Ново място | L’Arte della Pasta

   ©  Цветелина Белутова

Цветната паста не е нещо ново, но е нещо радостно. Това ще си помислите пред витрината на кулинарния магазин L'Arte della Pasta. Прави я Линда Ким от Южна Корея, но живяла в Швейцария, Франция, и Германия. Преди десет години пристига от Берлин в София. "Заради данците ".

Прави паста цял живот. Като дете прекарвала ваканциите си в Италия, където се научила да яде и да прави прясна паста от местните нони. Но идеята за бизнес идва едва тази зима, когато започнала да експериментира с цветове. За половин година успява да си изчисти концепцията и да си намери помещението.

Като начало: тестото го прави без яйца, а пастата е с пълнеж. Или тази от голямото семейство на равиолите. Изящните цветни фигурки носят мечтателни имена като аньолоти, тортелини, капелети, карамеле.

Пълнежите са основно вегетариански на базата на сирене и зеленчуци плюс ядки и подправки, но има и с телешко, и с бекон. Обикновено в магазина има пет основни вида, като всяка седмица се добавя нещо ново, най-вече в зависимост от сезона и продуктите му. Сирената са италианските рикота, пармезан, горгонзола, козе, скаморца.

Цветовете се правят от натурални продукти като спанак, цвекло, магданоз или с прах, както е с лилавата пурпурна царевица, оранжевите хариса и куркума и синия син чай.

Пастата се предлага на грамаж. За една порция са нужни между 100 и 120 гр. Варят се във вряла вода с щипка сол 3 минути. Колкото по-семпъл е сосът, толкова по-добре: масло със салвия, или просто зехтин и черен пипер. Настърганият пармезан накрая е почти задължителен.

Моите фаворити са с козе сирене, с крем от трюфел, картоф, рикота и пармезан и с горгонзола и маскарпоне, поръсени само с малко зехтин. Изключително леки, заради липсата на яйца в тестото, и много вкусни заради качествените продукти.

А дегустационните сетове са винаги добре дошлата идея за подарък - кутия с чиста радост

Адрес: ул. "Ангел Кънчев" 26, работно време: вторник - събота от 11 до 19 ч., 0876 257 531

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bramasole avatar :-|
    bramasole

    От споменатите видове паста не ми беше известен само карамеле. Убедена съм, че цветната паста е наслада и за очите, и за небцето. :)
    Иска ми се да вярвам обаче, че Линда Ким е без задължителното работно облекло само за снимката.

    Нередност?
  • 2
    sylt avatar :-|
    sylt

    Забравили сте да споменете, че от предлаганите 7-8 вида паста само един е пресен, останалите са замразени. Освен това, цените са високи - една порция за един човек е около 20лв. Това ми се вижда скъпо за неготова храна за вкъщи.

    Нередност?
Нов коментар