🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Оглед на кукувиче гнездо

Sofia Bird Walks за птиците през пролетта, новия си подкаст и разходките, които ще организират след края на пандемията

Безплатни регулярни разходки за наблюдения на птици в София и околностите
Безплатни регулярни разходки за наблюдения на птици в София и околностите
Безплатни регулярни разходки за наблюдения на птици в София и околностите
Безплатни регулярни разходки за наблюдения на птици в София и околностите

Сметището до Загреб и непроходимата джунгла в Колумбия, край река Амазонка, са само част от любимите места за пътешествия по света на орнитолога Страхил Пеев, където може да наблюдава птици. Той и Георги Камов, също запален "бърдър", създадоха преди два месеца Sofia Bird Walks - безплатни редовни разходки в София и околностите на града, по време на които неуморно показват видовете птици и да образоват любознателните. "Много искахме да убедим хората, че и тук, около нас, в градската среда има изключително интересни екземпляри за наблюдение, наистина не е нужно да се пътува до другия край на света", казва Страхил. В София живеят над 230 вида птици, в България са около 420, в цяла Европа има около 900. Причината София да е доста по-богата на орнитоложки видове от повечето европейски столици са все още запазените големи паркове, водоемите около града и близостта на Витоша.

Наложената изолация в момента не пречи двамата да бъдат изключително активни и да публикуват всекидневно на страницата си във фейсбук информация, например какви птици може да наблюдаваме дори от балконите и как се изработва къщичка за птици. Георги и Страхил мотивират любителите птичари със състезания и предизвикателства. Красивите снимки и илюстрации, както и споделената любопитна информация показват нестихващия им ентусиазъм и със сигурност помагат на хората да се концентрират върху нещо позитивно, интересно и далеч от новините за коронавируса.

И двамата от малки са запленени от птиците - Страхил е израснал край орнитоложката база на БАН до Тутракан и прекарва детството си, помагайки на учените да проследяват птици. Случвало му се е като студент да ходи всеки ден на стоп до Пазарджик, за да намери рядката качулата кукувица, за която се носел слух, че лети там. Сега Страхил довършва докторантурата си и изследва колония алпийски бързолети на ул. "Г.М. Димитров", а основният му интерес е към гларусите, които са вид чайка. Георги възобновява детския си интерес към бърдинга покрай осемгодишния си син Симеон. Иначе се занимава професионално с design thinking, създател е на платформата за детско образование с методите на дизайн мислене Red Paper Plane. "В момента съчетавам наблюдението на птици със семейни излети, включват се и съпругата ми и малката ми дъщеря." Само за една година са обиколили цяла България и са видели 250 вида, а малкият Симеон ги снима. За него, както и за много други бърдъри заснемането на птиците е почти толкова важно, колкото и наблюдението им. Най-разнообразни птици обаче са виждали на известен полуостров в Швеция.

Първите две разходки, които организират Георги и Страхил в София, се запълват за часове. Ограничението е до двадесет души. Някои от дошлите са съвсем начинаещи, други - опитни бърдъри, които предпочитат да наблюдават любимите си пернати в група. Хората са на всякаква възраст и с всевъзможни професии, включително и служители от посолствата. Точно преди втората разходка избухна пандемията от коронавирус и от Sofia Bird Walks отложиха наблюденията.

Георги и Страхил не скучаят, докато са се изолирали със семействата си, и наблюдават птиците от балкона, насърчавайки всички останали да пробват същото. Сега е много интересен момент, защото редица прелетни птици се завръщат. Най-доброто време за наблюдение е сутрин рано, докато си пиете кафето. Можете да си инсталирате едно от множеството безплатни приложения, например eBird на Корнуелския университет. То ще ви покаже какви видове да очаквате в този момент от годината на адреса, на който се намирате. Има и два добри определителя на български, които можете да си поръчате онлайн.

На Facebook страницата на Sofia Bird Walks са публикувани подробни и ясни указания как да си направите гнездилка за птици и за да привличате птици, най-добре е да заредите хранилката със сурови слънчогледови семки. Любимото занимание на бърдърите е да си отбелязват видовете, които са видели, някои ги снимат и рисуват. В момента има шанс да видите кос, сойка, сврака, голям синигер, горска зидарка, син синигер, сива врана, лястовица, бързолет, разбира се, врабчета.

