🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ново място: "Алтруист"

Заведение, посветено на деня и на всичко около кафето

   ©  Цветелина Белутова

На софийската улица "Екзарх Йосиф" се появи нова гореща точка - кафене-сладкарница "Алтруист". Името веднага ни подсеща за глобалната хипстърска тенденция на избор на имена от най-широкото философско поле и това се отнася от заведенията до козметиката: да се сетим само за "Егоист", "Хедонист", Aveda, Sigma, Activist, Alchemist, Aesop И, да, "Алтруист" е хипстърско заведение, или място, което търси преди всичко стил, автентичност, послание и цялостно отношение. Не че създателите не застават твърдо зад ценностите на алтруизма - било солидарност, щедрост, споделяне или емпатия.

"Алтруист" е място, посветено на деня и на всичко около кафето: сладкиши като бисквити, линцери, ореховки, кексове и торти от класическия репертоар - морковена, плодова, селска френска, шоколадено-ментова, с шамфъстък и чийз крем. От солените печива са гръцките кифлички със сирене или кашкавал, баница, различни кишове, кроасани. Марката кафе е SEEDZ и идва от малка пекарна в Драма. Безалкохолните са лимонади, детокс води, сокове и смутита.

Всичко, което виждате на витрината, се приготвя в малкия сладкарски цех "Нещо сладко", който се намира в задната част на помещението.

Най-ценното в интериора, е че са запазени детайли от времето на къщата, построена през 30-те. Иначе веднага ще разпознаете Mid-Century Modern (MCM), стила, в голяма степен създаден от емигриралите германски баухаус архитекти в Щатите, който се отличава преди всичко с функционалност и простота. Ще ги откриете и тук в естествените материали, винтидж детайли и максимално семплия дизайн, подчинен на удобството.

Но истинската притегателна точка е бюстът на достолепен мъж. Това е човекът, построил и притежавал къщата, или "почитаният Д-ръ Иван Николиевъ, връстникъ на III-то Бълг. царство". Възможно най-кратката му биография е, че Иван Николиев е един от основателите на акушеро-гинекологията в България. Завършва медицина в Монпелие, специализира гинекология в Париж. Той е сред първите старши лекари на "Майчин дом", извършил първата операция "Вертхайм" в България, основал и собствена клиника, която се е намирала в задния двор на днешния "Алтруист". Доктор Николиев е бил част от екипа за израждането на княгиня Мария Луиза. Влиза в историята и след като през една драматична нощ на 1913 г. се оказва лекарят, установил смъртта на Лора и върнал към живот Яворов Като добавим и целия му живот, посветен на професията, осигуряваща най-голямото човешко щастие, не е ли това същинският алтруист тук?

Иначе карето около "Екзарх Йосиф", познато в чиновническия език като "Зона Г-14", а в нормалния - като стария еврейски квартал, буквално от година-две започна да се съживява и подмладява и това го видяхме съвсем скоро и в последното издание на фестивала "квАРТал". Не съм сигурна дали може да говорим за някакъв процес на гентрификация, но адмирации заслужава всеки, който създава нещо ново, почитайки и запазвайки духа на старото преди него.

понеделник - неделя от 7 до 19.30 ч., ул. "Екзарх Йосиф" №49.

Все още няма коментари
Нов коментар