🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Istanbul Modern откри новата си сграда по проект на Ренцо Пиано

Музеят има амбицията да се превърне във фактор на международната културна сцена

Музеят "Истанбул модерн" (Istanbul Modern)
Музеят "Истанбул модерн" (Istanbul Modern)
Музеят "Истанбул модерн" (Istanbul Modern)    ©  Cemal Emden, Istanbul Modern
Музеят "Истанбул модерн" (Istanbul Modern)    ©  Cemal Emden, Istanbul Modern

Istanbul Modern, музеят с най-богата колекция на съвременно и модерно изкуство в Турция, се завърна на старото си място до Босфора, в историческия квартал "Каракьой", но в нов дом. Впечатляващата сграда е проектирана от архитектурното бюро на родения в Генуа Ренцо Пиано. Фасадата е вдъхновена от блестящата повърхност на морето наблизо, покрита с триизмерни алуминиеви панели, които отразяват водата, а контурите на музея напомнят разминаващи се кораби, каквито тук, на пътя между Европа и Азия, преминават от векове.

Това е първият проект в Турция на италианския архитект и носител на наградата "Прицкер" Ренцо Пиано. Той често казва в интервюта, че вдъхновението му идва именно от играта на светлината и водата. Сред най-известните сгради на Пиано са Центърът за изкуство "Жорж Помпиду" в Париж, сградата на "Ню Йорк Таймс", запомнящият се музей "Немо" в Амстердам, културният център "Ставрос Ниархос" в Атина, а месец преди началото на войната в Украйна беше открита и проебразената от него сграда на Дома на културата в Москва.

Трансформацията на съществуващия от 2004 г. Istanbul Modern е отнела пет години, през които галерията беше настанена и функционираше в стара сграда в "Бейоглу".

Произведенията на изкуството в Istanbul Modern вече ще се ширят на цели 10 500 квадратни метра, разположени на пет етажа. Приземният е прозрачен и дава възможност някои от най-интересните арт инсталации да се видят и отвън - False Ceiling (2005) на британeцa Ричард Уентуърт и Your Unexpected Journey на датско-исландския артист Олафур Елиасон, поръчана специално за новата сграда.

На това ниво се намират още кафенето и магазинът на музея.

Друга изложба събира непоказани досега снимки на известния турски режисьор и фотограф Нури Билге Джейлан.

Постоянната колекция на музея се помещава на втория етаж и съдържа творби от 1945 г. до ден днешен - там са работите на бунтарката Айше Еркмен, която нашумя с интересните си инсталации на Истанбулското биенале на изкуствата, Саркис, Гюлзун Карамустафа и др. Терасата със сигурност ще е едно от най-посещаваните места в музея, защото предлага превъзходна гледка към Босфора и Истанбул.

Новата сграда е отворена за посетители от началото на май, но официалното откриване е отложено, най-вероятно заради изборите в Турция. През годините директорът на музея Левент Чалъкоглу е казвал, че ще подкрепя съвременните артисти, без значение колко трудна е политическата ситуация в страната. От 2014 г. насам хиляди граждани са разследвани и вкарвани в затвора за "обида" на президента Ердоган, сред тях и хора на изкуството, пише в актуален доклад на Human Rights Watch. В момента визуалният артист Беркай Кавечъоглу е обект на разследване за свое произведение, което изобразява Ердоган, и това може да му коства до четири години затвор.

Все пак за неофициалното откриване на новата сграда са подготвени пет изложби, които са специално подбрани, за да демонстрират, че ръководството на музея се ангажира с равноправието между мъжете и жените артисти. Те отразяват и амбицията на институцията да бъде фактор в международния културен обмен.

В Always Here са показани 17 творби на художнички, а Floating Islands е експозиция, която обединява над 280 картини на турски и чужди художници. Посетителите ще видят и новата инсталация от Рефик Анадол Infinity Room: Bosphorus, в която се показват данни за околната среда в реално време от Босфора.

Актуалната програма е на istanbulmodern.org

Все още няма коментари
Нов коментар