Ново място | Contour

Добро квартално заведение за закуска и обяд в центъра на София

Contour е класически малък квартален ресторант, който обслужва деня - закуската и обеда. Предлага бързо хранене, но не и бърза храна - точно обратно.

За закуска има печени банички и мъфини на място, кроасани и бисквити. За обяд обичайно се предлагат две супи и четири-пет основни. Със сигурност има крем супа (оказа се, че тя е най-предпочитаната), а основните може да се опишат като географско пътешествие.

От Европа - шницел с баварска картофена салата, унгарски гулаш, пене болонезе, овчарски пай, гръцка мусака, аранчини в доматен сос, паея с пилешко бутче и чоризо; тортията с дърпано свинско, чили кон карне, кесадия с пилешко идват от Мексико; шакшуката, и различните пилафи и фалафели са от Близкия изток, предлагат се различни индийски кърита, посяга се и към Азия.

Разбира се, има и български пържени кюфтета с картофи с майонеза, винен кебап, пълнени чушки, зелеви сарми, винаги има и по едно вегетарианско ястие като пържен патладжан върху доматен сос, чушки бюрек или боб с манатарки. От десертите бестселърите са чийзкейкът и канадският сладкиш с фурми.

Contour се намира в далеч по-тихата и без трафик част от ул. "Искър". 80% от клиентите са редовни, най-вече от квартала. Тук идват много млади семейства, ученици, служители на околните офиси. Идва се за обяд на място и за храна за вкъщи и понеже менюто е динамично, сезонно и рядко повтарящо се - хората явно оценяват стила на готвене, а не нещо конкретно. И всички чакат момента, в който ще се изнесат маси и столове навън.

В Contour е ведро и светло, вероятно е така заради собствениците - двойка ведри и светли хора със солиден опит в ресторантския мениджмънт и кухня - от Монреал до Банкок. При всички случаи е глътка въздух и добра алтернатива на спарените и захлупени скара-бири в другата част на улицата.

Още веднъж ще спомена, че Contour е хубав пример за квартално дневно място. Подценяваме подобни места, защото са свързани с всекидневието, делника и рутината, а не с празника и изключението. А такива места са градска потребност, подобна на кварталното кафене или кръчма, защото в тях се градят общностите, върху които после стъпва едно пълнокръвно общество. А заради липсата му у нас си страдаме ежедневно.

ул. "Искър" 86

понеделник - петък от 9 до 17.30 ч.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ede05625406 avatar :-P
    Станислав Губеров
    • - 1

    Супер е това,че популяризирате готини места и им помагате!Поздравления!
    П.с:само една забележка-местенцето си е в центъра,няма как да е квартално-центъра не е квартал

    Нередност?
  • 2
    dessun4o avatar :-|
    1527more

    Ще е супер, ако включат в менюто и свежи салати. Дано някой от Contour чете :)

    Нередност?
Нов коментар