Ново място в София | Pop-up Chicken от Джун и Рене Йошида

Тук темата е пиле - пържено, на грил и крилца, вкусно и чисто

Pop-up Chicken, нов ресторант за улична храна на Джун и Рене Йошида
Pop-up Chicken, нов ресторант за улична храна на Джун и Рене Йошида
Pop-up Chicken, нов ресторант за улична храна на Джун и Рене Йошида    ©  Цветелина Белутова
Pop-up Chicken, нов ресторант за улична храна на Джун и Рене Йошида    ©  Цветелина Белутова

През юли тази година за малко се показа Pop-up Chicken. Опашките се точеха до 7-о училище. После изчезна, както подобава на един pop-up. Сега отново е налице, но би било ужасно глупаво, ако изчезне.

В Pop-up Chicken участват FunKooks (Рене Йошида и Джун Йошида) и Street chefs. Дори да сте с минимален интерес към вкуса и вкусното, имената ще са ви добре познати, а идеята за Pop-up Chicken е на Рене Йошида. В какво точно се състои тя?

Вариант на пърженото пиле, което сега може да опитате, съществуваше около шест години в ресторант "Щастливото прасе" на Рене и Джун. Когато го махнали от менюто, се надигнали не гневни, а направо обидени хора. После опашките от юли съвсем избистрили хрумването да се направи бързо място за пилета. А те са в три варианта: на грил, пържено и крилца.

Твърдо правило е пилетата да не са ГМО и да са отглеждани без антибиотици. Пърженото е от от българска ферма, на грила се въртят пилета от Италия.

Крилцата са по корейски - дълбоко поели от сладко-кисело-лютия сос с кочуджан, така че накрая да станат лепкави, пикантни, неизбежно омазващи пръсти и усти. Или такива, каквито трябва да са.

Пърженото пиле е в азиатски стил: с мариноване, двойно пържене, и панировка с царевично нишесте, без яйца. Но със сигурност и с някакви други трикове, за да е така сочно, хрупкаво и крехко.

За сандвича е избран най-подходящият хляб (пандеми от &хляб), както и пълнеж, а пилето на грил е различно пиле на грил - с нежна сърцевина и крехка коричка. Много хитро е да си го поръчате в плик и да си изберете един сос, заедно с който здравата да се раздрусват.

Извън пилешките прелести са четирите соса: на млечна основа, със зехтин, мед, джинджифил, лимон и самардала, от люти чушки, девесил, чесън и кориандър, и тайландски с червено къри. Всички вървят и към трите пилета, и към сандвича, зависи само от настроението.

Като гарнитури са картофената салата с морков, репичка и самардала, и колслото с девесил. Всеки ден има различна вегетарианска крем супа.

Докато дояждах пътьом пържено пиле, прескачайки чувалите пясък, купчините павета и телените огради на "Шишман", се сетих за една от известните антропологични теории, която обяснява как човек, след като се научил да опича суровата си храна на огън, се отделил от храненето на животинския свят. Когато грънчарството дало съдовете, той започнал да я сварява и така настъпила цивилизацията в храненето му. Бих допълнила, че с пърженето се е издигнал до още по-висш стадий, а когато в мазнината сложил пиле, направо положил своя кулинарен венец.

ул. "Гурко 38", ъгъл с ул. "Шишман".

Работното време засега е понеделник - неделя - 12.30 до 22 ч. Ще има почивка от 16 до 17 ч.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    the_mad_mellon avatar :-|
    the_mad_mellon

    Супер! Успех!

    Нередност?
Нов коментар