Ново място | rCurry

Когато говорим за кухнята на Шри Ланка, най-често въпросът опира до това доколко прилича на индийската. И отговорът би бил "много", защото и за двете "ориз и къри" е като синоним на храната изобщо. Но оттам вече идват и разликите, които са най-вече в използваните подправки.

В това може да се уверите в rCurry - бистро, изцяло посветено на Шри Ланка.

Форматът е следният: оризът на пара и червената леща са "канапето", върху което си избирате някое от къритата. Всеки ден те са различни, като обичайно са шест-седем вида: със свинско, пилешко, телешко, риба (основно риба тон) или с различни зеленчуци. Всяко къри се приготвя с различни подправки. Основната е кърито, разбира се, което се състои от петнадесетина отделни подправки в различни комбинации, но също така и куркума, канела, зърна от горчица, листа от карапинча, която е най-типичната шриланкска подправка. В случая оризът и лещата играят и ролята на балансьор на силно пикантните кърита.

В rCurry се готви само с кокосово масло. За къритата се използва кокосово мляко или сметана, които също балансират и "успокояват" джинджифила и чесъна, които са базата при къритата.

Съвсем скоро ще има и джакфрут, много използван и популярен на острова. Принадлежи към семейството на смокините и черниците, с деликатен сладък вкус, близък до мангото, банана и ябълката.

Много поръчван и харесван в rCurry се оказва кирибатът, наричан още шриланкска закуска - ориз с кокосово мляко, залят с люта лучена запръжка с листа от къри, същото се отнася и до бургерите със скариди. Хлябът е роти с кокос, лук и чушка.

Освен цейлонския чай, тук се предлага и "пеперуден грах", или син чай, който наистина е син, а няколко капки лимон го променят в красив лилав оттенък.

Много добър избор на вино: те са на The Jolly Vintners, или Веселите винари. Лозето им е засадено на поляната в местността Речка до Враца, където Христо Ботев отсяда заедно с дружината си преди последната им битка. А вината им - розе от каберне фран и бяло от совиньон блан, шардоне и алиготе - са наистина по някакъв начин весели.

И още един весел детайл: в rCurry учениците и театралите ползват специална отстъпка.

ул. "Стефан Караджа" 11Б, срещу Сатиричния театър

Всеки ден от 10 до 22 ч.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alohata avatar :-P
    Aloha
    • + 2

    Чудесно звучи и дано и да е толкова вкусно.
    Но не мога да разбера, за да се правят на интересни ли са изписали неправилно шриланкийска вместо шриланкска кухня?

    Нередност?
  • 2
    l.popov avatar :-|
    Любомир Попов
    • + 1

    До коментар [#1] от "Aloha":

    О да, вкусно е. Няма седмица, в която да пропусна да го посетя, откакто е отворено. Изпратих и много приятели там! Също останаха доволни и повтарят!

    Нередност?
Нов коментар