Тъй нареченият мой сериал

Стрийминг платформите произвеждат все повече сериали за тийнейджърството с изобилие от проблеми, мрачни теми, сексуално откривателство

Трийсет пениса. Това е бройката на мъжките гениталии, преброени от изумените зрителски погледи в една от откриващите сцени на втория епизод на сериала "Еуфория". Наредена сред най-шокиращите тийн поредици, тя е показно за новия вид драматични поредици, изследващи безпокойството на младостта и несигурността във връзките.

Тийн драма: нищо ново, но и не съвсем. Ако годините в края на 90-те и началото на новото хилядолетие бяха изпълнени с предавания и филми, подчертаващи ненаситните сексуални апетити на гимназистите и техните диви приключения - комично или с ясен криминален сюжет, днес всичко е все по-малко забавно. Обичайните добре познати холивудски изображения на ученическия живот отстъпват пред реалистично отражение на изпитанията и премеждията на младите хора и правят тийнейджърството да изглежда по-страшно от преди - отчасти заради разкриването на теми табу и все по-успешното им обговаряне, от друга страна, поради породените от съвременността нови проблематики. Тийнейджърите в наши дни израстват с много по-зрели и дори тъмни сюжети. Защо? Просто пуснете новините.

Днес емоционалният и физически хаос на пубертета не е равен единствено на хормонално изпитание, а на ожесточено търсене на идентичност. Във всеки нов сериал младите герои изследват сексуалността си, сюжетите включват ЛГБТ линия, намесват наркозависимости, разрив, травма или търсене на път към родителите. На втори план се разстила драмата на самите родители и невъзможността им да постигнат устойчивост във взаимоотношенията. Всяка поредица се свързва както с възрастната, така и с тийнейджърската аудитория, но при всички положения, разделени в отделни стаи и устройства. От неудобство.

Защо стрийминг платформите започнаха да навлизат в неудобните тийнейджърски години и да се стремят да инвестират в продукти с младежко съдържание на всяка цена? Стъпката е очаквана и съвсем логична. Традиционните медийни организации отдавна се сблъскват със сериозни предизвикателства в крак с бързо променящите се навици на младите зрители. Отдавна имаме изградена генерация, консумираща медии по коренно различен начин от родителите си - тя гледа програми и видео на устройства като таблети и смартфони, а телевизорът, ако въобще има такъв, не се отчита. Тийнейжърите се превърнаха в активен потребител. А това означава, че за компаниите е важно да произвеждат специално ново съдържание, което да ги ангажира. Част от стратегията на платформите е да се позиционират като център за цифрово забавление за поколението, родено след 2000 г. и да закрепостят - както възрастните, така и децата им, с абонамент.Още през 2015 г. от Netflix заявиха, че при съществуването на голям брой традиционни и дигитални канали, насочени към по-малки деца и подрастващи, тв продуктите, фокусирани върху тийнейджърите, са крайно недостатъчни. И тъй като досега не е имало пространство, концентрирано в предлагането на такова съдържание, те ще насочат усилията си в запълване на широката ниша, като създадат хъб за забавление на поколението Z чрез създаването на сериали и добавяне на ексклузивни филми (например, като лицензират филми от инфлуенсъри в YouTube).

Друг е въпросът дали новите поредици изобщо са насочени към тийнейджъри. "Еуфория" на HBO е категоризиран с възрастово ограничение 18+ и дори главната му актриса Зендая се почувства длъжна да предупреди милионите си последователи в социалните мрежи за съдържанието му, а след излизането му Stranger Things 3 стана най-популярното шоу на Netflix сред зрителите на възраст от 25 до 37 години.

Тук ще ви представим само някои от заглавията, обърнати към съвременното тийнейджърство, и, не, Stranger Things не е сред тях.

Ние сме, каквито сме

Един от най-добрите сериали на 2020 г. е нетрадиционен телевизионен продукт, какъвто може да се очаква от създателя му Лука Гуаданино ("Назови ме с твоето име", "Аз съм любовта"). Подходете с търпение към първите два-три епизода, краят на които ще ви потопи във визуална поезия, красиво безвремие и екранна стойност завинаги. WRWWR предлага спонтанно, сурово и правдиво усещане на реалния живот и най-модерния начин, по който може да се наблюдава преломът дете - възрастен. Казваме наблюдава, защото епизодите успяват да следват с неосъдителна честност героите си - група американски тийнейджъри в американската военна база, ситуирана в Италия, установяващи и тестващи собствените си граници. Саможив младеж в зората на алкохолизма в неясна сексуална посока, хомосексуална майка от армията, момиче, което се преоблича като момче с уклон към промяна на пола - бъдете спокойни да обобщите главните образи като тиха провокация. По пътя на флуидните и тягостни тийн избори един от най-важните въпроси е: докъде може да стигне експериментирането с пола, както и мащабният - на кого и какво принадлежим.