Много пойни птици, включително и обикновени видове като врабчетата намаляват в цяла Европа, от няколко години и в България. "Някои от причините са замърсяването и пестицидите, използвани в земеделието", обяснява Страхил. Но в България положението е по-добро, отколкото в Западна Европа, защото там няма никакви храсти и дървета между нивите, а тук все още се намират, това именно е мястото, където гнездят много видове. "Птиците са изключително постоянни, винаги се връщат на едно и също място и ако по някаква причина водоемът им е изтощен или местообитанието им е застрашено, те няма просто да се преместят наблизо, а ще умрат или ще спрат да идват в целия район", обяснява Георги. Има и по-емблематични видове, които вече не се срещат в България, например изчезналият брадат лешояд. Ироничното е, че именно неговият образ се използва като знак за защитена територия. Но добрата новина е, че белоглавият, черният и египетският лешояд се развиват добре у нас, благодарение на грижите на редица природозащитни организации.

Според създателите на Sofia Bird Walks бърдингът развива качества като търпение, наблюдателност, умението да сте изцяло тук и сега, както и да споделяте видяното с други ентусиасти. В Западна Европа това е отдавна обичано хоби и България е позната страна сред любителите. Някои от чужденците идват у нас за наблюдение и след това съчетават с пътуване в Румъния и Гърция. Туичингът (twitching) е когато сте си набелязали конкретен вид птица и я дебнете - "понякога хората дават хиляди евро и пропътуват хиляди километри, за да видят някой по-рядък вид", разказва Георги. България им е интереснa, защото тук има различни хабитати - за морски птици, за речни, по Дунав, по поля и планини. Засега най-запалени са от Англия, Нидерландия, Белгия, скандинавските страни. "Чужденците са повече от българите", допълва Страхил, който често води туристи.

Преди две седмици Георги и Страхил стартираха и подкаст "Крилати фрази", посветен на птиците, вече са готови за слушане първите два епизода, напълно безплатно в Spоtify или Anchor. От него ще научите любопитна информация като кой е видял през зимата кадифени потапници или с какви звуци буревестниците плашат моряците. Очаквайте нов епизод веднъж на всеки две седмици, ще изобилстват новини от цял свят и различни практики за бърдинг.

Георги и Страхил държат разходките, които водят, цялата им активна дейност в социалните мрежи, както и подкастът да останат безплатни, но все пак дават възможност на последователите си да ги подкрепят в платформата на Patreon, където има три опции за дарение/абонамент: www.patreon.com/sofiabirdwalks

Приложения и книги

еBird

Най-голямата платформа за гражданска наука в света (не само за птици) - използва се като електронен бележник за наблюдаваните видове, за търсене на горещи точки (hotspots) за наблюдение на птици и за информация кой вид в кой период от годината и на кое място има шанс да се види. Безплатни приложения за iOS и Android. ebird.org

Merlin Bird ID

Приложение, с което може с голяма точност да се разпознае птица по снимка. Има и много удобна функция да показва кои птици можете да видите около вас в момента, като за всеки вид има снимки и звуци. Безплатни приложения за iOS и Android.

merlin.allaboutbirds.org

Птиците на Балканския полуостров

Второ издание на първия хубав български определител за птици.

travellersclub.bg/produkt/birds-of-balkan-sfull/

Определител на птиците на Европа

Българско издание на пълноценния определител за птици в цяла Европа, Северна Африка и Близкия изток. Има и платено приложение за телефон с видеа и звуци за iOS и Android

birdguide.bspb.org

Как да изберем бинокъл

Когато се навлиза в наблюдението на птици (бърдинг), не е задължително да се влагат огромни средства във висок клас бинокъл. С натрупването на опит човек може да промени своите изисквания към бинокъла и голямата инвестиция да се окаже излишна. Затова съветът е да са тестват няколко бинокъла, по възможност на открито. За начинаещи любители на птиците (бърдъри) е важно бинокълът да бъде добре осветен, т.е. да имате хубав, ярък образ даже и при по-мрачно време навън. Добре е да сравните няколко модела едновременно, за да ги усетите като тегло, острота на фокуса, захват и комфорт при гледане.

При първи сблъсък с търсене на бинокли ще попаднете на две числа в различна комбинация - 10х50, 8х42, 8х30 и други. Първото число показва увеличението, а второто - диаметърът на предната леща. Често допускана грешка е да смятаме, че бинокъл с по-голямо увеличение е по-подходящ, защото приближава повече. Но недостатък на този тип бинокли е, че обикновено са по-тежки и големи, което ги прави неудобни при дълги разходки, както и това, че ако птицата е бърза и е сравнително близо, я откривате по-трудно. Друга грешка е изборът на бинокъл с малка предна леща (например 30 мм) - удобството на такъв тип бинокли е, че са леки, но от друга страна, не са добре осветени и доста детайли от птиците остават незабелязани. Затова, накратко - търсете добра комбинация между увеличение и диаметър на лещата, за да се чувствате комфортно. Все пак всеки бинокъл независимо от цената може да се използва за наблюдение на птици.