🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ново място | Хол за вино Phine

Тарт фламбе, фотографско ателие и домашна атмосфера във вино бара на Фелия Барух и Георги Влахов

Знаем, че Фелия Барух е фотограф, че е куратор, че е една от основателките на фестивала "ФотоФабрика". Знаем и че има зад гърба си няколко самостоятелни изложби, сред които "Непознатият друг" и Palermo. Box. Me. Свързваме я и с ателието за портретна фотография "Черната кутия". Знаем и за скитосването й около света, и установяването й в София. Вероятно не за кратко, защото вече е ангажирана и с една много отговорна задача - собственичка на вино бар.

"Всеки човек в някакъв момент от живота си решава, че иска да отвори бар. Или кръчма, или ресторант. И мен не ме подмина това желание", признава Фелия. За доста кратко време превръща желанието в действителност. Среща пълна подкрепа от приятеля си, архитект. Даже повече от подкрепа, защото той се ангажира с менюто и храната. А подходящото помещение просто се появява в подходящия момент.

Винената селекция на Phine е консултирана с Кристина Маркова. В момента има около 40 български вина и двадесетина вносни, предимно от Стария свят. Пенливите са близо десет. Напълно достатъчно като начало. Към тях се предлагат запечени хапки с трюфелово масло, маслини, плата със сирена и колбаси

По-интересното в менюто са двата вида тарт фламбе (tarte flambé). Същото като фламкухе (flammekueche) - братовчедката на пицата от Елзас. Правилото при нея е възможно най-тънко и хрупкаво тесто и пълнеж от крем фреш, много лук, праз, или двете, и парченца бекон. През вековете като пинг-понг тази област е била ту в рамките на Германия, ту във Франция. Преди години дори Никола Саркози на среща със земеделци направи гаф, като обяви, че е в Германия, докато всъщност се намира в пограничен, но все пак френски район. По-важното е, че Елзас не е преставал да бъде един от най-добрите винени региони, особено с бляскавите си примери за ризлинг. А тарт фламбето си плаче за вино.

Тук е в класическия си вариант и един втори, "на къщата", да го наречем, с домашен доматен сос и български отлежал кашкавал. Много добра е идеята да се включат по-интересни и непознати у нас роднини на пицата. Мисля, че със същия успех могат да включат и провансалската й братовчедка - писаладиерата - която е с карамелизиран лук, маслини и цели филета аншоа.

Сигурно ви е направило впечатление, че Phine е винен бар, който обаче нарича себе си хол за вино. И в голяма степен атмосферата е "холна". В него си е студиото на "Черната кутия", където с предварителна уговорка може да си направите портрет. Там са мебелите, които Фели пренася от дома си, включително и създаващия много уют килим. Освен нейните зад бара има един прекрасен кадър на витрината на винарница и скара "Малко Калугерово", Бр. К. Стоименови. Намирала се е точно на мястото на Phine. Снимката е правена в едни по-честити времена, на нея виждаме идилично весела компания, която позира зад десет бурета вино, наредени на улицата пред винарницата. Е, каква по-добра приемственост от това "Малко Калугерово" да се срещне с Phine?

ул. "6 септември" 37

вторник - четвъртък от 16 до 22; петък 14 - 22:30; събота 12 - 22:30; неделя 12 - 18

Все още няма коментари
Нов коментар