🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ново място: Da Massimo & Fabio

Вътрешните дворове са мили летни спасения в София най-вече заради тишината, сянката и небрежния си градински хаос. На ул. "Дякон Игнатий" няколко къщи също се заключват в такъв двор, но в него е по-различно, защото софийското е заменено с атмосферата на средиземноморските безистени. До неотдавна там се влизаше най-вече за арт магазинчетата и за книжарницата на Френския културен институт в България. Само че пространството с нюансите на охра и теракота, плочките и мозайките, цветята, шадраванът с тихия ромон на водата си плачеше за друго: прекарване на време на маса с питиета и храна, докато се пренасяме някъде между Испания и Хърватия. И откакто преди няколко седмици ресторант Da Massimo & Fabio беше открит, малкото пътуване стига най-вече в Италия.

Името "Da Massimo" вече е познато и е част от големия италиански кулинарен десант у нас, който в повечето случаи клиентите приемат с отворени обятия. Семействата на братята Масимо и Фабио Бондини от Италия са в бизнеса отпреди 6 години с двата си софийски ресторанта - Da Massimo и La Casa Di Massimo, но с локацията си третият им поред извади най-голям късмет.

В менюто няма пица. Това, което може да опитате, са брускети и плата, салати, пет вида паста, четири месни ястия с наденица, пилешко, свинско и телешко и десетина - с риби и морски дарове. Кухнята е открита, а от витрината може да си изберете рибата или месото, с които да ви сготвят. Начело на кухнята стоят Фабио и майка му.

Естествено, притегателното място в топлите дни ще е дворът с чадърите през деня и шарените крушки вечер, както и залепения съседен ресторант - нещо толкова типично за Европа със скупчените си на малко пространство заведения.

Е, вярно, за разлика от Европа нито дворът, нито шадраванът с къпеща се девица са от XVII или XVIII век Но с малка доза въображение и повече дози вино и пътуване във времето ще е налице.

ул. "Дякон Игнатий" 19

вторник - неделя - 11:30 - 22 ч.

почивен ден - понеделник

Все още няма коментари
Нов коментар