🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Текстил и облекла: Поръчките се завръщат

Българските фирми в сектора изпратиха сложна година, в която успяха да намерят нови пазари

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Повишение на българския експорт на текстил и облекло. Преориентация на поръчки на световни модни марки от Китай към България. Подобрена конюнктура на външните пазари, но и повишена кредитната задлъжнялост в сектора. Свиващо се търсене. Накратко – сложна година. Това в резюме описва изминалата 2012 според Радина Банкова, председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и тестил (БАПИОТ).

Заради повишение на цената на труда и на транспортните разходи от и до Китай много европейски възложители на поръчки се завръщат. Географското положение на страната ни, модерните машини, технологичните възможности плюс гъвкавостта на шивашките предприятия правят България предпочитан партньор за модни компании от Италия, Франция, Германия и др. В края на 2012 г. само 23% от гръцките дрехи например са се произвеждали в Гърция, твърди тамошното сдружение на компаниите, работещи в сектора на плетивата и готовите облекла (СЕПЕЕ). Пак според същата организация България е производител номер едно на гръцки облекла с дял от 57%.

Страната ни запазва своята конкурентоспособност и заради ниските работни заплати, и заради изградения имидж за добро качество. Тези фактори са особено важни при поръчка на по-малки серии елитни маркови облекла. Тенденцията на завръщане е благоприятна, но не окончателна, защото Китай все още отстоява позициите си на лидер в шиенето по поръчка. Това твърдят експерти от сектора и посочват, че засега около 12 млн. китайци изработват дрехи на ишлеме за Европа.

Българският лидер от Италия

Опитът на фирма "Е. Миролио" - традиционен лидер в секторната класация на "Капитал", откроява още една световна тенденция. А тя е, че който изнася колкото е възможно по-надалеч, има повече шансове за успех във време на криза. Според официалните статистики, докато бизнесът с облекла и текстил в Европа (с изключение на Германия) намалява, той расте постоянно в извъневропейските страни.

"Е. Миролио" е собственост на италианския бизнесмен Едоардо Миролио, който през миналата година получи български паспорт за особени заслуги към икономиката на страната. Миролио има текстилни предприятия в Сливен и Ямбол, хотел в центъра на Сливен, винарска изба край новозагорското село Еленово. Собственик е и на завод "Свилоза Ярн" в Свищов, както и на "Интерпред" - София.

Заводът за вълна в Сливен се състои от пет цеха, разположени върху обща повърхност от 73 000 кв.м. Капацитетът му е приблизително седем милиона метра плат на година, а производственият цикъл е затворен. В Ямбол на практика има три завода – две предачници и бояджийница с пречиствателна станция, които със своите 75 000 кв.м халета се нареждат сред най-големите и модерни европейски текстилни промишлени предприятия. Заводът в Свищов е единственият производител в България на вискозна прежда rayon за текстилната промишленост и за плетачниците. Неговият производствен капацитет е 3000 тона годишно. За Едоардо Миролио в Сливен, Ямбол и Свищов работят над 2200 българи.

За миналата година "Е. Миролио" отчита по-високи приходи от продажби (над 193 млн. лв.) в сравнение с 2011 г. В компанията определят 2012 като трудна година заради свитите европейски пазари и огромните задължения на държавата към български доставчици и клиенти на "Е. Миролио".

Всичко това променило тежестта на експорта и маршрутите за износ – преобладаващи стават продажбите не за европейските държави, а за страни извън евросъюза. В резултат днес компанията е добре приета в целия свят и е представена относително по-слабо единствено в Австралия.

Промяната в посоката на износа обаче не изменя традиционната политика на инвестиции във фирмата. През миналата година в "Е. Миролио" са инвестирали в обновяване на машини и оборудване около 4.5 млн. лв., а през тази година плановете са за двойно повече и за откриване на още 150 - 200 работни места.

Подгласниците - прежда и възглавници

Тази година няма промяна и при втория в класацията на "Капитал" за сектора – това е фирма "Булсафил". Компанията е дъщерна на италианския производител Safil. Намира се в индустриалната зона край Пловдив - село Скутаре. Инвестицията започва на зелено, с годините фабриката поетапно е разширявана и сега се простира на 200 хил. кв. метра. Във фирмата работят 550 души, които произвеждат повече от 7000 тона годишно камгарни прежди. От предприятието определят 2012 като "трудна, но положителна" и като "редовна трудова година". Доволни са, че успяват да поддържат добър оборот, макар и с лек спад спрямо 2011. "Булсафил" изнася 98% от продукцията си в целия свят.

Трети в топ 10 за сектора тази година е троянската фирма "Калинел". Компанията не подаде данни за предишната класация на "Капитал", но по традиция е в топ 5 в секторното подреждане. "Калинел" е основана през 1994 г. в Троян от инж. Марин Радевски и стартира дейността си с производство на вата за мебелната и шивашката индустрия. Днес фирмата е водещ производител на възглавници за спане и декоративни възглавници, на калъфи за матраци и матрак протектори, на завивки, като и на полиестерна вата. Притежава производствена площ от около 36 000 кв.м и изнася продукцията си за Европейския съюз, САЩ, ОАЕ, Израел, зарежда и веригите "Кауфланд", "Теско" и "Карфур" и е сред основните доставчици на ИКЕА.

