🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КС отхвърли искане на Мая Манолова срещу променената подсъдност в Изборния кодекс

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Конституционният съд е отхвърлил искането на омбудсмана Мая Манолова за обявяване на противоконституционност на седем разпоредби от Изборния кодекс (ИК), приети от парламента през април т.г., непосредствено преди изборите за Европейски парламент. Шест от тези разпоредби се отнасят до новите правила за обжалване и подсъдност на решенията на районните и общинските избирателни комисии, както и за въведените спадащи мнозинства за вземане на решения след отмяна на предходно решение от съда. С тях бе възприето, че решенията на общинската и районната избирателна комисия могат да се обжалват пред ЦИК, а решението на ЦИК, с което оспореният акт се потвърждава - пред административния съд по местонахождението на съответната избирателна комисия вместо пред Върховния административен съд, както досега. Същевременно с промените в ИК се прие, че когато съдът отмени дадено решение на избирателна комисия, включително и на ЦИК, новото решение в комисията се приема с обикновено мнозинство вместо с квалифицирано мнозинство от 2/3 от присъстващите.

КС е приел, че тези текстове не противоречат на конституцията. Решението е взето единодушно с 9 гласа, което означава, че в отпускарския сезон КС е заседавал в състав от девет съдии вместо в пълния си състав от 12 души.

При отсъствието на трима съдии от състава съдът не е успял да формира мнозинство, за да вземе решение по другия текст от искането, който породи най-много спорове, а именно обявяването на голям брой решения на ЦИК за необжалваеми.

Решението на КС все още не е публикувано и мотивите не са известни.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kdo52372883 avatar :-@
    kdo52372883
    • + 3

    Нормално. КС е на #ДП - вече от доста време!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал