🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Книга | "Созопол в образи и думи" на Михаил Заимов

Фотографската книга събира архивни кадри от Созопол, който не познаваме

"Един шофьор катастрофирал на края на полуострова на Стария град в Созопол, по невнимание се свлякъл надолу по брега. Излязъл ядосан от колата, погледнал нагоре и попитал скупчилите се отгоре созополски баби, застанали с поставени ръце на кръста в буквата Ф: "Това е невъзможно, кога са ги построили тези стълби тук?" "Преди 2500 години", отвърнала едната възрастна жена. С тази кратка история започна представянето на книгата си "Созопол в образи и думи" нейният автор Михаил Заимов. И в нея е заключено разбирането на тази експозиция.

В тази книга има всичко за Стария Созопол - история, религия, романтика, болка, гняв, носталгия и сдържано пожелание - в този порядък. Повече от 200 черно-бели фотографии + четири цветни, допълнени с мислите и спомените на автора.

Албумът е плод на повече от 20-годишно събирателство с педантичността и упорството на Михаил Заимов. Фотографиите са резултата от ровене по битаци и антиквариати, частни колекции, семейни албуми и предоставени от приятели. В нея са събрани както непознати фотографии от ателиетата на известни автори като Стоян Сертев, Бончо Карастоянов и Григор Пасков, така и семейни снимки и случайни фотографии от архивите. И познанието за един град, предизвикано от безкрайното любопитство до настойчивостта да се влезе след четири неуспешни опита в залите на библиотеката на Вселенската патриаршия в Истанбул.

Със сигурност това не е Созопол, който познавате. Вероятно и това е била целта на автора - да разкрие историята на непознатия град - от древността, началото на ХХ век до първите години на туристическия бум. Това не е книга за морето, а книга за града и хората на морето - с всичките им неволи, работа, мъка, празненства - плетенето на мрежи, дипленето на чирози върху дървените скари - бадури, замръзналото море, лозарството, та до изящните силуети на лодките алемани или кръвожадните убийства на делфини, до величествените скелети на вятърните мелници на края на града. Или пък фотографиите, запечатали историческия момент като речта на цар Борис Трети при полагането на основния камък на Морското училище на остров Свети Кирик и Юлита.

Разбира се, и историите на хора, които са свързали живота си с града като арх. Михаил Соколовски, художниците Никола Танев и Пенчо Балкански, контраадмирал Сава Н. Иванов като началник на Военноморското училище, сега потънало в руини.

"Созопол в образи и думи", издадена от издателство "Парадокс", е наистина естетическо изживяване и откровение за стария град, който се е превърнал в съдба за Михаил Заимов.