на полското законодателство, отнасящи се до понижаването на пенсионната възраст на върховните съдии, противоречат на правото на ЕС".

Според него разпоредбите "може да изложат Върховния съд и съдиите му на външна намеса и натиск от президента" на Полша и нарушават "обективната независимост" на съда.

Танчев изтъкна международните принципи за независимост на съдебната система, според които по-ранното пенсиониране е подходящо само когато има медицински основания или неспособност за изпълнение на служебните задължения. В противен случай "несменяемостта" на съдиите е ключов елемент от тяхната независимост, а Полша нарушава този принцип, заяви той, цитиран от БТА.

Съдиите от Съда на ЕС обикновено се съобразяват с мненията на генералните адвокати, макар че не са длъжни да го правят.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvd50491823 avatar :-|
    Костадин Иванов
    • - 1
    • + 1

    Да се пенсионираш е право, понякога дори привилегия за нас, които работим така, че се уморяваме и изхабяваме.
    Онези келеши ритат срещу пенсиите, защото работят от дъжд на вятър, вземат огромни заплати и упражняват власт.
    А еврочиновниците ще използват всеки повод да притискат непослушковците.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал