Ново място | Machete Mexican Grill

Мексиканска улична храна от създателите на Takoteka

   ©  Цветелина Белутова

Мексиканската кухня е глобален феномен, няма точка по света без мексикански ресторант. Освен че е невероятно вкусна и относително лесна, исторически тя успява да абсорбира по най-добър начин различни влияния - индианско, креолско, испанско, както и американско, африканско и китайско. В същото време, веднъж напуснала собствените си предели, тя става много адаптивна, достатъчно е да споменем само Tex-Mex с разните му производни като New Mexican или Cal-Mex.

Може би най-разпознаваемият национален кулинарен хегемон е такото. Въпреки че по тези земи хората си ядяли царевични тортии, пълни и завити с месо и боб от хилядолетия, такото става известно много късно, както показва и историята на самата дума. Тя е с испански произход, но придобива значението на хапка, закуска чак през XIX век, а в мексиканския влиза през ХХ век.

И защо точно такото? Може би защото то показва способността да се адаптираш, без да губиш същността си. То символизира срещата на две могъщи в Мексико традиции - испанското свинско и индианската царевица. После изобретяването на тако-черупките, които се произвеждат на едро, пътуват лесно, и се опаковат и съхраняват за дълго време, му отваря новите посоки. Остава само влизането на салатата айсберг и сиренето чедър, за да влезе в глобалното улично обращение. И Machete Mexican Grill е част от него.

Зад новото мексиканско място стоят хора с чести кулинарни проучвания из Мексико, и с вече придобит опит. Това е екипът на ресторант Takoteka на ул. "Цар Шишман". С Machete Mexican Grill те представят чисто уличната и бърза версия на мексиканското.

При всички положения тук отиваме при завитите сандвичи. Имаме четири подложки - тако, бурито, кесадия и торта. Основните им пълнежи са еднакви: "ал пастор" е мариновано пиле или свинско. Шишовете се редят на място. (В миналото са били хоризонтални, но с типичната си адаптивност в кухните постепенно се налага по-практичният вертикален шиш, най-вече след идването на ливански емигранти в началото на ХХ век.)

Карне асада е телешкият пълнеж, отделно е този с чорисо, със скариди, а кактус и гъби и beyond meat са веганските варианти. Всеки вид обвивка (подложка) има различни добавки като маринован лук, боб, салса, ананас, авокадо. За по-голям глад са отделните порции и начосите или картофи със съответните пълнежи. За всичко може да поискате като добавка пържено яйце. Много ми допадна такото със свинско, може би заради цялата цапаница и бъркотия при яденето им, което автоматично го прави по-вкусно.

Хубаво е, че в Machete Mexican Grill всеки момент се чакат няколко типични мексикански бири, но още по-хубаво е намерението работното време да се удължи до 2 през нощта. Мисля, че няма смисъл да обяснявам защо. А изборът Machete да е в подлез върши нещо много полезно - да се даде шанс на софийския подлез да престане да е другото име за нещо мръсно, тъмно и грозно.

Работно време: понеделник - неделя от 12 до 22 ч. В подлез "Галерия", под "Мост на влюбените"

Все още няма коментари
Нов коментар