"Еуфория"

"Завиждам на вашето поколение. Не му пука за никакви правила", изрича бащата на един от главните герои на сериала. В момента HBO излъчва ексклузивен епизод на поредицата, успяла най-успешно да шокира аудиторията през последните две години. Създателят на "Еуфория" Сам Левинсън (един от продуцентите е хип-хоп звездата Drake), преработил оригиналната израелска история през собствения си житейски опит, пое сериозни критики заради буквалното изобразяване на тийнейджърския разврат и употреба на наркотици. Обосноваването на контрастния ментален душ за аудиторията звучеше като "желание за показване на негативните ефекти от екстремния юношески хедонизъм." Умишлено провокативен и мрачен, изпълнен със секс и злоупотреба, екзистенциални тревоги, търсене на близост, преживяна травма, сериалът е за историята на Ру Бенет - зависима от наркотични вещества тийнейджърка с несигурно отношение към съществуването, която се сприятелява с транссексуалното момиче Джулс (Хънтър Шейфър - транссексуален модел в живота). Около тях паралелно се развиват не по-малко интересни сюжетни линии, озвучени със супердостоверен саундтрак с Billie Eilish, Migos, Doja Cat и Lizzo.

За феновете "Еуфория" е приемственик на Skins - британски сериал от 2007 г., проследяващ живота на група тийнейджъри от Бристол. За разлика от лъскавите американски тийнейджърски шоута от същата времева линия той е нефилтриран и преувеличен, но по правдоподобен начин. Пищна палитра от хедонизъм и проблеми - секс в ранна възраст, наркотици, психично разстройство, пушене и смърт.

The End of the Fucking World

Психопат. Такъв си мисли, че е 17-годишният Джеймс. Хобито му е да убива животни, но е време да вдигне нивото - иска да се опита да убие човешко същество. В училище открива Алиса, поредната гневна и бунтарски настроена тийнейджърка със собствени проблеми, и не след дълго двамата бягат заедно. Тя се надява да се отдалечи от бурното си семейство, а той - да му се удаде възможност да я убие. Двамата потеглят на пътешествие из Великобритания и развиват взаимоотношения след серия от неприятности.

Изпълнен със стилистични елементи от класически американски филми като Natural Born Killers и Fargo, сериалът е странно трогателен. Като изключим една кървава сцена, място за уплаха няма, безпогрешният британски хумор балансира умело мрачния нихилизъм в комедията, разказваща за нестандартна любовна история за двама млади аутсайдери. Създаден по едноименната култова поредица от комикси на Чарлс Форсман, сериалът предлага още един съобразен с новата реалност за възприемане на информацията при младите фактор - времето. В епизоди по 22 минути, той е бърз като часовник, общата му продължителност е по-малко от шест часа.

I Am Not Okay With This

Втори сериал - екранизация по графичен роман на Чарлз Форсман, представящ състрадателен поглед върху това колко неловко може да бъде юношеството. Събраните отново в кратките до трийсет минути епизоди следват 17-годишно раздразнително момиче със странни способности. Шоуто разглежда теми като неудобството в гимназията, семейната драма и несподеленото влюбване в най-добрата приятелка.

Той е и част от ретро парада на Netflix с аналогови технологии и модерни нрави. Оказва се, че най-добрите тийн сериали на Netflix (Stranger Things, The End of the F***ing World, Chilling Adventures of Sabrina, Sex Education) са поставени в неуточнени епохи, дефинирани от стилистични елементи от миналото или са селективно актуални. Eдна носталгичната вълна, чрез която стрийминг платформата завежда и успокоява зрителите с културен пейзаж, в който децата все още се движат безопасно през малките градове, говорят свободно за тялото си и едновременно с това не са чували за интернет. Или версия на сега, лишена от съвременната тревожност, в която хората говорят лице в лице.

Sex Education

По данни на Netflix в първите четири седмици от излъчването му сериалът е бил гледан от 40 милиона домакинства, което го нарежда сред най-успешните продукции на платформата. Не случайно - за разликата от "Еуфория" например той е цветна тийн драма с превъзходно разработени образи, идваща да ни успокои и покаже очарователния и развълнуван драматизъм на пълнолетието.

В центъра на събитията са едно несигурно и чувствително тийн момче и неговата необуздана майка секс терапевт, благодарение на които надникваме в интимния живот на гимназистите, нахално, но сърдечно. Sex Education се занимава предимно със сложните емоции, съпътстващи физическото желание, и посреща предизвикателствата да бъдеш гимназист днес положително. Освежаващо и за тийнейджъри, и за възрастни.

13 Reasons Why

13reasonswhy.info е интернет страница с ресурси, видеа и гореща линия за разговор, ако обмисляте самоубийство. Повод за появата му е едноименният сериал на Netflix по романа бестселър на Джей Ашър, проследяващ историята на ученичка, която решава да отнеме живота си и изброява причините, довели я до този избор. Тъмната природа на тийнейджърската телевизия днес може би е най-добре представена именно чрез този сериал. Още с излизането му психолозите алармираха, че сюжетът му би могъл да провокира и доведе до увеличаване броя на самоубийствата, а училищата в САЩ започнаха да разпращат листовки с предупреждение по домовете, че има вероятност децата им да гледат сериал, за който психолози твърдят, че създава романтична нагласа към самоубийството. Депресия, изнасилване, злоупотреба, влияние от страна на съученици - отново богат набор от проблеми в училищните години.

Още:

Scam

Норвежка тийн драма, комбинация между реалност и фикция, превърнала се в хит още с излизането ѝ през 2015 г. Поредицата е за живота на група тийнейджъри в Осло, а всеки сезон изследва по разтърсващ начин вече познатите ни от по-горе теми - трудности в отношенията, идентичност, сексуално насилие, хомосексуализъм, депресия, проблеми в училище, с алкохола, хранителни разстройства, религия. Сериалът следва уникален формат на разпространение в реално време и става сензация не само в цяла Скандинавия, но и в САЩ и Великобритания.

Love, Victor

"Момчета целуват момчета, това не е светът, в който израснахме!" е една от родителските реплики в сериала, които провокират тийнейджърите отново да открият кои са в любовта и секса. Разположен в същия свят като филма от 2018 г. "С любов, Саймън", сериалът на Hulu ни запознава с Виктор Салазар, който се адаптира в ново училище, след като семейството му се е преместило в нов град. Поредицата се върти около борбата му за самоприемане - да бъде отворен за своята сексуалност или да се впише по-добре сред връстниците си, важни теми, поднесени много леко в жанра комедия/романтика.

Degrassi: Next Class

Канадската поредица продължава мисията на франчайза Degrassi да посреща истинските предизвикателства, пред които са изправени тийнейджърите, като разработва в епизодите си напълно реални казуси и герои и се изправя срещу тях с комбинация от образователни учения, мелодрама и хумор. Представя всичко - от абортите до проблемите на имиграцията през историите на бисексуално дете, борещо се със зависимост; многократно подценявана мажоретка; мюсюлманска активистка, тайно започнала връзка с човек от друга религия - в лесно смилаеми 25-минутни епизоди.

My Mad Fat Diary

Британски сериал от 2013 г., базиран на книгата "Моят дебел луд тийнейджърски дневник" на Рей Ърл. Историята му е за момиче, тежащо 105 килограма, тъкмо излязло от психиатрична клиника заради опит за самоубийство. Тъмна комедия, ситуирана в 90-те, в която героите се занимават с депресия, аборти, самонараняване, изоставяне от родители, секс, проблеми с тялото и трудностите на приятелствата и връзките.

Бонус: Бьорнстад

Един от най-новите драматични сериали на HBO е по едноименната книга на Фредрик Бакман. Макар нетипичнa тийн поредица, продукцията представя емоционалния живот на младите хора и техните решения в Бьорнстад - летаргичен град, чиито надежди за развитие се пренасят на раменете на група тинейджъри, част от местния младежки отбор по хокей на лед. Очакванията към тях са толкова високи, че тежестта им води до извършване на насилствен акт.

Прекрасно създаден, фин сериал, в който широката публика отново преживява вътрешната борба на младия човек и неговите травми.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • - 4
    • + 1

    Типична картинка на модерния англосаксонски и протестантски свят.
    ЛГБТ, джендъризъм, митуу, войнстващ феминизъм и като добавка самоубийства. Не са добавени само масови стрелби по училища, типични за тоя свят.
    Няма предложения от Южна Европа, Русия, Азия, Южна Америка, където продължават напук да съществуват вековни традиционни ценности - те са скучни и се сочат с пръст като архаични, патриархални и следователно антимодерни и трябва да се рушат за целите на наднационалните корпоративни интереси
    Чалгакултурата е следствие от рекламираните по-горе сериали - и тя не е ограничена само до Балканите, а и широко разпространена в страни като Тръмпланд, Британия и Скандинавия.

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 5

    Ако смяташ че в Русия и Южна Америка няма ЛГБТ и самоубийства, много жестоко се лъжеш.

    Нередност?
  • 3
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • - 3

    До коментар [#2] от "Венцеслав Ралев":

    Да, има.., не се залъгвам. Но не се опитват да навират половите си органи и различия в очите на нормалните хора. Нито да го налагат като нова нормалност..
    Ето ви линк към Шведската теория за любовта
    https://youtu.be/NgQIvm-N7ws
    Може да видите как Скрудж има стартъп - продажба на сперма за самооплождане, понеже да си сама майка е доходно в Скандинавия, без мъже, бащи и т.н. Тъмната страна на прогреса, състоянието и независимостта от други близки.
    Гледайте го..

    Нередност?
  • 4
    dzo001134422 avatar :-|
    dzo001134422
    • + 2

    До коментар [#1] от "Селофия":

    Бегай в любимата ти Русия тогиз. Там ще те научат на правилните "ценности". Ама сигурно няма да щеш...

    Нередност?
  • 5
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#4] от "dxd41539708":
    ...Мх.. Забравих да добавя педофили..Вие от коя ФБ група сте?..

    Нередност?
Нов коментар