Ново място в София | Сладкарница "Марашлян"

Дългоочакваният магазин, който предлага образци на модерното френско сладкарство, отвори врати в центъра на София

Авторка на цялостната концепция и шеф-сладкар е Мая Марашлян
Авторка на цялостната концепция и шеф-сладкар е Мая Марашлян
Авторка на цялостната концепция и шеф-сладкар е Мая Марашлян    ©  Цветелина Белутова
Авторка на цялостната концепция и шеф-сладкар е Мая Марашлян    ©  Цветелина Белутова

Когато говорим за френско сладкарство, трябва да споменем Мари-Антоан Карем. Защото в голяма степен то е такова, каквото е, благодарение на него.

Забележителният му професионален живот започва в първите години след Революцията, когато едва навършил десет години, е изоставен от крайно обеднялото си семейство. Прибират го от улицата собствениците на една кръчма - като чирак. Хобито му е архитектурата и изчита най-великите класически архитектурни трудове. Нищо чудно, че по-късно, следвайки дорийските, коринтските и готическите пропорции и правила, изработва прочутите си захарни пиедестали, капители и арки, и създава фантастичните си фонтани, китайски павилиони, венециански гондоли и холандски мелници, обречени да просъществуват единствено като спомен - каквато е съдбата на всяко кулинарно творение.

Наричат го "Паладио на френското сладкарство", защото също като ренесансовият творец търси изтънченото - и като вид, и като вкус.

Карем създава формули и техники, които се използват и до днес. Но най-важното - той превръща десерта в градеж, в естетика и емоция. В крайна сметка и в спектакъл, след като включва окото наравно с небцето, и зрението - с вкуса.

Точно окото ще ви хване новият магазин "Марашлян" с изтънчения си минималистичен дизайн, напомнящ лаборатория. Това е пределно ясно - сладкишът изисква лабораторна прецизност на дадените пропорции.

Името "Марашлян" нашумя още в края на 2020 г., когато се появиха първите му десерти, които следват изцяло образеца на модерното френско сладкарство.

Създател на цеха, шеф-сладкарят и изобщо авторът на цялостната идея е Мая Марашлян. Израснала е във фамилии със солидни кулинарни традиции, с професионален опит от полето на антропологията до международния и корпоративния маркетинг, и с ценна семейна подкрепа на решението си да поеме в съвършено различна посока.

Цехът и т.нар. витрина "Марашлян" в Слатина се появиха през 2021 г. Три дни седмично се обявяваше асортиментът, паралелно си вървяха поръчките.

С времето търсенето прераства в натиск за откриване на ново място: не витрина, а магазин. Тези, които са го чакали, знаят добре, че той се появи още през декември миналата година. Обяснението за месеците забавяне е добър пример за това как историята се промъква дори в десертите ни. Поръчана е специална витрина от Харков, но междувременно започва войната.

Въпросната витрина вече е на място, и по-важно - пълна е. На нея може да очаквате по четири-пет вида малки десерти, еклери, ентремета (от френски - малка порция сладко или солено ястие, поднасяно между отделните основни ястия, а в случая - луксозни десерти с различна големина, съдържащи до 5-6 различни слоя и елементи). Големите кръгли торти се продават цели, а правоъгълните - и на парче.

Въпреки разнообразието и въображението, дизайнът им е такъв, че веднага ги прави разпознаваеми.

Малко повече от половината десерти, които са от самото начало, са и постоянни, защото през годините се наложиха като хитове: такива са боровинковият, лимоновият, малиновият тарт, декадентската торта, тази с горските плодове или мусовата с шамфъстък. Останалите предложения ще се сменят на няколко седмици.

В "Марашлян" не се прави компромис с две неща: качествената суровина и безупречната професионална техника и подход към декорацията. Защото в противен случай не би могло да има нито естетика, нито емоция.

Важно уточнение: "Марашлян" е магазин, консумация на място не се предлага.

ул. "Христо Белчев" 23, вторник - събота от 10.30 до 19 ч.

Все още няма коментари
Нов коментар