"Калинел" бележи възходящ тренд през 2012 - продажбите са за над 81 млн. лева срещу близо 65 млн. през предходната, а печалбата скача повече от два пъти.

Фирмата инвестира в покупката на терена и сградите на съседната фирма "Троян мотор" и строи на мястото нов голям цех. Вече са пуснати в действие нов склад за 60 000 палети и нова офис сграда, в която е разположен и фирменият магазин към завода. Предприятието има своя производствена база и в Червен бряг, а през 2012 купи сръбска фабрика, в която е инвестирала 1.5 млн. лв. в производство на вата.

Производителността е такава, че оттук на всеки 2.4 секунди излиза готова възглавница например, а на година от базата в Троян за износ потеглят над 500 тира с готова продукция. В "Калинел" работят 1120 души на постоянни трудови договори. Само през 2012 г. са разкрити нови 80 работни места.

"Ембул инвестмънт", която от години присъства в класацията за сектора, през 2012 се придвижва с една позиция нагоре – четвърта. Фирмата е дъщерно дружество на турската Emboy Yuntas Tekstil и произвежда синтетични и акрилни прежди. Компанията майка инвестира около пет милиона долара, за да отвори през 2002 г. производствени халета в южната част на Стара Загора. Днес в предприятието работят над 200 души, а продукцията заминава основно за ЕС - на производители на тъкани за облекло, за автомобилна и мебелна тапицерия и др. От компанията определят като проблем свитото търсене. Вероятно това е причината и за свиването на приходите през 2012 г.

Познато присъствие

"Фелдхюс БГ", "България К", "Илакати текстил" също присъстват в досегашни секторни класации на "Капитал 100". И трите компании отбелязват лек спад в приходите – резултат от свитото търсене.

Тази година "Фелдхюс БГ" – Монтана, която произвежда горно дамско облекло, се покачва с една позиция нагоре - шеста, спрямо класацията за 2011. Фирмата е регистрирана през 2003 г. и е собственост на германския "Фелдхюс холдинг". Българската компания изнася 100% от произведеното и на свой ред дава работа на десетки по-малки подизпълнител.

"България-К" (сега на 7-мо място) е създадена през 1931 г. от шотландската компания J & P Coats в Казанлък. С времето дружеството се превръща в един от най-големите производители на конци на Балканския полуостров. По-късно то е национализирано, а от 1997 г. – приватизирано. "България-К" произвежда  памучни и синтетични конци за шевната, трикотажната, обувната и кожно-галантерийната промишленост, както и прежди за ръчно плетиво и бродерия. Крайният потребител е средноевропейската домакиня, която държи на своето хоби – бродерия и плетене. Новост за българското дружество е производство на прежда от памук/капок, която през 2012 г. започна да се предлага за пръв път в България. Капокът е пух, който наподобява памук и се получава при зрееенето на плодовете на тропическата сейба, или памуково дърво.

"Илакати текстил " - Петрич, се задържа на същото осмо място, както и в класацията за 2011 г. Фирмата е учредена през 2003 г. и е собственост на Димитриос Аретулис, който продължава семейния си бизнес от Гърция. Основният й предмет на дейност е шиенето на памучни блузи по поръчка на възложители.

И три премиери

За пръв път в топ 10 е фирма "Балконф" (5-о място). Тя е създадена през 1991 г. от италианеца Джовани Ингирами. Компанията има две производствени предприятия – в Търговище (където се шият мъжки ризи) и в Балчик (мъжки и дамски сака, панталони, якета и др.). В тях работят над 800 души. Собствени италиански дизайнери разработват цялата гама от продукти, платовете за също италиански, а продажбите са за предназначени за целия свят.

"Коутс България" също дебютира в секторната класация. Фирмата е част от британската Coats, основана преди около 250 години, която в момента има поделения в над 60 страни. В България тя предлага над 10 000 артикула в две основни направления - "Индустрия" (конци, ципове, копчета, подлепващи материали, машинни игли, ножици, креди) и "Ръкоделие" (конци за ръчна бродерия и за плетене, щампирани гоблени и комплекти за бродерия, прежди и др.).

За пръв път в класацията за сектора присъства и "Аглика" - Велико Търново, която е на десета позиция. Фирмата произвежда основно хавлии и халати, но през последните години добави и изделия от полар, спалньо бельо, олекотени завивки, възглавници. Бизнесът е поделен между две предприятия – "Аглика" във Велико Търново и "Аглика трейд" в Твърдица. Компанията има патент и произвежда специален вид кърпа – "Дабълфейс", която е синтез между микрофибър и памук. През 2012 "Аглика" отчита по-високи приходи в сравнение с предходната година и очаква ръст от 40-50% през 2013. Във фирмата предстои преминаване към многосменен режим на работа и откриване на нови работни места.

Четири фирми можеха и тази година да заемат своето място в класацията Топ 10 за сектора, ако се съди по резултатите им от 2011 г., но не подадоха данни. Това са "Дзалли", "Яна", "Балкантекс" и Джи Ем Ти".

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал