Масичке, дай да снимам

Българският фотограф Юлий Василев спечели трето място в световен конкурс за фотография на храна

Гора от броколи    ©  Юлий Василев

След като вижда фотографии на снимани с дронове гори, през есента на 2019 г. българският фотограф Юлий Василев установява, че всъщност броколите много приличат на гора. Той решава да направи артистичен фотографски проект с подобен сюжет в домашни условия. Резултатът, The Broccoli Forest, се нареди на трето място в раздела Fujifilm Award for Innovation на наградите Pink Lady Food Photographer of the Year, раздадени в излъчвана на живо в YouTube церемония на 27 април.

За своята 10-годишнина наградите с фокус върху фотография и видео на храна регистрират рекорден брой заявки, над десет хиляди снимки от повече от седемдесет държави. За наградите в двадесет и пет категории се състезават както професионални фотографи, така и любители.

Според създателката на наградите Карълайн Кениън фотографиите разказват "най-различни трогателни, красиви, информативни, забавни, свързани с храната, истории от един свят, все още обхванат от пандемия. Те ни показват как храната е нишката, която свързва всички нас". Генерален спонсор от създаването на наградите през 2011 г. до днес е австралийската марка ябълки Pink Lady, регистрирана в повече от седемдесет държави.

Награда за изключителни постижения тази година беше връчена на Световната хранителна програма. Кениън казва, че пандемията е увеличила много силно глобалната нужда от тяхната подкрепа най-вече на места, на които гладът се е превърнал в "бедствие с библейски мащаби".

За първи път беше връчена наградата за снимащи жени на името на Клер Ахо, най-известната финландска фотографка. Първата носителка на този приз е италианката Марина Спиронети за нейния портрет "Месарки в Панцано-Мартина", изобразяващ една от жените, обучаващи се при световноизвестния месар Дарио Чекини.

Известният фотограф и председател на журито Дейвид Лофтъс казва, че "в най-трудната за много от нас година" до голяма степен изненадващи са струящите от кадрите радост и оптимизъм. В журито участват още завеждащата отдела по фотография на в. "Гардиън" Фиона Шийлдс и шеф Симоне Дзанони от ресторант Le George в хотел Four Seasons в Париж.

За първи път изложба с творбите на финалистите ще бъде показана в The Royal Photographic Society в Бристол (20 ноември - 12 декември 2021 г.).

По време на пандемията фотографията The Broccoli Forest прераства в серията Foodtopia. Ограничителните здравни мерки възпрепятстват Юлий Василев не само да се занимава с работата си в областта на туризма, но и да се отдаде на любимото си хоби в - уличната фотография, споделя той за "Капитал". Изолиран вкъщи и с много свободно време, той се концентрира върху кулинарната фотография. Цялата серия Foodtopia е реализирана в неговия дом, като най-много време му отнема подсигуряването на инвентара, с който да осъществи всяка следваща идея.

33-годишен, Юлий открива любовта си към фотографията "доста късно, през 2012 г. ", но оттогава "фотографията е моят живот". Снимките му са публикувани в Digital Photographer Magazine, Forbes, "Бакхус". Спечелил е над сто награди от осемдесет конкурса в цял свят. Един от най-социално ангажираните му проекти е The (p)Last(ic) Supper, в който снима някои от най-популярните международни ястия като пица, спагети, градинска салата с отпадъчни пластмасови елементи в тях. Според фотографа "ако не престанем да замърсяваме планетата с пластмаса, менюто на нашите деца вероятно много ще прилича на тези снимки".