🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ново място: La cave du moulin

Магазин за вино на ул. "Солунска"

Капитал    ©  Цветелина Белутова

От началото на декември на улица "Солунска" се материализира концепцията за магазин за вино, но и място, където всяка седмица ще се дегустират подбрани френски вина, предимно от южните региони на Франция. Интересна подробност е, че виното ще сипват диспенсерни машини.

La Cave du Moulin привлича с интересния си вид още отвън, а интериорът, увенчан с огромен железен полилей, е сякаш вдъхновен от избата (cave) в някое френско шато. Малката тераса оставя чувството, че тук всеки момент може да се появи трубадур.

Магазинът е естествено продължение на семейния бизнес на Кристиян и Вероника Йончеви, които от десет години внасят вина, предимно от региона на Южна Франция, и имат в портфолиото си 250 вида от около 25 различни производители (работят само с производители). Важно е да се отбележи, че в портфолиото им няма вино, което да не са дегустирали на място и селектирали лично.

В момента La Cave du Moulin функционира единствено като магазин съгласно мерките за безопасност. Когато пандемичната ситуация позволи, ще започнат и дегустациите. Дегустацията на място ще става чрез специални диспенсерни и охлаждащи машини за вино. На касата клиентите ще могат да зареждат карти с определена сума, които ще им позволят да опитат различни вина по техен избор и количество (25 мл; непълна чаша - 75 мл; и пълна чаша - 150 мл).

Идеята за дегустационните машини собствениците донасят от една обиколка из Южна Франция, след като по този начин, пътувайки, са получили шанс да опитат много скъпи и редки вина, чиято цена за бутилка иначе варира между 500 и 700 евро.

Ценовият диапазон за дегустацията на избраните вина се определя спрямо вида им, но собствениците планират да има дози и за 1 лев, както и пълни чаши на цена 5-6 лв. Всички вина ще бъдат темперирани, преди да бъдат поставени в машините и съхранявани правилно, след като са отворени.

В едноименния онлайн магазин се предлагат червено и бяло вино, розе, пенливи вина, както и вино в кутия. Сред най-известните предлагани сортове са шардоне, совиньон блан, вионие, каринян, гренаш, сира, совиньон гри, верментино и други.

В началото Вероника и Кристиян Йончеви са били разпознавани предимно като вносители на региона Languedoc-Roussillon (Лангедок-Русийон), като в момента концепцията им се разширява и започват да внасят вина и от други региони (Бордо, Бургундия). Както в онлайн магазина, така и на физическата им локация предлагат и характерното френско пенливо вино креман, а в магазина на "Солунска" също така се продават различни видове натурална морска сол (fleur du sel) с различни вкусове и подправки.

ул. "Солунска" 33, телефон - 0882 556 554, moulin.bg

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cuf16271953751067520 avatar :-?
    decanter.bg

    Представяме ви един изключително добър магазин за вина, в който ще намерите вино от редки сортове грозде с гарантирано качество на добра цена и безплатна доставка https://decanter.bg/shop/

    Нередност?
Нов коментар