🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От странни по-странни идеи

Момичетата от CHARK за чара на хартията, за рисуването на ръка и за несъвършенствата

Мила Янева, Виктория Стайкова и Андреа Попйорданова (от ляво надясно)
Мила Янева, Виктория Стайкова и Андреа Попйорданова (от ляво надясно)
Мила Янева, Виктория Стайкова и Андреа Попйорданова (от ляво надясно)    ©  Цветелина Белутова
Мила Янева, Виктория Стайкова и Андреа Попйорданова (от ляво надясно)    ©  Цветелина Белутова

Живеещите на различни точки из Европа Андреа, Виктория и Мила са дългогодишни приятелки и илюстраторки, които споделят творчеството си под името CHARK. Какво може да намери място в графичните им книги? Дочути разговори по улиците на Единбург, детска история за натъжен от бялата си козина лъв, стилизирани рецепти за коктейли, илюстрации по прозата на Оскар Уайлд, Булгаков, Маркес и Павел Вежинов. И последно – официалният им общ дебют с три книжки, създадени само за няколко седмици и посветени на високосния 29 февруари. Както пише в едно от изданията, "странните идеи привличат други странни идеи". Избират името заради многозначността му на различни езици – частица на механизъм на български, а в английския едновременно вид ловна птица, чаша за вино и стържещ звук.

Казват, че най-вече ги обединява желанието за работа, но и възможността под името да излязат от заключената академична среда и да намерят по-широка публика. Убедени са, че по този начин това, което правят, не се уеднаквява, а засилва комуникацията и обратната връзка между тях.

Проектите им са показвани по различни фестивали из Европа, включително наскоро из Англия и на миналогодишния Hip Hip Zine Fair в София, в който за пръв път самоиздадени концептуални книги и списания бяха толкова цялостно представени.

"Специфичното при всички наши книги e, че невинаги може да има директна реакция към тях. Трябва да им се отдели време, особено тези, в които няма текст", казва Виктория Стайкова, завършила "Книги и печатна графика" в Националната художествена академия с Мила, която пък познава живеещата в Единбург Андреа от дете. Сега Виктория следва във Фолмът – малък крайморски град в Югозападна Великобритания, където студентите са солидна част от населението. Нейният зин за 29 февруари е посветен на високосната 1696 г., когато във Великобритания е наложена "такса прозорец", известна още като "данък върху светлината и въздуха".

Изданията им като че ли влизат в тенденцията хартиеният носител да се завръща, особено когато става въпрос за самоиздадени и визуално отличими книги. "Всичко днес се дигитализира, но това е плюс за подобни издания, тъй като така остават най-добрите", казва Мила Янева, която описва скорошното си посещение на литературния фестивал в Лайпциг като главозамайващо покрай всички редки издания, които е видяла – някои в точно едно копие и на цена от няколкостотин евро.

"Тези, които са масови, съвсем не е задължително да минават през физически носител, но за други докосването до хартията има значение. Мисля, че и затова тя никога няма да загуби чара си. А и все пак ако трябва да убиеш едно дърво, нека да е за нещо стойностно."

"Забелязвам и завръщане към рисуването на ръка, традиционните печатни техники, керамиката. Това е процес, който виждам навсякъде", казва Андреа Попйорданова. "Като че ли има тенденция към неща, които не е задължително да са перфектни, които дават свобода на експериментираш."

Изданията на CHARK могат да се разгледат до 19 април в Литературен клуб "Перото". Проекти на Андреа Попйорданова мога да бъдат видени във Fruitmarket Gallery, Единбург. Повече за екипа във Facebook:charkcollective